CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kytice Karel jaromír erben.
Advertisements

F. L. Čelakovský Český jazyk 2. stupeň VY_32_INOVACE__F. L. Čelakovský
Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti
Český jazyk a literatura
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_ČJ.6.15_Karel Jaromír Erben,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
František Ladislav Čelakovský
TYPY POVĚSTI Mgr. Michal Oblouk
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Obecné poučení o literatuře
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
Karel Jaromír Erben Kytice.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici balad a jejich hlavní znaky. Žáci se seznámí s nejznámějším autorem českých.
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Digitalizace výuky Příjemce
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
Vítězslav Hálek Májovci
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Číslo materiálu: Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_10 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa: Adresa: Vrchlického 630/5, Děčín.
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
SZŠ a VOŠZ Zlín Karel Jaromír Erben Kytice z pověstí národních Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice,
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Obecná charakteristika literatury Mgr. Michal Oblouk
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Jan Neruda –
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
Balada. lyrickoepická báseň s ponurým dějem a tragickým koncem děj se točí kolem viny a následného trestu vystupují v ní nadpřirozené síly a bytosti.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
LITERÁRNÍ DRUHY LYRIKA – LYRICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
VY_12_INOVACE_Tru_I_27 Lyrika N á zev projektu: OP VK Registračn í č í slo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzděl á n í pro konkurenceschopnost.
Opakujeme literární druhy a žánry Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Erbenovy Kytice z pověstí.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Balady a romance Balada – lyricko-epický útvar se smutným dějem a často tragickým koncem Romance – lyricko-epický útvar s veselým dějem Co.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
projekt v rámci vzdělávacího programu
Jiří Wolker František Gellner NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
František Ladislav Čelakovský Název projektu: OP VK
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L

Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
Transkript prezentace:

CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk BALADA, ROMANCE CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk

B A L A D A lyrickoepická báseň (veršovaná skladba s dějem) slovo pochází z italštiny původ v lidové slovesnosti mívá pochmurný (smutný) děj a tragický konec, který se obvykle točí kolem viny z porušení mravních principů, za což následuje trest má prudký dějový spád a bohatý dialog základní druhy: klasická (lidová) a sociální (umělá)

KLASICKÁ BALADA marný zápas člověka s přírodními nebo nadpřirozenými silami K. J. Erben – Kytice z pověstí národních F. L. Čelakovský – Toman a lesní panna (Ohlas písní českých) J. Neruda – Balady a romance

SOCIÁLNÍ BALADA marný zápas člověka se společenskými silami nebo souboj dobra a zla v člověku P. Bezruč – Kantor Halfar, Maryčka Magdónova (Slezské písně) J. Wolker – Balada o snu, Balada o očích topičových (Těžká hodina)

R O M A N C E lyrickoepická báseň, protiklad balady zpravidla vyvolává veselou, radostnou náladu děj bývá šťastně ukončen často s milostnou tematikou původně španělská lidová píseň , která vyprávěla o různých historických událostech nebo o statečných činech a ctnostech rytířů