Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

U MĚLÁ INTELIGENCE. Ještě v dalekém roce 1950 významný britský matematik, logik, kryptoanalytik, zakladatel moderní informatiky, který rozluštil Enigma.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "U MĚLÁ INTELIGENCE. Ještě v dalekém roce 1950 významný britský matematik, logik, kryptoanalytik, zakladatel moderní informatiky, který rozluštil Enigma."— Transkript prezentace:

1 U MĚLÁ INTELIGENCE

2 Ještě v dalekém roce 1950 významný britský matematik, logik, kryptoanalytik, zakladatel moderní informatiky, který rozluštil Enigma kód, Alan Turing napsal článek s názvem „Může stroj myslet?“. V něm on prezentoval pokus, pomoci kterého je možné poznat, kdy stroje se intelektuálně srovnají s člověkem.

3 T URINGŮV TEST Turingův test probíhá tak, že do oddělených místností umístíme jednak testujícího, jednak předmět zkoumání (např. počítač s příslušným programem) a nějakého dalšího člověka. Testující poté klade otázky v přirozené řeči a předává je do druhé místnosti, kde je zodpoví buď počítač, nebo druhý člověk (což se rozhodne náhodně). Odpovědi jsou předávány zpět testujícímu. Pokud testující nedokáže rozpoznat, jestli komunikuje se strojem, nebo s člověkem, pak tato umělá inteligence splňuje Turingův test.

4 L OEBNEROVA CENA Loebnerova cena je každoroční soutěž programů umělé inteligence, které simulují lidskou konverzaci. Vítězem je nejúspěšnější ze soutěžících programů. Vítězem roku 2013 se již podruhé v řadě stal Steve Worswick s programem chatterbot.

5 Navzdory množství pokusu napodobit inteligenci pomoci programů, Loebnerova cena 100 000 dolarů pro první počítač, jehož odpovědi budou od člověka zcela nerozlišitelné, dosud nebyla udělena.


Stáhnout ppt "U MĚLÁ INTELIGENCE. Ještě v dalekém roce 1950 významný britský matematik, logik, kryptoanalytik, zakladatel moderní informatiky, který rozluštil Enigma."

Podobné prezentace


Reklamy Google