Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Simona Steinbauerová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Simona Steinbauerová"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Simona Steinbauerová
Zámky na Loiře Zeměpis cestovního ruchu Mgr. Simona Steinbauerová Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice

2 Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu 16. název školy Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Autor Mgr. Simona Steinbauerová Tématický celek Regionální geografie Evropy Ročník 2. ročník Datum tvorby Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice

3 Anotace: Metodické pokyny:
Materiál je možno využít pro rozšíření učiva v rámci předmětu zeměpis cestovního ruchu. Je určen pro 2. ročníky střední školy. DUM je vytvořen jako prezentace, obsahuje základní informace o oblasti v okolí řeky Loiry a o jednotlivých zámcích na ní. Metodické pokyny: DUM je vytvořen ve formě prezentace a je v využitelný v rámci interaktivního vzdělávání.

4 Zámky na Loiře Obr. 1. Zámky na Loiře
Řeka Loira pramení v masivu Francouzského Středohoří v nadmořské výšce 1408m. Na Loiře se nachází řada významných měst jako např. Orléans, Tours, Angers, Nantes a Saint-Nazaire. Řeka Loira je se svými 1200 km nejdelší a nejmajestátnější řekou Francie. V jejím širokém údolí rostly od 9. st. první pevnosti na obranu před Vikingy, které byly v 11. st. nahrazeny hrady se silnými zdmi, cimbuřím a padacími mosty. Když v 15. st. obranná funkce ztratila opodstatnění, byly tyto stavby vystřídány renesančními paláci, často s překrásnými zahradami, které byly postaveny za účelem šlechtických a královských radovánek a vystavování moci peněz. Dnes je to oblast, kde se nachází nejen přes 120 slavných zámků, ale i malebná města, jako je třeba Tours. A také vinné sklepy, které se nacházejí v tufových stěnách v oblasti kolem loirského údolí.

5 Blois Obr. 2. Blois Oblasti Blésois se pyšní nejkrásnějšími zámky v loirském údolí. Středověké městečko Blois bylo kdysi sídlo mocných panovníků, jejichž potomky byli francouzští kapetovští králové. Zámek v Blois, je bývalá residence několika francouzských králů. Je to také místo, kde v roce 1429 získala Johanka z Arku od arcibiskupa z Remeše požehnání před svým odchodem do slavné bitvy.  (Zamířila k Orleáns, aby jej vysvobodila z anglického obsazení.) Tento zámek se skládá z několika budov postavených v rozmezí od 13. do 17. st. kolem centrálního dvora. V křídle Františka I. se nachází slavné točité schodiště, překrásná konstrukce zdobená panovníkovou insignií, velkým “F” a mlokem. V roce 1841 byl zámek zařazen na seznam historických památek UNESCO a přeměněn na muzeum.

6 Obr. 3. Schodiště Františka I.
Když se vlády ujal František I., nechal z podnětu své manželky královny Klaudie zámek přestavět. František nechal vystavět nové křídlo a založil zde knihovnu, jednu z nejvýznamnějších ve své době. Architektura a výzdoba tohoto křídla je výrazně poznamenána italským vlivem. Jeho středem je monumentální spirálovité schodiště ozdobené vytesanými reliéfy. Po smrti své manželky roku 1524 však trávil v Blois velmi málo času a rozsáhlá knihovna byla tehdy přemístěna na královský zámek Fontainebleau.

7 Zámek Chenonceau Obr. 4. Chenonceau
Zámek Chenonceau stojící na místě původního vodního mlýna se nachází asi 240 km od Paříže nedaleko soutoku řek Cher a Loiry. Původní stavbu nahradil v 16. století. V letech byly přistavěny mostní oblouky, které zámek spojily s druhým břehem řeky. Na obloucích je nyní umístěna dvoupatrová galerie, kdysi využívaná jako oblíbené místo společenských setkání francouzské aristokracie. Tuto přístavbu zřejmě prosadila Keteřina Medicejská. Po zámku ve Versilles je Chenonceau nejnavštěvovanější zámek Francie. Zámek je někdy také nazýván „zámek šesti žen“, protože v jeho vlastnictví se postupně vystřídalo šest žen. Catherine Briçonnet ( ) Diana De Poirtiers ( ) Kateřina Medicejská ( ) Luisa Lotrinská ( ) Madame Claude Dupin ( ) Marguerite Pelouze ( )

8 Obr. 5. Chenonceau 2

9 Chambord Obr. 6. Chambord Zámek Chambord je největší ze zámků na Loiře ve střední Francii. Byl postaven v letech 1519 až 1547 na objednávku Františka I. v zátoce řeky Cosson, levého přítoku Loiry asi 14 km východně od města Blois. Tento zámek je považován za vrcholnou stavbu renesanční architektury, na některých návrzích se podílel i Leonardo da Vinci. Rozsáhlá stavba byla zahájena roku 1519, podle dochovaných údajů na ní pracovalo 1800 dělníků. Pracovní podmínky ztěžovaly mokřady na nichž se začal zámek budovat. Dělníci proto museli do měkké půdy zatloukat dubové kůly, aby stavba stála na pevných základech. Roku 1519 bylo vybráno místo pro stavbu zámku, který měl sloužit jako lovecké sídlo a nahradit tvrz která zde byla vystavěna dříve. Stavba byla zahájena roku 1526. Práce byly dokončeny v roce úmrtí Františka I. (1547), dostavbou královských apartmá. Král sám na zámku během svého života strávil velmi málo času. Další francouzští králové zámek nechali opuštěný což vedlo k jeho postupnému chátrání. V letech 1725 až 1733 zámek obýval Stanisław Leszczyński, v té době sesazený polský král, tchán Ludvíka XV. Od roku 1745 do r. 1750 sloužil jako kasárna. Roku 1792 nechala revoluční francouzská vláda prodat mobiliář zámku a Napoleon Bonaparte zámek věnoval maršálu L. A. Berthierovi. Během francouzsko-pruské války roku 1870 sloužil zámek jako polní nemocnice. V roce 1883 se stal majetkem bývalého vládnoucího rodu Parmského vévodství. Od roku 1930 je ve vlastnictví státu. Během druhé světové války zde od roku 1939 do roku 1945 byly uskladněny umělecké sbírky Pařížského muzea v Louvre.   

10 Obr. 7. Chambord 2

11 Chateau Villandry Obr. 8. Villandry
Zámek Villandry je mistrovské dílo renesance 16.století. Nechal ho postavit Jean le Breton, který byl ministrem financí za vlády Františka I. Zámku Villandry dominuje úžasná zahrada. Před méně než sto lety byl tento zámek zarostlý lesním porostem. Zahrady se dnes nacházejí ve třech úrovních a jsou propojeny stinnými pergolami a fontánami. Na horní terase je vodní zahrada, ve které je obrovská nádrž. Pod ní je zeleninová zahrada s ovocnými stromy a bylinami uspořádanými do geometrických tvarů. Obrazce pak tvoří zejména barevné kompozice zeleniny a koření. Na jižní terase je okrasná zahrada věnovaná lásce, jejíž květinové záhony uspořádané v geometrických útvarech znázorňují plameny, motýly, srdce a dýky, symbolizující různé podoby lásky.

12 Amboise Obr. 9. Amboise Château d'Amboise vyčnívá z malého francouzského města Amboise na Loiře. Byl rezidencí francouzských králů z dynastie Valois. Zámek stojící na skále nad městem je postaven na základech středověkého hradu. První velké stavební úpravy na pevnosti dal udělat Karel VII. Francouzský, který ji zkonfiskoval během stoleté války. Od roku 1490 Karel VIII. Francouzský podstatně rozšířil park a přebudoval staré hradní zdi a budovy svých královských předchůdců. I když zámek na první pohled působí jako hrad, byl jedním z prvních ve kterých byly použity renesanční prvky. Král, který si přál moderní rezidenci, v zimě sám dohlížel na stavební práce, a pověřil italského zahradního architekta Pacella da Merciogliano vytvořením prvního renesančního parku ve Francii.

13 Saumur (hrad) Obr. 10. Saumur
Château de Saumur leží ve francouzském městě Saumur. Původní budova byla postavena v 10. století Thibaultem le Tricheur jako součást opevnění proti normanským nájezdům. Roku 1026 přešla do rukou Fulka III., hraběte z Anjou, který jej odkázal svým příbuzným z rodu Plantagenetů. Roku 1067 byla pevnost zničena a hrad byl přestavěn Jindřichem II. na konci 12. století. Na počátku 13. století se Saumur stal majetkem Filipa II. Francouzského. Poté ještě několikrát změnil majitele. Roku 1621 zde byla zřízena kasárna, v době vlády císaře Napoleona sloužil jako vězení. V první polovině 20. století hrad převzalo město Saumur a začalo s jeho rekonstrukcí. Bylo zde zřízeno muzeum dekorativních umění a muzeum koňských dostihů. Hostí také muzeum hraček.

14 Zdroje literatury wikipedia: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: wikipedia : [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: wikipedia : [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: wikipedia : [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: wikipedia : [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: wikipedia : [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

15 Obrazové zdroje: Zámky na Loiře: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Blois: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Schodiště Františka I.: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Chenonceau: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Chenonceau 2: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Chambord: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Chambord 2: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Villandry: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Amboise: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Saumur: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "Mgr. Simona Steinbauerová"

Podobné prezentace


Reklamy Google