Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Základní struktura, metainformace
DVD disk Jako konkurence CD ROM se prosadil DVD – má podstatně vyšší kapacitu, až 17 GB, díky vyšší hustotě záznamu a jeho ukládáním po obou stranách disku.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Módy bezdrátového připojení
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Počítačová síť a typy sítí
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Délkové jednotky v CSS Pro zápis délkových jednotek se používají jednotky: Absolutní Relativní Procenta Údaje se zapisují jako celá nebo desetinná čísla.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Porovnání technologie CD a DVD
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.
Příkaz break, continue Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Někdy může být výhodné provádění.
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Protokoly a adresy na internetu
Přenosová pásma bezdrátových sítí Wi-Fi
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Sběrnice Obr. 1.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
WWW – hypertextový informační systém
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,
Netradiční typy diskových pamětí
Inkrementace Zvýší hodnotu o 1. Zvýší hodnotu o 1. V proměnné $b bude hodnota 11 V proměnné $b bude hodnota.
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
Princip magnetického disku
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Základní deska Matherboard.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Primitivní počítadlo
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
Příkaz switch Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou s více možnými hodnotami. Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou.
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Základní jednotka notebooku
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
Transkript prezentace:

Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá v použití více pevných disků v různém zapojení. Takové pole může vykazovat vysokou odolnost proti ztrátě dat, vyšší výkonnost nebo větší kapacitu úložného prostoru.

RAID 0 = Velká kapacita a velká přenosová rychlost Diskové pole RAID 0 RAID 0 = Velká kapacita a velká přenosová rychlost

Diskové pole RAID 0 Diskové pole RAID 0 se označuje jménem stripping – prokládání. V tomto poli se data ukládají na dva disky. Část dat se ukládá na jeden disk a část dat na disk druhý.

Diskové pole RAID 0 Ukládáním dat na dva disky zvyšuje rychlost ukládání dat. U tohoto typu pole se bezpečnost ukládaných dat snižuje, protože při poruše jednoho disku přijdete o všechna uložená data. Využití může najít pouze u ukládání velkých souborů (video, animace apod.).

Princip diskového pole RAID 0 Obr. 1

Diskového pole RAID 0 Tento typ zapojení pole se doporučuje nepoužívat, protože se značně zvyšuje riziko ztráty dat. Důvodem je rozdělení ukládaných dat na dva disky. Při poruše jednoho z disků dojde ke ztrátě všech dat.

Otázky k opakování Kolik disků se používá při zapojení do pole RAID 0? Vysvětlete princip diskového pole RAID 0. Je vhodné z hlediska bezpečnosti používat diskové pole RAID 0?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Pevný disk“ [online]. 13. listopadu 2012 17:50. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/05_Pevny_disk.pdf Použité obrázky: Vlastní