U MĚLÁ INTELIGENCE Lucie Ježková O3.B. C O TO VLASTNĚ JE ? Obor informatiky, který se zabývá vytvářením strojů, které se dokážou „inteligentně chovat“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika Základní terminologie
Advertisements

Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Umělá inteligence. Dva přístupy Technický – formální systémy, modely, konkrétní aplikace Filosofický – definice inteligence, vztah k mysli, vědomí a navíc.
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Genetické algoritmy [GA]
Vypracoval: Ladislav Navrátil, EI-4 Umělá inteligence Zaměření Expertní systémy.
Úvod do umělé inteligence
UMĚLÁ INTELIGENCE V POČÍTAČOVÝCH HRÁCH
Audit administrativních činností
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Umělá inteligence. Prvotní výzkum zpracovávání informace byl zaměřen na: a) počítačové simulace b) optimální metody řešení problémů.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_525.
ZÁKLADNÍ POJMY Informace Informatika Zpracování informací
Homeopatie a TAO Co spojuje homeopatii se staročínskou naukou MUDr. Zuzana Čajková 14. dubna 2012.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_139_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
MODELOVÁNÍ SYSTÉMŮ V OBLASTI SPOLEČENSKÝCH VĚD Miroslav Pokorný.
EKONOMICKO MATEMATICKÉ METODY
Fuzzy logika.
Systémy pro podporu managementu 2
PŘÍPRAVA K MATURITĚ. POČÍTAČOVÁ VĚDA ?? INFORMATIQUE VĚDU O CÍLEVĚDOMÉM ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ PROSTŘEDNICTVÍM AUTOMATICKY PRACUJÍCÍCH STROJŮ FRANCOUZ.
Možnosti modelování požadavků na informační systém
Ústav automatizace a měřicí techniky
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Tvorba variant technologických pracoviš ť ve tvá ř ení a jejich ekonomické hodnocení Historický vývoj produktivity práce ve tváření: A) Mechanizace Systémy.
1 Kognitivní inspirace třídění na základě závislostí atributů Jan Burian Eurfomise centrum – Kardio, Ústav informatiky AV ČR Článek je dostupný na WWW:
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Úvod do učiva občanské výchovy
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Umělá inteligence Minského definice: UI je věda o vytváření strojů nebo systémů, které budou při řešení určitého úkolu užívat takového postupu, který –
Robotika a historie informatiky
Jak vznikly počítače ? Fakta a technologie Kdykoliv něčemu nebudete rozumět tak se přihlaste a pokusím se vám to vysvětlit. Autor: Jan Papik 8.A 2008 Prezentace.
P-těžké, np-těžké a np-úplné problémy
Algoritmus a jeho vlastnosti
Thomas International Analýza osobních a pracovních profilů
NAIL028. Úvod  Kdo David Obdržálek  Co algoritmy software hardware  Jak přednáška, cvičení 2/2 Z+Zk.
Přehled metod umělé inteligence a její historie (bakalářská práce) Vedoucí práce: Ing. Ladislav Beránek, CSc., MBA Vypracoval: Michal Jelínek.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
ELIZA Josef Weizenbaum, 1966.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Norbert Wiener Zakladatel kybernetiky
Expertní & znalostní systémy
Praktická využití UNS V medicínských aplikacích Jan Vrba 2006.
Umělá inteligence Robin Horniak. Definice Umělá inteligence (Artificial Intelligence), zkráceně UI (AI) věda, která se zabývá tím, jak přinutit stroje.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
U MĚLÁ INTELIGENCE. Ještě v dalekém roce 1950 významný britský matematik, logik, kryptoanalytik, zakladatel moderní informatiky, který rozluštil Enigma.
Osoba v právním smyslu Obecná charakteristika. Výběrová literatura: Korten, D.C., Keď korporácie vládnu svetu. Vyd. PARADIGMA.SK, Košice, 2000 Gray, J.,
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
INFORMATIKA Historie pc.
Nové možnosti ISA+ a jejich využití v kariérovém poradenství Mgr. Pavlína Šťastnová,
Simulátory umělého života Aplikovatelné v environmentálních informačních systémech.
Algoritmizace a programování Algoritmy 1 - Úvod. Základní pojmy Počítačový program Počítačový program zápis zdrojového kódu, kterému rozumí počítač zápis.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_20_LITERATURA.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
FILOsOFIE A VĚDA.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Algoritmizace – základní pojmy
Základní pojmy v automatizační technice
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Metody strojového učení
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Vědní obory zabývající se informacemi
Socializace Kejřová.
Induktivní postupy ve výuce matematiky
Počítačová grafika.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

U MĚLÁ INTELIGENCE Lucie Ježková O3.B

C O TO VLASTNĚ JE ? Obor informatiky, který se zabývá vytvářením strojů, které se dokážou „inteligentně chovat“ Pojem „inteligentní chování“ je většinou přirovnáván k využití lidského rozumu

N ĚCO MÁLO Z HISTORIE První zmínky o „myslících strojích“ se objevily už v řeckých bájích (období př. n. l.) tzv. „Turingův test“ (r. 1950) -> za „inteligentní stroj“ je považován stroj, jehož jazykový výstup nerozeznáme od jazykového výstupu člověka tzv. Argument čínského pokoje -> může existovat stroj, který by ukazoval své „inteligentní chování“ díky předpřipravené sadě reakcí, aniž by „přemýšlel“

D RUHY U MĚLÉ INTELIGENCE o Slabá umělá inteligence – stroj není „inteligentní“ v pravém slova smyslu, ale Turingovým testem projdou o Silná umělá inteligence – stroj je „inteligentní“ v pravém slova smyslu

Ú LOHY DOKAZUJÍCÍ „ INTELIGENCI “ STROJŮ 1) Najít optimální variantu 2) Schopnost učit se z předchozích zkušeností 3) Úloha o podobnosti 4) Schopnost učit se, přizpůsobit se podmínkám 5) Nepřizpůsobení se, nalezení využití jinde 6) Schopnost řídit paralelní procesy 7) Schopnost pokračovat při neúplné informaci 8) Schopnost zjednodušení problému 9) Schopnost zobecnění skutečnosti 10) Schopnost předvídat

HLEDISKA „INTELIGENTNÍHO CHOVÁNÍ“ S vývojem techniky byly postupně navrhovány různé experimenty, postupy a algoritmy umožňující napodobovat určitá hlediska „inteligentního chování“: Přístupy k řešení – Neuronové sítě, Expertní systémy, Genetické programování, Dobývání znalostí Herní algoritmy: a)Šachy – systém Deep Blue v r porazil mistra světa Garriho Kasparova b)Chinook c)Go – systémy jsou zatím na úrovni mírně pokročilých

U MĚLÁ INTELIGENCE V KULTUŘE Literatura – povídková sbírka ´Já, robot´ od Isaaca Asimova (též zfilmována) Film - trilogie Matrix - Terminátor -Blade Runner

N ĚJAKÉ OBRÁZKY