Makroekonomie I ( Cvičení 9 – Měnový kurz)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

PENÍZE Martina Hedvičáková
Měnová politika 11.
Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Makroekonomie I ( Cvičení 3 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Makroekonomie I ( Cvičení 2 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Měnový kurz 9.
Investiční produkty pro opatrné nebo začínající investory.
Teorie měnových kurzů.
MAEK1 – CVIČENÍ 9,10 Měnový kurz
Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Platební bilance, zahraniční zadluženost
Měnový kurz Ing. Daniel Konczyna.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Základy financí 3. hodina.
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
Mezinárodní ekonomie – 2. část Kurzová politika
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Makroekonomie I ( Cvičení 1 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Makroekonomie I ( Cvičení 4 – Peníze )
Základy ekonomie Seminář 13..
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
VNĚJŠÍ MĚNOVÁ POLITIKA – 4. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
 Pokles hodnoty peněz  Koho inflace postihuje  Znehodnocení vkladů a úvěrů  Zdroj: Český statistický úřad:
Makroekonomie I ( Cvičení 8 – Inflace)
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Zahraniční vztahy.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Mikroekonomie I Hospodářský cyklus Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
Ekonomie 1 Magistři Pátá přednáška Lidské jednání, spotřeba a produkce v otevřené ekonomice.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Americká opce Futures SWAP Opce načasování.
Měnový kurz.
Obsahem přednášky jsou…
MAKROEKONOMIE VNĚJŠÍ EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA, PLATEBNÍ BILANCE
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
Téma č. 5: Mezinárodní trh peněz, směnné kurzy Základy ekonomie II.
Finanční gramotnost: Peníze a jejich časová hodnota.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_10_02_měno vý kurz Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Makroekonomie II Petr Musil Krátkodobá rovnováha v otevřené ekonomice, model IS-LM-BP, Mundell-Fleming model.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Exit se blíží – co bude dál ?
Devizové intervence Měnové právo.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
MONETÁRNÍ POLITIKA.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Peníze a monetární politika
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika
Úroky - samostatná práce
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Téma 4 Peníze a měny.
Transkript prezentace:

Makroekonomie I ( Cvičení 9 – Měnový kurz) Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

Měnový kurz koruny činí: 24 CZK/USD. Jaký bude měnový kurz, jestliže: MAEK1 – Cvičení 9 Měnový kurz koruny činí: 24 CZK/USD. Jaký bude měnový kurz, jestliže: koruna znehodnotí o 10% dolar znehodnotí o 5%

Měnový kurz koruny činí: 24 CZK/USD. Jaký bude měnový kurz, jestliže: MAEK1 – Cvičení 9 Měnový kurz koruny činí: 24 CZK/USD. Jaký bude měnový kurz, jestliže: koruna znehodnotí o 10% => 26,40 CZK/USD dolar znehodnotí o 5%

Měnový kurz koruny činí: 24 CZK/USD. Jaký bude měnový kurz, jestliže: MAEK1 – Cvičení 9 Měnový kurz koruny činí: 24 CZK/USD. Jaký bude měnový kurz, jestliže: koruna znehodnotí o 10% => 26,40 CZK/USD dolar znehodnotí o 5% => 22,80 CZK/USD

MAEK1 – Cvičení 9 Česká koruna prudce posiluje , a proto se ČNB rozhodne intervenovat. Jaké opatření může ČNB konkrétně přijmout, aby zabránila dalšímu posilování koruny?

MAEK1 – Cvičení 9 Česká koruna prudce posiluje , a proto se ČNB rozhodne intervenovat. Jaké opatření může ČNB konkrétně přijmout, aby zabránila dalšímu posilování koruny? => nákup zahraniční měny za českou

MAEK1 – Cvičení 9 Apreciace domácí měny povede za jinak stejných podmínek v delším období k současnému: růstu exportu a poklesu importu poklesu exportu a poklesu importu poklesu exportu a růstu importu růstu exportu a růstu importu

MAEK1 – Cvičení 9 Apreciace domácí měny povede za jinak stejných podmínek v delším období k současnému: růstu exportu a poklesu importu poklesu exportu a poklesu importu poklesu exportu a růstu importu růstu exportu a růstu importu

MAEK1 – Cvičení 9 Jestliže míra inflace v České republice činila 8% a míra inflace v Polsku 6%, jak by se podle relativní verze parity kupní síly měl změnit nominální měnový kurz ECZK/PLN?

MAEK1 – Cvičení 9 Jestliže míra inflace v České republice činila 8% a míra inflace v Polsku 6%, jak by se podle relativní verze parity kupní síly měl změnit nominální měnový kurz ECZK/PLN? => 2% znehodnotí

MAEK1 – Cvičení 9 Předpokládejte českého investora, který má k dispozici 10 mil. Kč. Ví, že u nás na ročním termínovaném účtu je úroková míra 3%, v Polsku 7%. Současný měnový kurz je 7,50 CZK/1 PLN. Za rok bude podle jeho názoru kurz 8 CZK/1 PLN. Bude za jinak stejných podmínek investovat český investor v ČR a nebo v Polsku?

MAEK1 – Cvičení 9 Předpokládejte českého investora, který má k dispozici 10 mil. Kč. Ví, že u nás na ročním termínovaném účtu je úroková míra 3%, v Polsku 7%. Současný měnový kurz je 7,50 CZK/1 PLN. Za rok bude podle jeho názoru kurz 8 CZK/1 PLN. Bude za jinak stejných podmínek investovat český investor v ČR a nebo v Polsku? => v Polsku

MAEK1 – Cvičení 9 Cvičení 1. Česká republika se v posledních letech stala cílem výrazného přílivu přímých zahraničních investic. Jak by se díky tomu měla vyvíjet česká koruna? Odpovídají vaše závěry realitě?

MAEK1 – Cvičení 9 Cvičení 1. Česká republika se v posledních letech stala cílem výrazného přílivu přímých zahraničních investic. Jak by se díky tomu měla vyvíjet česká koruna? Odpovídají vaše závěry realitě? Příliv přímých zahraničních investic zvýší poptávku po českých korunách (např. německá firma chce u nás postavit novou továrnu. Nejdříve musí proměnit eura za české koruny.) Křivka poptávky po českých korunách se posune rovnoběžně doprava. Z jinak stejných podmínek musí tudíž česká koruna posílit – apreciovat. Tento závěr plně odpovídá realitě.

MAEK1 – Cvičení 9 Cvičení 2. Český investor má k dispozici 1 000 000 Kč. Měnový kurz je 78 CZK/SKK, v české bance je úroková míra z vkladu 3% a na Slovensku 6%. Nyní ale investor očekává, že měnový kurz bude za rok 75CZK/SKK. Jaké bude vaše doporučení českému investorovi?

MAEK1 – Cvičení 9 Cvičení 2. Český investor má k dispozici 1 000 000 Kč. Měnový kurz je 78 CZK/SKK, v české bance je úroková míra z vkladu 3% a na Slovensku 6%. Nyní ale investor očekává, že měnový kurz bude za rok 75CZK/SKK. Jaké bude vaše doporučení českému investorovi? Pokud uloží český investor 1 000 000 do české banky, dostane za rok 1 030 000. Jestliže však převede české koruny na slovenské koruny podle měnového kurzu 78CZK/100SKK, bude mít 1 281 051 SKK, které uloží do slovenské banky a za rok bude mít 1 358 974 SKK. Jestliže za rok bude měnový kurz 75CZK/100 SKK (česká koruna posílila) bude mít po převodu zpět na české koruny 1 019 230,50 Kč. Z výpočtu je patrné, že pro českého investora bude výhodnější uložit svůj vklad v české bance.