Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Ceny pro rok 2004 v elektroenergetice
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Přehled energetické legislativy Ing. Ladislav Havel Ing. Jindřich Mühlhofer Brno © 2005 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Seminář AEM – SVSE CENY REGULOVANÝCH SLUŽEB V R Předběžné ceny regulovaných činností v elektroenergetice v roce 2009 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu.
Zákon č. 670/2004 Sb. (Novela zákona č. 458/2000 Sb.) v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Novinky z ERÚ, cenové rozhodnutí na rok 2003 problematika lokálních soustav Stanislav Trávníček ERÚ.
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Ceny elektřiny a souvisejících služeb v roce 2008
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Transkript prezentace:

Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace Pavel Bělovský Taures, a.s.

Otevírání trhu s elektřinou Směrnice 2003/54 1. 7. 2004 všichni zákazníci mimo domácností Od 1. 7. 2007 všichni zákazníci Energetický zákon 1. leden 2005 všichni zákazníci mimo domácností 1. leden 2006 všichni zákazníci

Regulované a neregulované činnosti v ČR Přenos Distribuce Systémové služby Příspěvky na obnovitelné zdroje, kogeneraci, decentrální výrobu Činnosti Operátora trhu s elektřinou Dodávka chráněným zákazníkům Dodávka poslední instance Neregulované činnosti Ceny výrobců Ceny obchodníků Dodávka oprávněným zákazníkům Podpůrné služby

Koneční zákazníci Účastníci trhu Chránění zákazníci - domácnosti Výrobci Provozovatel přenosové soustavy Provozovatelé distribuční soustavy Obchodníci Operátor trhu Koneční zákazníci Chránění zákazníci - domácnosti Malý zákazníci Oprávnění zákazníci

Chráněný zákazník Práva chráněného zákazníka na připojení odběrného elektrického zařízení k DS na dodávku elektřiny za regulované ceny a v kvalitě stanovené prováděcím právním předpisem na informace o celkové směsi paliv dodavatele a o dopadu na životní prostředí Povinnosti chráněného zákazníka řídit se podmínkami připojení a dodávek elektřiny řídit se pokyny technického dispečinku provozovatele DS umožnit provozovateli DS instalaci měřicího zařízení a přístup k němu udržovat svá zařízení v souladu s technickými normami a právními předpisy podílet se na úhradě oprávněných nákladů spojených s připojením a zajištěním požadovaného příkonu při změně parametrů upravit svá zařízení tak, aby vyhovovala těmto změnám

Oprávněný zákazník Práva oprávněného zákazníka na připojení odběrného elektrického zařízení k DS (PS) nakupovat elektřinu v kvalitě stanovené prováděcím právním předpisem od držitele licence na výrobu elektřiny na obchod s elektřinou nakupovat elektřinu na krátkodobém trhu na dopravu dohodnutého množství elektřiny v kvalitě stanovené prováděcím právním předpisem na informace o celkové směsi paliv dodavatele a o dopadu na životní prostředí na bezplatnou změnu dodavatele elektřiny podle Pravidel trhu s elektřinou

Oprávněný zákazník Povinnosti oprávněného zákazníka zajistit na své náklady připojení svého odběrného elektrického zařízení řídit se dispečerským řádem v souladu s uzavřenými smlouvami, Pravidly provozování soustavy umožnit provozovateli soustavy instalaci měřicího zařízení a přístup k němu řídit se pokyny technického dispečinku provozovatele soustavy ve vazbě na stav nouze udržovat svá zařízení v souladu s technickými normami a právními předpisy Podílet se na úhradě oprávněných nákladů spojených s připojením a zajištěním požadovaného příkonu ve výši vypočtené způsobem způsobené prováděcím právním předpisem při změně parametrů upravit svá zařízení tak, aby vyhovovala těmto změnám Zaregistrovat se 30 dnů před uskutečněním dodávky od jiného výrobce či obchodníka u OTE, zaregistrováním se OZ stává registrovaným účastníkem trhu

Malý zákazník Konečný zákazník, který zaměstnává v pracovním poměru méně než 50 zaměstnanců, jehož čistý obrat za poslední účetní období nepřesahuje 250 mil. Kč a jehož odběrné místo je připojeno k síti nízkého napětí Právo na dodávku elektřiny za regulované ceny a v kvalitě stanovené prováděcím právním předpisem (dodávka poslední instance)

Základní schéma Obchodník

Oprávněný zákazník s vlastní odpovědností za odchylku Musí být subjektem zúčtování (smlouva o zúčtování s OTE) Složená kauce 5 mil. Kč Zřízen inkasní účet ve prospěch OTE s trvalou finanční zálohou (dle výše objemu obchodů a ratingu (obchodní podmínky OTE) Pro nákup na OKO -smlouva o přístupu na OKO

Oprávněný zákazník s vlastní odpovědností za odchylku Smlouva o přístupu na krátkodobí organizovaný trh Smlouva o zúčtování odchylek Smlouva o dodávce elektřiny Smlouva o připojení Smlouva o připojení Smlouva o přenosu elektřiny Smlouva o distribuci elektřiny

Organizovaný krátkodobí obchod

Organizovaný krátkodobí obchod

Oprávněný zákazník s přenesenou odpovědností za odchylku OZ pouze registrovaným účastníkem trhu (RÚT) nemá uzavřenu smlouvu o zúčtování, neskládá kauci, nemá blokované prostředky agregační funkce obchodníka (komplementární diagramy) renomovaný obchodník - lepší rating, lépe nakoupí

Oprávněný zákazník s přenesenou odpovědností za odchylku Smlouva o dodávce elektřiny Smlouva o sdružených službách Smlouva o distribuci elektřiny Smlouva o připojení

Obchodníci s elektřinou Výrobci (ČEZ, Dalkia ČR, International Power Opatovice, Czech Coal...) Obchodníci v rámci distribučních společností (ČEZ, E-on, PRE) „Nezávislí obchodníci“ – např. Moravia Energo, Entrade, Moravachem, Lumius, Ezpada...

Regulované ceny v energetice v roce 2005 přenos elektřiny prostřednictvím přenosové soustavy (pevná cena) systémové služby (pevná cena) distribuce elektřiny po jednotlivých hladinách napětí (pevná cena) decentrální výroba (pevná cena) činnosti operátora trhu (pevná cena) dodávka elektřiny chráněným zákazníkům (maximální cena) výroba elektřiny z kombinované výroby elektřiny a tepla (minimální cena) výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů (minimální cena)

Distribuce – obecné regulační metody Price cap Jednorázové určení ceny na základě očekávaných nákladů a přiznaného zisku, porovnání nebo tržní síly zákazníků Cena není revidována ve vazbě na vývoj nákladů držitele licence, vývoj spotřeby nebo jiných jednotek určujících cenu Při vyšších objemech si držitel licence vydělá více, při nižších objemech méně Revenue cap Jednorázové určení ceny na základě očekávaných nákladů a přiznaného zisku Cena je revidována ve vazbě na vývoj nákladů držitele licence, vývoj spotřeby nebo jiných jednotek určujících cenu Držitel licence má zaručené pokrytí nákladů a zisk, při vyšších příjmech dochází ke snížení ceny na další období, při vyšších příjmech dochází ke zvýšení ceny na další období

Distribuce elektřiny – určení cen v ČR Metoda povolených výnosů (typ revenue cap) PV = PN + O + Z Z = r . PA PN = povolené náklady O = odpisy Z = povolený roční zisk pro rok 2005 r = fixní rentabilita pro regulační období PA = povolená regulační aktiva

Distribuce – ceny rezervované kapacity

Distribuce – rezervovaná kapacita Výše poplatku závislá na výši technických jednotek Při snížení technických jednotek dochází ke zvýšení poplatku

Distribuce – ceny za použití sítí VVN a VN

Přenos elektřiny Cena za použití přenosové soustavy - 20,13 Kč/MWh Cena za rezervovanou kapacitu – 610 843,65 Kč/rok Průměrná cena za přenos – 130,14 Kč/MWh

Systémové služby Určeny na základě přiznaných nákladů provozovatele přenosové soustavy na nákup podpůrných služeb Pro rok 2005 přiznáno 8,2 mld Kč na nákup podpůrných služeb Cena systémových služeb pro konečné zákazníky: 171,80 Kč/MWh Cena systémových služeb pro lokální spotřebu: 64 Kč/MWh

Struktura cen pro chráněné zákazníky na hladině NN dle ERÚ

Struktura cen pro oprávněné zákazníky dle napěťových hladin   2005 Jednotka Cena za silovou elektřinu Smluvní Kč/MWh Cena za systémové služby 171,8 Cena za přenos a distribuci dle distributora VVN dle distributora VN min max - platba za rezervaci kapacity 31 682 59 044 74 248 100 122 Kč/MW - platba za použití sítě 29,47 39,42 51,21 76,93 Příspěvek na KVET a OZE 39,45 Cena za zúčtování OTE 4,63

e-mail: pavel.belovsky@taures.cz Děkuji za pozornost Pavel Bělovský e-mail: pavel.belovsky@taures.cz mobil: + 420 603 872 789