METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Výživa člověka.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P20/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Metabolismus látek a energií
Trávící soustava trávení, živiny
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Sacharidy.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Lidské zdraví a potrava
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Metabolismus živin
PESTROST STRAVY.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle štěpení složitých látek na jednodušší uvolňuje se energie - katabolické reakce tvorba složitějších látek z jednodušších energie se spotřebovává- anabolické reakce zákl. živiny: cukry (60%), tuky (25%), bílkoviny (15%) další důležité látky: voda, minerální látky, vitaminy

SACHARIDY= cukry rychlý zdroj energie (1 g cukru = 17,2 kJ = 4 kcal) jednoduché cukry: glukóza: štěpením složitých cukrů v krevní plazmě - zdroj energie ukládá se v játrech a svalech → glykogen složité cukry: škrob: mouka, rýže, brambory laktóza (mléčný cukr): mléčné výrobky sacharóza (řepný cukr): sladidlo celulóza: součást vlákniny → správná funkce střev

LIPIDY = tuky pomalý zdroj energie - zásoba - ukládání v tukových tkáních (1g tuku = 38,9 kJ = 9 kcal) tepelná izolace mechanická ochrana vnitřních orgánů příjem vitaminů - A, D, E, K živočišné tuky rostlinné tuky nadbytek → !srdeční choroby!

PROTEINY = bílkoviny základní stavební látka → růst a obnova tkání enzymy, hormony živočišné (maso, mléko, vejce) rostlinné (luštěniny) zdroj aminokyselin → stavba bílkovin nadbytek přeměněn na tuk

VODA denně 2l rozpouštědlo, transport, termoregulace MINERÁLNÍ LÁTKY soli Na, K, Ca, Mg, P; ionty Fe, I,… stavba kostí a zubů, v krvi (homeostáza) práce svalů a nervů zelenina, ovoce, mléko, ryby, celozrnné obilniny, minerální vody, kuchyňská sůl, … VITAMINY nedokážeme vyrobit → v potravě účast v chemických reakcích rozpustné v tucích (A, D, E, K) rozpustné ve vodě (B, C) !růst, nemoc, těhotenství! zelenina, ovoce, obilniny, maso, mléko, vejce

přehled vitaminů → učebnice str. 83

ZDRAVÁ VÝŽIVA potravní pyramida poruchy ve výživě → podvýživa → obezita poruchy příjmu potravy bulimie mentální anorexie

BAZÁLNÍ METABOLISMUS = minimální množství energie potřebné k životu - v klidu, v leže, nalačno ve vytopené místnosti - 5 400 – 8 400 kJ / den (pohlaví, stáří, velikost) spotřeba energie roste s aktivitou rovnováha přijímané a vydávané energie → udržení optim. hmot. více menších porcí větší příjem dopoledne BMI = m [kg] / v2 [m]

křížovka http://www.otevrene-dvere.eu/hotpotatoes/pri/Tr%C3%A1v%C3%ADc%C3%AD%20soustava.htm