Chenonceau Francie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 (asi 1250 – 24. srpna 1290)  nejvýznamn ě jší p ř edstavitel krumlovské v ě tve č eského šlechtického rodu Vítkovc ů  druhorozený syn Budivoje z Krumlova.
Advertisements

FRANCOUZSKÉ VÝTVARNÉ BAROKO
Hrad Chenonceau, mistrovské dílo francouzské renesance, je známý pro nádhernou polohu na ř ece Cher. Tento nádherný hrad z šestnáctého století je.
PAŘÍŽ 5. – Den první Procházka centrem.
ˇ (H2O).  Voda je velmi č astým nám ě tem v um ě ní. Vyskytuje se tém ěř ve všech um ě leckých sférách….a ť u ž se jedná o fotografii, obrazy, hudbu.
FRANCIE Poznávací cesta studentů Gymnázia Jihlava po Paříži a zámcích na Loiře Poznávací cesta studentů Gymnázia Jihlava po Paříži a zámcích.
Sluneční hodiny Zajímavost
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Strom po celý rok P ř ívratská. Jaro-je jedno ze č ty ř ro č ních období. V mírném pásu se vyzna č uje za č átkem vegetativní aktivity rostlin a zvýšením.


JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Šest žen Jindřicha VIII. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména pomnožná, hromadná, látková Název sady:
Manželky Karla IV. Autorka prezentace: Blanka Dubačová Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky o. p. s 2011.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let , jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva.
Pohádka O Červené Karkulce Daniel Krátký. Byla jednou jedna holčička a ta se jmenovala Červená Karkulka. Červená se ji říkalo podle jejího červeného čepečku.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_04_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Kapradiny.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
Název učiva: BEDŘICH SMETANA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Technika obsluhy – Pěstování kávy
Klasicistní architektura v Čechách
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16 K. J. Erben
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Mgr. Simona Steinbauerová
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Číslo projektu dum. Kapradiny 2.1 Název školy Předmět Květinářství
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ČESKÝ JAZYK 3. roč. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_05
Název projektu: Moderní škola
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Květiny VY_52_INOVACE_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Eucharistie Křesťanská svátost.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Logické hry s názvy rostlin a určování rostlin podle obrázku.
Ochrana lesa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_12
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Chráníme přírodu Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_19_CHRÁNÍME PŘÍRODU_HULEJOVÁ Člověk a jeho.
FRANCIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Podstatná jména pomnožná, hromadná, látková
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Vy_52_Inovace_39_Želvy Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann Bc. Petr Grossmann.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_17 Realismus Anglie
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Paříž Veronika Nováková, 4.A.
Zájezd do Holandska Anna Sedláčková 4.A.
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
FRANCIE V RANÉM STŘEDOVĚKU
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto
Rozlišení slabik di, ti, ni - dy, ty, ny
Transkript prezentace:

Chenonceau Francie

Chenonceau Zámek Chenonceau – skvost francouzské renesance, je známý pro nádhernou polohu na řece Cher. Zámek z šestnáctého století, zasazený jako drahokam do šperku v údolí řeky Loiry je místem plným šarmu. Jeho silueta se odráží ve vodách půvabné řeky Cher, nádherné jsou jeho parky a zahrady a zachovalá příroda v okolí.

Trocha historie .... Chenonceau je nazývaný Zámek šesti žen. V roce 1547 se 48 letá Diane de Poitiers stala milenkou Jindřicha II ( tomu bylo v té době 28 let). Když byl prohlášen dědicem Františka I., jmenoval Jindřich Dianu vévodkyní z Valentinois a věnoval jí zámek Chenonceau. Madame de Poitiers se tak stala nejvlivnější ženou v království. Měla však velkou soupeřku - královnu Kateřinu de Medici. Po tragické nehodě, kdy byl král Jindřich II. zabit při rytířském turnaji jí královna Kateřina odebrala Chenonceau pro svého syna, Jindřicha III. Zámek vlastnily : Catherine Briconnet / 1513 – 1547 / Diana de Poitiers / 1547 – 1559 / Kateřina Medicejská / 1559 – 1589 / Luisa Lotrinská / 1589 – 1601 / Claude Dupin / 1783 – 1864 / Marquerite Pelouze / 1864 – 1914 /

Cesta Marquerite

Zahrady Chenonceau má dvě : zahradu Diane de Poitiers a Kateřiny Medicejské Obě dvě, se nacházejí podél Tour de Marques. Květinová výzdoba zahrad se obnovuje každé jaro a léto, vyžaduje to zasazení 130.000 rostlin.

Labyrint

Zahrada

Interiéry Chenonceau je známý nejen svou architekturou a historií, ale i bohatstvím sbírek, renesančním nábytkem, gobelíny a početnými obrazy světových mistrů.

Galerie Kateřiny Medicejské

Ložnice Kateřiny Medicejské

Ložnice Diany de Poitiers

Ložnice Luisy Lotrinské

Portrét Ludvíka XIV.

Portrét Diany de Poitiers

Erb Františka I. - mlok

Portrét Kateřiny Medicejské

Kuchyně Zde jsou původní kamna na dřevěné uhlí a dřevo, speciální krb na úpravu ptáků. Kuchyňské potřeby jsou všechny z mědi, stoly a židle ve venkovském rustikálním stylu

Muzeum voskových figur Velmi zajímavé muzeum s výjevy z doby, kdy Kateřina Medicejská žila na zámku. Postavy a kostýmy jsou dobře provedené, jsou zde skupiny vyjadřující tanec, modlitbu, a dokonce i lovec s úlovkem.

Květinová výzdoba Každý pokoj v zámku zdobí květinová kompozice, kterou připravuje květinářský tým, obnova se provádí dvakrát týdně. Květiny se pěstují ve vyhrazené části zahrady o rozloze 10.000 m 2, je to starý sad, který je obklopený popínavými růžemi. Tato zahrada produkuje širokou škálu květin, lupiny, pivoňky, jiřiny, lilie a další, které zdobí interiéry v průběhu různých ročních období.

Květinová výzdoba o Vánocích

Capella del Castillo Zámecká kaple

KONEC