Svaly Ke kostře je šlachami připojeno velké množství svalů, které umožňují pohyb jednotlivých částí těla. Svaly hrudníku umožňují také jeho pohyb při dýchání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V lidském těle je více než 600 svalů.
Advertisements

KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
44.1 Člověk – pohybová soustava – svaly II.
Svalstvo.
KOSTRA KONČETIN Je tvořena kostrou horní a dolní končetiny. K páteři jsou připevněny pletencem horní a pletencem dolní končetiny. Kostra nohy a kostra.
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
KOSTRA 5. ročník.
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
Pohybová soustava (výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Pohybová soustava-svaly 1
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SVALOVÁ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Svalová (pohybová) soustava
Číslo v digitálním archivu školy
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
Opěrná (kosterní) soustava
Lidské tělo I. ( kostra, soustava svalová, dýchací, oběhová )
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Kostra = opěrná soustava (Výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
OBRATLOVCI RYBY.
Svaly Ke kostře je šlachami připojeno velké množství svalů, které umožňují pohyb jednotlivých částí těla. Svaly hrudníku umožňují také jeho pohyb při dýchání.
Stavba kosti.
Lidská kostra Martina Habrdlová Martina Habrdlová Martina Habrdlová.
KOSTERNÍ SYSTÉM ČLOVĚKA
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_25 II Pohybová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
LIDSKÝ ORGANISMUS SVALY. Šablona : V/2 Sada: 2/21 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu.
Lidské tělo - kostra.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Stavba těla savců.
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Svalová soustava.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Kosterní soustava.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_LIDSKY_ORGANISMUS_KOSTRA
zpracovaný v rámci projektu
Kostra člověka.
Transkript prezentace:

Svaly Ke kostře je šlachami připojeno velké množství svalů, které umožňují pohyb jednotlivých částí těla. Svaly hrudníku umožňují také jeho pohyb při dýchání. K práci potřebují svaly výživu a kyslík.

Svaly dolní končetiny Tyto svaly jsou mohutně vyvinuté. Umožňují pohyb z místa na místo. Na obrázku si všimněte připojení svalů ke kloubům. Pokud jsou svaly v nečinnosti, zarůstají tukem. Ten způsobuje nedostatečné okysličování. Sval onemocní a může se i ztrácet.

Svaly horní končetiny Při pohybu se svaly připojené na kostru postupně natahují a smršťují. Na obrázku je patrné smršťování a protahování svalů při ohýbání končetiny.

Svaly ruky Nejjemnější svaly jsou na ruce, kde jsou připoutány ke kostem mnoha tenkými vazivovými blanami. Umožňují citlivé pohyby prstů.

A teď pokud budete hodný A paní učitelka nám to dovolí tak vám , pustím video