Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hans Christian andersen

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hans Christian andersen"— Transkript prezentace:

1 Hans Christian andersen
Mgr.Hana Hoberlová

2 Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen byl dánský spisovatel, nejslavnější světový pohádkář. Je považován za zakladatele autorské pohádky. Narodil se 2.dubna 1805 v chudé rodině ševce a pradleny. Malý Hans měl s otcem výborný vztah. Právě on mu vyprávěl pohádky a maloval obrázky. Po návratu z války však otec,který byl nemocný,zemřel. Malý Hans byl nucen přestat chodit do školy a začít pracovat v místní továrně.

3 Hans Christian Andersen
Děti se Hansovi vysmívali pro jeho neduživou a nepřitažlivou postavu a osobitý způsob chůze. Možná právě tyto stinné stránky jeho života způsobily, že tvořil krásné pohádky s citem pro utlačované děti. Andersen snil o slávě. Proto roku 1819 odešel do Kodaně, kde zkoušel působit jako operní zpěvák, herec, pozdeji přiznal,že to byl omyl. Začal se prosazovat jako spisovatel. Nečekaným úspěchem byly jeho pohádky.

4 Hans Christian Andersen
Andersen vložil do pohádek své dávné vzpomínky na vyprávění, vyslechnutá na přástkách, vlastní nápady, prodchnuté laskavostí, soucitem a optimismem. Oživuje v nich neživé věci, nechává promluvit zvířata i domy. Ukazuje krásu života i problémy života porcelánových figurek, sněhuláků, jehly i čápů. Vše samozřejmě okořeňuje jeho osobitý styl. Dokázal se vcítit do dětské duše, psal pohádky jakoby sobě, malému dítěti. Pohádky umisťoval do zcela civilního světa.

5 Hans Christian Andersen
Andersen se ale jako pohádkář necítil,spíše jako básník a dramatik. I přesto vždy v posvátný čas Vánoc vydal svazeček pohádek. V době, kdy neexistovala televize, měly nejen pro děti velký význam. Na jaře roku 1872 Andersen spadl z postele a vážně se zranil. Již nikdy se zcela neuzdravil. Zemřel 4. srpna 1875 v domě zvaném Rolighed nedaleko Kodaně. Je pochován na Assistenském hřbitově v Kodani.

6 Hans Christian Andersen

7 Hans Christian Andersen
Den jeho narození 2.4. je na jeho počest Světovým dnem dětské literatury. Andersenovy pohádky byly vřele přijaty nejprve v zahraničí, pak až v Dánsku. Napsal jich celkem sto padesát šest. Některé z jeho pohádek nekončí ale šťastně, v podtextu zaznívá totiž přesvědčení,že v tomto světě se lze jen málokdy dočkat vděku, uznání nebo lásky.

8 Hans Christian Andersen

9 Hans Christian Andersen
památník Hanse Christiana Andersena v Kodani

10 Hans Christian Andersen
Dílo:Jeho pohádky vycházely v různých sbírkách, proto je velmi složité uvádět jednotlivé knihy, zde jsou uvedeny některé jeho pohádky. Malá mořská víla Příběh sebeobětující a sebezničující lásky tvora,který nepatří do světa lidí,a proto nemůže být mezi ně přijat. Z lásky daruje život princi a sama svůj ztratí.

11

12 Hans Christian Andersen
Socha Malé mořské Víly-nejznámější místo Kodaně

13 Hans Christian Andersen
Sněhová královna Příběh Gerdy a Kaye, lidské lásky,víry a nevinnosti,která dokáže překonat zlo v podobě Sněhové královny.Úkolem je ukázat vytrvalost malého děvčátka,které překoná vše pro lásku ke Kayovi.

14 Hans Christian Andersen

15 Hans Christian Andersen
Další pohádky jsou: Děvčátko se sirkami Kouzelný kufr Slavík Křesadlo Císařovy nové šaty Malenka Cínový vojáček Divoké labutě Ošklivé káčátko O princezně na hrášku Pasáček vepřů Růžový skřítek

16 Hans Christian Andersen

17 Hans Christian Andersen
Některé jeho pohádky se staly předlohou pro filmové zpracování. Ošklivé kačátko Malá mořská víla Císařovy nové šaty O princezně na hrášku Pasáček vepřů Sněhová královna

18 Hans Christian Andersen
Otázky: 1.Odkud H.CH.Andersen pochází? 2.Za koho je považován? 3.Koho nebo co oživuje ve svých pohádkách? 4.Kolik jich napsal? 5.Řekni,které pohádky napsal. Otázka pro bystré hlavy: Co se slaví v den jeho narození?

19 Hans Christian Andersen
Zápis: -Hans Christian Andersen se narodil v Dánsku -je považován za nejslavnějšího světového spisovatele,zakladatele moderní pohádky -den jeho narození 2.4. je vyhlášen jako Světový den dětské literatury -mezi jeho pohádky patří Sněhová královna,Malá mořská víla,Cínoný vojáček,Ošklivé káčátko…

20 Prameny 91-mala-morska-vila-kodan-dansko pece/...listy/pohadka.pdf n Vše platné k

21 KONEC


Stáhnout ppt "Hans Christian andersen"

Podobné prezentace


Reklamy Google