Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Hans Christian andersen
Světový pohádkář Hans Christian Andersen
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
JOSEF LADA Jedna z nejznámějších osobností české literatury
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY
Josef Lada ( – ) autor: Kateřina Marková.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Pohádka.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Pohádky Literární výchova 6. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Spisovatelé dětské literatury
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_05
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Jede vláček pohádka, veze samá zvířátka…
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
BAJKA Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Pohádka
Spisovatelé dětské literatury
LITERÁRNÍ VÝCHOVA 1. ročník
Urči autora 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci.
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Hans Christian Andersen VY_32_INOVACE_XVI-B-04. Hans Christian Andersen Dánský spisovatel Narodil se v roce 1805, zemřel v roce 1875.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová LITERÁRNÍ STYLY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_Inovace_21C_popis uměleckého díla.
ČESKÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_LITERATURA PRO DĚTI_AUTORSKÁ POHÁDKA ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
BRATŘI ČAPKOVÉ CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola Sadská Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1157_H. CH. ANDERSEN Téma: ŽIVOT, DÍLO,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_CJ_55.
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Dobrá Jana VY_32_Inovace_ Pohádka
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Literatura pro děti 1 VY_32_INOVACE_10
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_JOSEF_LADA Název materiálu: Josef Lada
JOSEF LADA Životopis a díla
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad Moderní pohádka Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad

Moderní pohádka Moderní pohádky vznikaly už v dávnější době ve středověku. Nejvíce se ale rozvíjejí koncem 19.a začátkem 20.století. Tyto pohádky jsou záměrně vymyšleny autory, které už známe. Odehrávají se v moderním světě, důležitou roli zde hraje dětská fantazie, představivost a vidění světa dětskýma očima. Moderní pohádka se odehrává v určité době a určitém čase.(Uprostřed hvozdu a uprostřed noci.. Když chodila žirafa ještě do školy..)

Moderní pohádka V moderní pohádce často vystupují zvířata, která mají různé lidské vlastnosti. Ožívají také neživé předměty(hračky, postýlka, peřina, auta…) Objevují se i kouzelné bytosti oproti obyčejným lidem. Je tu humor, ironie, výsměch špatným lidským vlastnostem jako je hloupost, nafoukanost, lakota, závist, bojácnost... Proto jsou moderní pohádky více pestřejší, barvitější, plné humoru a nečekaných situací než pohádky lidové. Řada moderních pohádek se stala předlohami pro filmové a divadelní pohádky.

Moderní pohádka Česká moderní pohádka Mezi české pohádkáře, kteří psali moderní pohádku patří:1.Vladislav Vančura a jeho Kubula a Kuba Kubikula (pohádka o medvědáři Kubulovi, který se stará o medvídka Kubu Kubikulu a s nimi putuje také strašidlo Barbucha.)

Moderní pohádka

Moderní pohádka 2.Karel Čapek a jeho Devatero pohádek a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek (Velká pohádka doktorská, Pošťácká pohádka, Druhá loupežnická pohádka, Druhá loupežnická pohádka)

Moderní pohádka

Moderní pohádka 3.Josef Lada a jeho Kocour Mikeš (neuvěřitelné příběhy kocourka, který uměl mluvit) O chytré kmotře lišce (příběh lišky, která byla vychována mezi lidmi, naučila se číst a psát a nakonec se stala hajným) Pohádky naruby Nezbedné pohádky

Moderní pohádka

Moderní pohádka 4.Miloš Macourek a jeho Mach a Šebestová (příběh dvou kamarádů, kteří získají kouzelné sluchátko a zažívají s ním neuvěřitelná dobrodružství, na kterých je doprovází pes Jonatán)

Moderní pohádka Žofka (Humorné vyprávění o příhodách orangutaní slečny, která vymýšlí pro zvířata v ZOO různé zábavy) Pohádky O holčičce s náhradní hlavou Jakub a dvě stě dědečků O hrochovi, který se bál očkování

Moderní pohádka Žofka Mach a Šebestová

Moderní pohádka Světová moderní pohádka Mezi světové autory moderních pohádek patří: 1.Hans Christian Andersen a jeho Pohádky a povídky Flétnové hodiny (Sněhová královna, Malá mořská víla, Cínový vojáček, Princezna na hrášku…) Pohádky Vílí hora a jiné pohádky

Moderní pohádka

Moderní pohádka Sněhová královna Malá mořská víla

Moderní pohádka 2.Alan Alexander Milne a jeho Medvídek Pú (Oživlé hračky jemně parodují lidské povahy a chování)

Moderní pohádka

Otázka pro chytré hlavy Moderní pohádka Otázky 1.Odkdy se píší moderní pohádky? 2.Kdo v moderních pohádkách vystupuje? 3.Kde jinde než v knize se můžeme s moderními pohádkami setkat? 4.Vyjmenuj české autory moderní pohádky a co napsali. 5.Vyjmenuj světové autory moderní pohádky a co Otázka pro chytré hlavy Znáš ještě jiné autory moderní pohádky?

Moderní pohádka Zápis -moderní pohádky jsou záměrně vymyšleny a jejich autory známe -odehrává se v moderním světě v určitém čase a určité době -jejich děj je pestrý barvitý ,plný humoru a nečekaných situací -řada těchto pohádek se stala předlohou pro pohádky divadelní a filmové -autoři čeští: Vladislav Vančura: Kubula a Kuba Kubikula Karel Čapek: Devatero pohádek Josef Lada: Kocour Mikeš Miloš Macourek: Mach a Šebestová -autoři světoví: Hans Christian Andersen: Pohádky a povídky Alan Alexander Milne: Medvídek Pú

Moderní pohádka Prameny: http://cs.wikipedia.org\wiki\Alan_Alexander_Milne http://ld.johanesville.net\andersen www.spisovatele.cz/milos-macourek www.spisovatele.cz/josef-lada http://cs.wikipedia.org\wiki\Karel_Čapek www.spisovatele.cz/vladislav-vancura www.pedf.borec.cz/MODERNI_AUTORSKA_POHADKA.doc http://milanvojtech.blog.cz/0701/h-ch-andersen-jeho-pohadky cs.wikipedia.org/wiki/Pohádka http://is.muni.cz\th\84269\pedf_m\Komplet.DP_na_IS.txt Vše platné k 25.10.2011

KONEC