Úprava odpadů z nekovových materiálů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Materiálové a energetické využití plastových odpadů
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Čistička odpadních vod
Logistické investiční prostředky Ivan Gros
ZNEČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE VODY
Recyklace odpadu v ČR.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Nakládání s odpadními fotovoltaickými panely Praha, listopad 2010 Ing. Jan Pavlíček.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tato prezentace byla vytvořena
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Zpracovny nekovového odpadu
Kontejnerová technika
Metody oddělování složek směsí
Separační metody.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výuka předmětu automobily
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s postupem při zpracování vápence.
Dopravníky bez tažného elementu impulsní dopravníky
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Třídění rozemletých surovin Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2.
Technologie zpracovaní odpadu
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
MOŽNOSTI POUŽITI MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PRO ZPRACOVÁNÍ SKLÁDKOVÝCH VÝLUHOVÝCH VOD Hlavní řešitel: Savchuk Nataliya Membrain 2013.
Pascalův zákon a jeho užití
Laboratoře TZB Cvičení – Měření kvality vnitřního prostředí
RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Tato prezentace byla vytvořena
Návrh složení cementového betonu.
Rozdružování Střední odborná škola Otrokovice
Problematika využití papírových obalů Lukáš Lehovec TTZO 2007/2008.
Problematika využití odpadové pryže
Mechanismy pro zvyšování infiltrace povrchových vod
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro recyklaci stavebních materiálů 11.Přednáška.
Palivová soustava vznětového motoru OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
ODPADY POTRUBNÍ POŠTOU HEJ GANG! Anketa Co 3-4 týdny diskuze s Hantály a.s. y + volání firmám (výrobky, práce)
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
VÝROBA CELULÓZY (BUNIČINY) Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
PRŮMYSLOVÁ CHEMIE Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc..
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Pneumatické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Posklizňová úprava zrna
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní pojmy v automatizační technice
09 – Mechanické zpracování Petr Zbořil
09 – Mechanické zpracování Petr Zbořil
Měniče napětí.
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí I.
Recyklace vozovek za horka
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

Úprava odpadů z nekovových materiálů Jan Drobný

Nekovové odpady Jedná se zejména o: Papír Plasty Sklo Stavební odpady

Postupy při zpracovávání nekovových odpadů Obecně se při zpracování a úpravě odpadů používají tyto operace: manipulace přeprava skladování mechanická úprava kusovosti třídění a rozdružování zhutňování

Postupy při zpracovávání nekovových odpadů Obecně platí: Všechny části technologických linek je potřeba navrhovat s ohledem na jejich efektivnost, ekonomičnost a ekologičnost

Manipulace a přeprava Hlavní kritéria při volbě vhodných manipulačních prostředků: typ a skupenství odpadních látek množství vzdálenost

Manipulace a přeprava Manipulační a přepravní prostředky: Automobily, železnice, lodě, ... Nakladače Pásové dopravníky Pneumatická doprava

Skladování Skladovací prostory nám primárně slouží k uložení hotových částí technologického procesu, nebo částí určených k dalšímu zpracování. Dále se zde může skladovat i různý sekundární (pomocný) materiál a v neposlední řadě i pohonné hmoty.

Skladování Ke skladování odpadů se využívají: Budovy Haly Přístřešky Nádrže (podzemní i nadzemní) Volné plochy

Skladování Požadavky na skladovací prostory: Jednotlivé části skladů a ostatních prostor musí být vzájemně oddělené, popř. i utěsněné, aby nemohlo dojít ke smíšení různých složek odpadů ani k jejich úniku do oklního prostředí Nesmí dojít k ohrožení života ani zdraví osob a ani k ohrožení životního prostředí Musí být zajištěna snadná a bezpečná manipulace ve vnitřních i venkovních prostorech Každý sklad musí mít svůj provozní řád a také musí být dle tohoto řádu řízen

Mechanická úprava kusovosti Zařízení na úpravu zrnitosti a kusovosti zařazujeme do technologických linek za účelem lepší manipulovatelnosti, skladovatelnosti a zpracovatelnosti odpadních materiálů

Mechanická úprava kusovosti Základní metody: Drcení Mletí Obecně: Zdrobňování - velká energetická náročnost

Mechanická úprava kusovosti Výběr vhodných rozdrobňovacích strojů - záleží zejména na: fyzikálně-chemických vlastnostech zdrobňovaného odpadu požadovaných vlastnostech a velikosti frakce velikost vstupujícího materiálu a jeho homogenita energetická náročnost a efektivita stroje

Mechanická úprava kusovosti Drtiče: čelisťové kuželové válcové kladivové speciální

Mechanická úprava kusovosti Mlýny: kulové tyčové gravitační vibrační běhounové válcové rotorové tryskové metací diskové hmoždířové atd.

Třídění a rozdružování Důvody použití třídících a rozdružovacích zařízení: Nečistota odpadů i již vytříděných Odlišné vlastnosti separovaných odpadů (např. Plastové láhve - PET, PP, PE)

Třídění a rozdružování ruční mechanické

Třídění a rozdružování Ruční separace: Malé množství odpadů Dobře rozeznatelné Malá účinnost mechanické separace

Třídění a rozdružování Mechanická separace: Třídění Rozdružování

Třídění a rozdružování Třídění - selekce dle velikosti frakce Třídiče: mechanické hydraulické pneumatické

Třídění a rozdružování

Třídění a rozdružování Mechanickým tříděním je získáván propad, t.j. částice žádané maximální velikosti prošlé sítem a nadsítný podíl, t.j. částice větší, které sítem neprošly. Nadsítný podíl, který by se jinak stal odpadem, je pro zvýšení výtěžnosti separačních procesů opět drcen nebo mlet a vracen do třídění.

Třídění a rozdružování Hydraulické třídiče pracují na principu rozdílné sedimentace materiálu. Polydisperzní směs tuhého rozemletého materiálu je rozmíchána ve vodě a vzniklá suspenze je rozdělena na základě rozdílné sedimentační rychlosti částic. Sedimentační rychlost je závislá hlavně na rozdílu hustoty částic tříděného materiálu a vody, tvaru a geometrických rozměrech sedimentujících částic a viskozitě suspenze.

Třídění a rozdružování Systémy hydraulického třídění: Plavící žlaby Hydrocyklony

Třídění a rozdružování Principem pneumatického třídění je unášení rozemletého materiálu proudem vzduchu. V závislosti na rychlosti proudění vzduchu a hustotě tříděného materiálu se mění velikost unášených částic.

Třídění a rozdružování Typy pneumatických třídičů: Vzduchové průtočné třídiče Vzduchové odstředivé třídiče

Třídění a rozdružování Rozdružování - rozdělování materiálu na základě odlišných vlastností jeho jednotlivých složek

Třídění a rozdružování Rozdružování z fyzikálního hlediska : gravitační magnetické v elektrickém poli flotační

Zhutňování Hlavním cílem zhutňování je dosáhnout menšího objemu zpracovávaného odpadu Snížením objemu lze dosáhnout menších nákladů na přepravu či skladování a tím zefektivnit proces zpracování a úpravy odpadů

Zhutňování Materiál - lis - balíky (pelety, brikety)

Zpracování papírového odpadu Většinou se provádí tzv. aktivní třídění, tzn. že se vybírají tříděné položky, zbytek na páse odchází jako odpad Třídí se na kategorie: kartóny, novinový papír a různě směsi, které se liší podílem lepenky. Kontejnery obsahují asi 8% nečistot Vytříděný materiál se lisuje do balíků Papír může obsahovat určitou vlhkost (8-12%)

Zpracování PET odpadu

Zpracování skleněného odpadu

Zpracování stavebních a demoličních odpadů Jedná se hlavně o : výkopovou zeminu demoliční stavební suť materiál z demolice vozovek odpady ze stavenišť

Zpracování stavebních a demoličních odpadů Ruční třídění Mobilní linky Semimobilní linky Recyklační centra

Použitá literatura MULLER, M.: Zpracovny nekovového odpadu, Praha, ČZU, 2008, 154 s. www.doman.cz www.bollegraaf.cz www.dspprerov.cz www.pspeng.cz