Organizace spojených národů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Globalizace Mezinárodní organizace
Advertisements

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Mezinárodní politické organizace a seskupení
ORGANIZACE SPOJENÝCH NÁRODŮ
Severoatlantická aliance Evropská unie
EU a Česká republika Instituce EU
Mezinárodní integrace
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_20.
Historie a práce II. výboru v rámci Valného shromáždění OSN a Valného shromáždění Pražského modelu OSN.
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Světové organizace.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
OSN „Je to tvůj svět.” Z materiálů Marka Vargy a Pearla A. Forbese upravil a editoval Vít Zahradníček.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autorka: Jaroslava Suchá
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Organizace spojených národů
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
OSN – Organizace spojených národů
Mezinárodní organizace a OSN
Anotace Žák se formou prezentace seznámí s Organizací spojených národů  
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_ 11- OSN.  Vznikla z členských států protifašistické koalice v roce 1945 jako pokračovatelka meziválečné Společnosti národů VY_32_INOVACE_.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Organizace spojených národů
OSN (United Nations Organization)
Mezinárodní vztahy Test 2. – Mezinárodní organizace.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Mezinárodní organizace
Úvod do mezinárodních vztahů
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
OSN Organizace spojených národů Hynková, Ptáček, Baše, Ondra, Zámečník.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Test 2. Mezinárodní organizace
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
IVETA HAVELKOVÁ ASEAN Association of Southeast Asian Nations (Sdružení států jihovýchodní Asie)
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Společnost národů, její vznik a úloha
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
OSN-základní informace  Předchůdce: Společnost národů  Vznik: 26. června 1945 – oficiálně 24. října 1945  Sídlo: New York,USA  Členové: 193 členských.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anglický název: United Nations Organization Český název: Organizace spojených národů.
VY_32_INOVACE_Fi_III_23 Název Politická a hospodářská seskupení států světa, mezinárodní organizace, OSN Název projektu: OP VK Registrační.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Základní informace OSN je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa. V současné době má 193 členů.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
SVĚTOVÁ SPOLEČENSTVÍ. 1. Organizace spojených národů (OSN) Založena roku 1945 v San Franciscu Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti ve světě a spolupráce.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_10_.
OSN.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Mezinárodní organizace
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
VY_32_INOVACE_20_ČR – člen mezinárodních organizací
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Severoatlantická aliance
Mezinárodní organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Organizace spojených národů

Historie a součastnost OSN byla založena 24. října 1945 v San Franciscu (51 států) nahradila Společnost národů, která jako garant kolektivní bezpečnosti a mírového řešení konfliktů neobstála první Valné shromáždění OSN se konalo 10. ledna 1946 v Londýně název vznikl na návrh Franklina D. Roosevelta nynějsí sídlo OSN je New Yorku Počet členských států - 191

Hlavní cíle zachování mezinárodního míru a bezpečnosti zajištění mezinárodní spolupráce dodržování lidkých práv ekonomický a sociální rozvoj

Orgány OSN Rada bezpečnosti – je hlavním výkonným orgánem OSN, jíž přísluší základní odpovědnost za udržení mezinárodního míru a bezpečnosti a jejíž rezoluce jsou právně závazné. Ekonomická a sociální rada OSN – má nastarost otázky spojené s ekonomickým, sociálním, kulturním a zdravotním rozvojem, podpora dodržování lidských práv, dojednávání spolupráce s přidruženými odbornými mezinárodními organizacemi Poručenská rada OSN – momentálně „mimo provoz“, ale její rolí bylo zabezpečit přechod závislých a nesamostatných území k samostatnosti.

Mezinárodní soudní dvůr – sídlí v nizozemském Haagu, hlavním právním dokumentem pro činnost soudu je Statut Mezinárodního soudního dvora; hlavním úkolem soudu je řešit spory mezi státy a podávát posudky o právních otázkách na žádost oprávněných orgánů; Mezinárodní soudní dvůr se skládá z patnácti soudců volených Valným shromážděním a Radou bezpečnosti ze seznamu osob navržených státními skupinami Stálého rozhodčího soudu. Soudci jsou voleni na devět let a mohou být znovuzvoleni. Každé tři roky se ve volbě obnovuje jedna třetina soudců. Členy soudu nemohou být zároveň dva příslušníci stejného státu. Sekretariát – v čele stojí generální tajemník OSN; Sekretariát zabezpečuje chod všech orgánů OSN i těch, jenž mají svou působnost mimo sídla, např. Evropská hospodářská komise

Generální tajemník OSN Mezi pravomoci generálního tajemníka patří správa majetku OSN a právo zúčastnit se jednání všech orgánů OSN Jméno Národnost Ve funkci Trygve Lie Norsko 1946 - 1953 Dag Hammarskjöld Švédsko 1953 - 1961 U Thant Barma 1961 - 1971 Kurt Waldheim Rakousko 1972 - 1981 Javier Peréz de Cuéllar Peru 1982 - 1991 Butros Butros-Ghálí Egypt 1992 - 1996 Kofi Annan Ghana 1997 - 2006 Pan Ki-mun Jižní Korea od 2007

Cíle OSN do roku 2015 1. snížit chudobu a sociální vyloučení 2. dosáhnout univerzálního primárního vzdělávání 3. prosazovat rovnost mužů a žen a poskytovat ženám více možností prosadit se ve společnosti 4. snížit dětskou úmrtnost 5. zlepšit zdraví matek 6. boj s HIV/AIDS, malárií a dalšími nemocemi 7. zajistit environmentální udržitelnost 8. vybudovat globální partnerství pro rozvoj 9. udržovat mezinárodní mír a bezpečnost