Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zajištění závazků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam SJM pro inkaso pohledávek
Advertisements

Knihovny a vymáhání pohledávek
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Vedení správního řízení
Zajištění a utvrzení dluhu
BYDLÍM, BYDLÍŠ, BYDLÍME…
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Smlouvy Petr Machala.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Obsah smluv Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Osobní bankrot - Insolvence -
Vymáhání pohledávek.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Aneb Jak (ne)prodat městský pozemek uvádějí Lidl Tábor &
Obchodní závazkové vztahy
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Dlužní úpis DLUŽNÍ ÚPIS (DLUHOPIS) Při půjčce větší částky peněz nebo při zapůjčení cenné věci je správné sepsat dlužní úpis. Dlužní úpis je listina, která.
Rezervy na opravu hmotného majetku Podmínky (součást daňových výdajů) -Jedná se o opravu HM odpisovaného déle jak 5 let -Jde skutečně o opravu nikoliv.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Právní procesy.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
Evropský exekuční titul pro nesporné nároky
JUDr. Jaroslav Stránský
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Základy soukromého práva – témata č. I., II. SEMINÁŘ.
Monika Matysová.  řízení o porušení povinnosti  žaloby na orgány EU:  a)řízení na neplatnost  b) řízení na nečinnost  náhrada škody  řízení o předběžné.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Občanské právo procesní II Dokazování I :40-18:10, 18:15-19:45.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy. Pojem zajištění závazků Cílem závazku je poskytnout věřiteli uspokojení pohledávky (majetkové plnění) Závaznost.
Zvláštní část MPS – závazky ze smluv Klára Svobodová.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_066 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Bezdůvodné obohacení § 2991NOZ. kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému obohacení vydat musí být vydáno vše, co bylo nabyto.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_11.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Občanské právo procesní II Opakování 30. 9
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Evropský exekuční titul, evropský platební rozkaz, řízení o drobných pohledávkách Tereza Kyselovská.
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
Dopravní nehoda v EMPS Zdeněk Nový.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Insolvence - oddlužení
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy.
Transkript prezentace:

Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zajištění závazků

Příklad č. 1) V rámci odstraňování kalamitního stavu dva muži, kteří těžili dříví v lese pro vlastní potřebu, způsobili společně škodu na budově rekreační chaty jiné osoby ve výši ,- Kč, vzniklou pádem poraženého kmene na střechu chaty. Zabývejte se v roli samosoudce rozhodujícího o návrhu poškozené osoby na zahájení řízení náhradu škody vůči oběma odpůrcům otázkou společné odpovědnosti za škodu a formulujte tzv. žalobní petit v dané věci.

Příklad č. 2) X.Z. uzavřel s občanem A.P. smlouvu o výpůjčce domácího kina. A.P. jako věřitel měl původně v úmyslu učinit součástí smlouvy klauzuli o lhůtě k vrácení věci, při smluvním jednání však opomenul tento požadavek uplatnit. Posuďte: Zda smlouva byla platně uzavřena Zda smlouva byla platně uzavřena Od kdy je možno soudně uplatňovat právo na vydání věci Od kdy je možno soudně uplatňovat právo na vydání věci

Příklad č. 3) Pan Krbec a pan Ruprecht uzavřeli smlouvu o smlouvě budoucí na koupi hradu Kulíkova za cenu 15 mil. Kč. Posuďte: Nároky stran smlouvy o smlouvě budoucí v případě, že není uzavřena z důvodu nesouhlasu druhé strany Nároky stran smlouvy o smlouvě budoucí v případě, že není uzavřena z důvodu nesouhlasu druhé strany Jaké náležitosti musí mít smlouva o budoucí kupní smlouvě? Jaké náležitosti musí mít smlouva o budoucí kupní smlouvě?

Příklad č. 4) Paní Křemílková poslala panu Rákosníčkovi návrh na uzavření smlouvy o koupi 1000 ks propisovacích tužek po 15 Kč. Paní Křemílková poslala panu Rákosníčkovi návrh na uzavření smlouvy o koupi 1000 ks propisovacích tužek po 15 Kč. Posuďte vznik smlouvy: Pan Rákosníček odpověděl: Koupím 1000 ks po 15 Kč, zaplatím hotově. Došlo k uzavření smlouvy? Pan Rákosníček odpověděl: Koupím 1000 ks po 15 Kč, zaplatím hotově. Došlo k uzavření smlouvy? Pan Rákosníček odpověděl: Přijímám, koupím 1000 ks po 10 Kč. Pan Rákosníček odpověděl: Přijímám, koupím 1000 ks po 10 Kč.

Příklad č. 5 C.A. jako ručitel požádal věřitele o sdělení zbytku výše dluhu, za jeho splnění převzal ručitelský závazek. Věřitel odmítl tuto informaci podat s odůvodněním, že se jedná o důvěrný údaj, a navíc o utajení výše dluhu požádal výslovně hlavní dlužník. Nato ručitel reagoval tak, že věřiteli zaslal písemný projev, ve kterém odstupuje od smlouvy ručitelského závazku. Posuďte: Zda postup věřitele byl v souladu s předpisy občanského práva Zda postup věřitele byl v souladu s předpisy občanského práva Zda v souladu s občanským právem byl postup ručitele Zda v souladu s občanským právem byl postup ručitele

Příklad č. 6) Z.A. byl věřitelem občana A.P. z půjčky, poskytnuté na koupi osobního automobilu ve výši ,- Kč. Dluh byl zajištěn ručením. Po roce se obrátil věřitel na ručitele o splnění celé částky z titulu ručení s odůvodněním, že hlavní dlužník se odstěhoval do vzdálené obce a splnění závazku ručitelem považuje věřitel za dostupnější. Posuďte úspěšnost věřitelova postupu v případném sporu před soudem. Posuďte úspěšnost věřitelova postupu v případném sporu před soudem.