Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VII. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Úvod do Teorie množin.
Zdroj: Kombinatorika Zdroj:
VENNOVY DIAGRAMY Kristýna Zemková, Václav Zemek
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Luboš Fábera T4.A Množiny. Průnik dvou množin Průnik množin A, B je množina všech takových prvků základní množiny, které patří do množiny A i do množiny.
LOGICKÉ ŘÍZENÍ GEORGE BOOLE
VENNOVY DIAGRAMY.
Úvod do databázových systémů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Analytické myšlení Autor:Jana Buršová. 1. Tři dívky Anna, Bětka a Cilka odebírají jeden z časopisů: Vesmír, Reflex, Mladý svět, každá jeden a jiný než.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (2.část)
Fuzzy logika, fuzzy množiny
Zkvalitnění kompetencí pedagogů
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_762.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do pravděpodobnosti VY_32_INOVACE_M4r0113 Mgr. Jakub Němec.
Poměr, měřítko SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Množiny.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce
Množinové pojmy – množina, prázdná množina, podmnožina, rovnost množin
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Permutace s opakováním VY_32_INOVACE_M4r0109 Mgr. Jakub Němec.
Geometrická posloupnost (1.část)
Výroková logika.
Periodická soustava prvků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_765.
VY_32_INOVACE_22-01 Posloupnosti.
Martina Braunerová. A B U Zakreslete Vennův diagram pro uvedené množiny a vyznačte v něm všechny prvky množiny U:  Základní množina U je množina všech.
Vzájemná poloha dvou rovin
Slovní úlohy Dělitelnost
Operace s množinami Matematika Autor: Mgr. Karla Bumbálková
Množiny Matematika Autor: Mgr. Karla Bumbálková
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková Kombinatorické úlohy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_23 Název materiáluVennovy.
MATEMATIKA Největší společný dělitel Nejmenší společný násobek.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 1.8 – 1.14 Množiny, slovní úlohy, dělitelnost N čísel Název sady: Matematika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_24 Název materiáluVennovy.
Matematizace textu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková Kombinatorické úlohy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_19 Název materiáluZákladní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 4 – Intervaly – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek. Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů.
Logické principy QCA Karel Kouba.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MNO ŽI NY Kristýna Zemková, Václav Zemek
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VENNOVY DIAGRAMY Kristýna Zemková, Václav Zemek
VENNOVY DIAGRAMY Kristýna Zemková, Václav Zemek
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
MNO ŽI NY Kristýna Zemková, Václav Zemek
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Matematika Variace.
Úlohy pro 1. ročník SPŠ ST Panská
Úlohy pro 1. ročník SPŠ ST Panská
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DEFINICE FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
MNOŽINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MNOŽINY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Transkript prezentace:

Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách Autor: Jana Buršová

Základní pojmy Množina Určení množiny: - charakteristickou vlastností - výčtem prvků - znázorněním Vennovým diagramem Podmnožina a nadmnožina Rovnost množin

Operace s množinami Doplněk množiny A do B: 𝐴 𝐵 ´ Průnik množin A a B: 𝐴∩B Sjednocení množin A a B: A∪B Rozdíl množin A a B: A-𝐵

Vennovy diagramy Nakreslete Vennův diagram pro tři množiny A,B,C, označte počty prvků v jednotlivých polích a – h a zapište pomocí těchto proměnných všechny prvky, které: b f g h a c e d

Vennovy diagramy Patří do A a + b + d + e Patří jen do A a Patří do A i B a + b Patří do aspoň jedné z množin A a B: a + b + c + d + e + f Patří právě do jedné množiny: a + c + g Patří do všech tří množin: e Patří právě do dvou množin: b + d + f Patří aspoň do dvou množin: b + d + e + f

Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách – př. 1 Ve třídě je 30 studentů (1). Pět z nich nehraje na žádný hudební nástroj (2). Ti ostatní hrají na klávesy a na kytary. 18 studentů hraje na kytaru (3), 6 kytaristů hraje rovněž na klávesy (4). Kolik studentů ve třídě hraje jen na klávesy?

Příklad 1 - řešení KL KY b a c d a + b + c + d = 30 (1) a = 7 b + c = 18 (3) c = 12 b = 6 (4) Závěr: jen na klávesy hraje a = 7 studentů.

Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách – př. 2 Konference o vědecké teorii se zúčastnilo třiačtyřicet vědců (1). Někteří z nich zastávali logickou teorii a jiní empirickou teorii. Jednu nebo žádnou teorii přitom zastávalo 25 účastníků (2). Alespoň jednu z těchto teorií zastávalo 34 účastníků (3). Někteří zastávali obě teorie současně. Těch, kteří zastávali pouze empirickou teorii bylo o 2 více než těch, kdo zastávali jen logickou teorii (4).

Příklad 2 - řešení a b c d a + b + c + d = 43 (1) a + c + d = 25 (2) L E a + b + c + d = 43 (1) a + c + d = 25 (2) a + b + c = 34 (3) c = a + 2 (4) (1)– (2): b = 18 (1)– (3): d = 9 Ve (3) pak: a + 18 + a + 2 = 34, odtud a = 7, c = 9 a b c d

Př. 2 - úkoly Kolik bylo těch, co zastávali právě jednu teorii? Kolik bylo těch, kteří zastávali logickou teorii? Jen jednu teorii zastávalo: a + c = 16 vědců Logickou teorii zastávalo: a + b = 25 vědců

Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách – př. 3 Studenti jedné třídy gymnázia dostali jako povinnou četbu některou z následujících knih: Barva kouzel, Lehké fantastično, Soudné sestry. Víme, že každý ze studentů přečetl alespoň jednu z nich. 6 studentů přečetlo všechny tři (1). 22 studentů přečetlo Barvu kouzel (2), 13 přečetlo Lehké fantastično (3), 12 přečetlo Soudné sestry (4), 9 studentů přečetlo Barvu kouzel a Soudné sestry a někteří z nich i Lehké fantastično (5).

Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách – př. 3 – pokrač. 7 přečetlo Barvu kouzel a Lehké fantastično a někteří z nich dokonce přečetli i Soudné sestry (6). Přitom mezi studenty nebyl ani jeden, který by četl pouze Soudné sestry (7).

Příklad 3 - řešení BK LF a c d e f g SS h b e = 6 (1) a + b + d + e = 22 (2) a = 13 b + c + e + f = 13 (3) c = 2 d + e + f + g = 12 (4) f = 4 d + e = 9 (5) d = 2 b + e = 7 (6) b = 1 g = 0, h = 0 (7)+ (8)

Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách – př. 3 - úkoly Kolik studentů bylo celkem ve třídě? Kolik studentů přečetlo právě dvě knihy? Kolik studentů přečetlo Soudné sestry nebo Lehké fantastično? Řešení: Ve třídě bylo 28 studentů. Právě dvě knihy přečetlo b + d + f = 7 studentů. SS nebo LF přečetlo 28 – 13 = 15 studentů.

Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách – př. 4 Z 825 oslovených osob 380 uvedlo, že používá počítač doma nebo v zaměstnání (1)+(2). Počet osob, které používají počítač doma, je dvakrát větší než počet těch, kteří používají počítač doma i v zaměstnání (3) a je o 40 menší než počet těch, kteří používají počítač pouze v zaměstnání (4).

Příklad 4 - řešení D – v domácnosti, Z – v zaměstnání D Z a b c d a + b + c = 380, d = 445 (1)+(2) a + b = 2b (3) a = b 2a = c – 40 (4) c = 2a + 40 Z (1) 4a + 40 = 380, a = 85 = b; c = 210

Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách – př. 4 - úkoly Kolik oslovených osob používá počítač pouze v zaměstnání? Kolik oslovených osob používá počítač doma? Řešení Pouze v zaměstnání používá počítač c = 210 osob. Doma používá počítač a + b = 170 osob.

Použitá literatura KOTLÁN, Igor. Testy studijních předpokladů a základy logiky – 1. díl, 1. vyd. Institut vzdělávání Socrates, s.r.o., 2004, 198 s. ISBN 80-86572-08-0 KOTLÁN, Igor. Testy studijních předpokladů a základy logiky –2. díl, 1. vyd. Institut vzdělávání Socrates, s.r.o., 2004, 196 s. ISBN 80-86572-09-9 KOUŘILOVÁ, Sylvie. Studijní předpoklady a logika. 1. vydání, Fragment, 2007, ISBN 978-80-253-0491