1/ Zahájení – Jana Rédlová, starostka obce Smolné Pece 2/ Představení činnosti OS MAS Krušné hory západ, vč. realizovaných projektů 3/ Komunitní plánování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Živá náves, nový vzhled a lepší životní podmínky pro všechny – zdravý rozvoj obcí Svazku Dolního Pootaví Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Konference pracovních skupin a veřejnosti ke tvorbě Integrované strategie území – Dolní Žandov.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Spolupráce, která přináší plody
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Místní akční skupina Království – Jestřebí hory, o.p.s
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
MAS = místní akční skupina = organizace, která vnikla na místní úrovni, sdružuje místní obyvatele, zájmová sdružení, spolky, obce, podnikatele, zemědělce.
© NSZM ČR1 Národní síť Zdravých měst ČR Mezinárodně certifikovaná asociace měst, obcí a regionů - realizátorů místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS ORLICKO a podpora cestovní ruchu. Co je MAS ORLICKO MAS - Místní akční skupina (z ang. „Local Action Group – LAG“) Nezisková organizace – občanské.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
MAS JIŽNÍ HANÁ Místní Akční Skupina Jižní Haná. Projednání bodu 2 Zpráva o dosavadní činnosti MAS Jižní Haná.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Jana Vavryčuková manažerka
Integrovaný regionální operační program
Plán vzdělávacích aktivit
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Moje práce na Broumovsku
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

1/ Zahájení – Jana Rédlová, starostka obce Smolné Pece 2/ Představení činnosti OS MAS Krušné hory západ, vč. realizovaných projektů 3/ Komunitní plánování 4/ Plánovací období 2014 – / Dotazníkové šetření 6/ Diskuse a závěr

 Občanské sdružení Místní akční skupiny Krušné hory západ bylo založeno před 7 lety. Jejím spoluzakladatelem bylo Sdružení Krušné hory – západ spolu s městem Ostrov.  Základním cílem sdružení je: › příprava a realizace rozvojové strategie Občanského sdružení "Místní akční skupiny Krušné hory západ" směřující ke zlepšování kvality života a životního prostředí ve venkovských oblastech prostřednictvím aktivního získávání a rozdělování prostředků.  Členy MAS jsou nejen města a obce – členové Sdružení, ale dalších 17 právnických osob z veřejné i soukromé sféry, neziskové organizace, soukromí zemědělci, akciové společnosti

 Místní akční skupina (dále MAS) je společenství občanů, neziskových organizací, soukromé podnikatelské, sféry a veřejné správy (obcí, svazků obcí a institucí veřejného moci), která spolupracuje na rozvoji venkova, zemědělství a získávání finanční podpory z EU a z národních programů, pro svůj region, metodou LEADER. Základním cílem MAS je zlepšování kvality života a životního prostředí ve venkovských oblastech prostřednictvím aktivního získávání a rozdělování prostředků. Dalším cílem je spolupráce s Místními akčními skupinami Karlovarského kraje, referáty regionálního rozvoje krajských městských úřadů apod.

 Celkem členů: 16 PO, FO a NNO  Celkem obcí: 20  Počet obyvatel: obyv.  Hustota osídlení: 96,34 na km2  Rozloha území: ha

 V červnu roku 2009 byl podán projekt do Programu rozvoje venkova ČR 2007 – 2013, opatření: IV.2.1 Realizace projektů národní spolupráce „Obnova obcí v pohraničí“, r. č: 09/007/4210a/341/  V rámci 7. kola obdržela MAS KHZ 1,2 mil. Kč. Žádost byla podána v rámci partnerství MAS Karlovarského kraje (MAS Náš region, o.s. a MAS Vladař, o.p.s.). Celková hodnota projektu činila 5 mil Kč. Realizace projektu byla dokončena v polovině září roku 2010, kdy zhotovitelem byla Zahradní a parková společnost s.r.o., Mariánské Lázně.

 V listopadu roku 2009 byl podán projekt do Programu rozvoje venkova ČR 2007 – 2013, opatření: IV.2.1 Realizace projektů národní spolupráce „Oživení obcí v pohraničí" r. č: 09/008/4210a/341/  V rámci 8. kola obdržela MAS KHZ 2,6 mil. Kč. Žádost byly podána s partnerskými MAS (MAS Náš region, o.s., MAS Vladař, o.p.s.).  Celková hodnota projektu činila 5 mil. Kč. Realizace projektu byla dokončena v druhé polovině října roku 2010, kdy zhotovitelem byla EUROVIA CS, a.s., Karlovy Vary.

 Na jaře roku 2012 byl podán projekt do Programu rozvoje venkova ČR , opatření IV.2.1 Realizace projektů národní spolupráce "Kraj živých vod II", r. č.:12/015/4210a/341/  V rámci 15. kola obdržela OS MAS Krušné hory západ 1,2 mil. Kč. Žádost byla podána s partnerskými MAS - MAS Náš region, o.s. a MAS 21, o.p.s. Celková hodnota projektu činní: 4,0 mil. Kč. Dne 21.února 2013 se od hod.uskutečnilío výběrové řízení na veřejnou zakázku "Kraj živých vod II.", dne byla podepsána Smlouva o dílo s vítěznou firmou PP-servis Plzeň, s.r.o., U Velkého rybníka 688/35, Plzeň, IČ: , DIČ: CZ Dne , bylo předáno staveniště. V současné době se realizuje akce: KŽV 2 - Údolí mlýnků v Jáchymově.

 Na podzim roku 2012 byla podána projektová žádost k projektu "Zachovejme památky dalším generacím", r. č.: 12/017/4210a/341/ Projekt byl podám v rámci Spolupráce s partnerskou MAS - MAS Vladař, o.p.s.. Celková hodnota projektu činní: 2,1 mil. Kč, podíl OS MAS Krušné hory západ: 2,0 mil. Kč. V současné době proběhlo první výběrové řízení a byl prodloužen termín realizace.

 V únoru 2013 v rámci Programu rozvoje venkova ČR , opatření III.4.1 Získávání dovedností, animace a provádění, podalo Občanské sdružení "Místní akční skupiny Krušné hory západ, projektv celkové výši 400 tis. kč. "Rozvoj venkova v regionu Krušné hory západ - osvojování schopností", r.č.: 13/018/34100/341/  Projekt je zaměřen na získání metody LEADER. V rámci projektu se uskutečnily dva workshopy propagačních materiálů, které představí činnost MAS, dále pět komunitních plánování v obci na daném území (Hroznětín, Nová Role, Smolné Pece, Velichov a Pernink) a jedna tréninková výzva.

 V období od května do poloviny října 2009 byla zahájena realizace projektů národní spolupráce jako např. obnova zeleně v obcích, rekonstrukce náměstí, mobiliáře v obcích, úprava dětských hřišť a další v regionu Krušných hor – západ, Tepelska a Valče.  Tyto úspěšné projekty byly prezentovány na putovní výstavě „Český venkov v regionu Karlovarského kraje“, která se uskutečnila v dubnu 2010 ve vestibulu v budově A – Krajského úřadu Karlovarského kraje a bude prezentována na dalších místech regionu Karlovarského kraje.  Rekapitulace: Celkové náklady výstavy: 65 tis. Kč. Příspěvek z rozpočtu Karlovarského kraje ve výši 10 tis. Kč.

 Ve dnech od 30.8 do se MAS Krušné hory západ spolu s partnerskými MAS (MAS Náš region, o.s. a MAS 21, o.p.s) zúčastnili 39. ročníku výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích.  Na výstavě jsme prezentovali nejen naše členy propagačními materiály, ale propagovali jsme zde i spolupráci místních akčních skupin od roku 2009, společně zrealizované projekty jako např. Obnova obcí v pohraničí, Oživení obcí v pohraničí a nově schválený projekt Kraj živých vod II., který se bude realizovat od září letošního roku.  Účast MAS na těchto setkání je velmi důležitá, neboť můžeme zde svojí prezentací navázat nové partnerské vztahy, získat nové zkušenosti a postupně poznávat nové regiony.  Velké poděkování patří firmě Vodárny a kanalizace Karlovy Vary, a.s a Karlovarskému kraji za finanční podporu a firmě LuckyArt, s.r.o., která nám pomohla s realizací celé výstavy a prezentací na výstavě v Českých Budějovicích.

 Co je to komunitní plánování? Metoda, která umožňuje zpracovávat rozvojové materiály pro různé oblasti veřejného života na úrovni obce i kraje a která výrazně posiluje principy zastupitelské demokracie. Charakteristickým znakem metody je důraz kladený: › na zapojování všech, kterých se zpracovávaná oblast týká › na dialog a vyjednávání › na dosažení výsledku, který je přijat a podporován většinou účastníků.

16 „MÍSTNÍ AKCE“ projekty a aktivity pro kvalitu života, zdraví a k uplatňování udržitelného rozvoje Komunitní základ Místní partnerství Komunitní plánování [induktivní proces] Sledování podmínek a vlivu na kvalitu života Expertní plánování [deduktivní proces] Q © NSZM ČR 2006 Politické zastřešení, veřejná správa

17 5. Strategické řízení (expertní strategie, strategický tým) 6. Systém podpory UR a zdraví (expertní indikátory UR, expertní zdravotní plán) 1. Komunitní základ – místní partnerství (akce, kampaně, grantový systém) 3. Komunitní plánování (komunitní plán, komunitní indikátory, průzkumy a ankety) 4. Projekty (zásobník projektů) 7. „MÍSTNÍ AKCE“ pro kvalitu života, zdraví a k uplatňování UR (systematické zlepšování, inovace) 2. Medializace, propagace PZM a MA21 (média, web) © NSZM ČR 2006 CÍL: Zlepšování podmínek pro kvalitu života, zdraví a uplatňování UR v praxi

18 Projekty Zdravých měst pro zdroje EU Zásobník projektů KVALITNÍ PROJEKTY [€] KVALITA VEŘEJNÉ SPRÁVY Metody kvality > zdraví, udržitelný rozvoj, kvalita života Dotace a granty EU, ČR, jiné © NSZM ČR

 Integrovaná územní strategie je strategickým plánem Místní akční skupiny Krušné hory západ pro roky Tento dokument obsahuje také rozvojové záměry místní akční skupiny a opatření, kterými bude strategie naplněna.  Na základě získaných a vyhodnocených podkladů, projektových záměrů měst a obcí a subjektů v regionu a společných pracovních setkání bylo zvoleno tematické zaměření Integrované územní strategie MAS (dále jen strategie MAS). TÉMA: Zlepšování kvality života a životního prostředí ve venkovských a horských oblastech.  OS MAS Krušné hory západ se podílí na udržení a rozvoji kvalitního života ve venkovských oblastech. Ve své podstatě posiluje přitažlivost těchto oblastí pro mladou generaci. Základním východiskem je nejen potřeba omezovat negativní vlivy člověka v krajině či snaha o omezení patologických jevů ve společnosti, ale také podpora začleňování co možná nejširšího okruhu občanů do veřejného dění, to vše na principu partnerství komunální sféry, podnikatelů a neziskových organizací, rovnosti mezi muži a ženami, ale též včetně posilování dostupnosti a různorodosti služeb pro širokou veřejnost a podpora kulturních, společenských a zábavných akcí.

 Technická a projektová dokumentace na opravu místní komunikace na ppč. 786/15 k.ú. obce Smolné Pece  Oprava místní komunikace na pozemku ppč. 786/46 k.ú. obec Smolné Pece – oprava komunikace k obytnému domu  Oprava komunikace v obytné zóně (nová výstavba obytných rodinných domů)  Bezdrátový rozhlas v obci

Občanské sdružení „Místní akční skupiny Krušné hory západ“ Klínovecká 1204, Ostrov 4. patro, č. dv. 401 Karla Bláhová Ing. Luďka Všetičková Olga Zámostná Mob.: