Role vysokoškolského pedagoga ve WBL WWW.CAREERMARKET.CZ PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. 12.12.2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vzdělávací technologie kurzu podnikatelství pro techniky
ECVET v Programu celoživotního učení
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Tutoriál jako forma výuky na vysoké škole a na pracovišti PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. PedF UK v Praze
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU Identifikace studijních oborů pro zavedení programu WBL Karolina Šolcová Medicomp s.r.o.
KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2 ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Podnikání na Internetu e-learning letní semestr 2005 Jana Holá X.
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
PROJEKT HUMAN STEP Výroční konference NTS F,
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Opava Modulární systém studijních programů na vysokých školách v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Dana Zadražilová Fakulta mezinárodních vztahů VŠE v Praze Vzdělávání k udržitelnosti czech bcsd.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DM0L507)
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
Vzdělávání zaměstnanců
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální strategie mezinárodní firmy
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Ostravská univerzita (1991 → )
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Nástroje podpory uživatelů
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Závěrečná konference projektu
Intenzivní podpora škol
Transkript prezentace:

Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D

…KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU Tématická struktura:  Základní změny v obecném pojetí znalostí a v přístupu k jejich hodnocení.  Změny v komunikaci se studentem, spoluzodpovědnost za průběh personalizovaného studia a spolupráce s ostatními subjekty.  Nová role pedagoga v kontextu interních podmínek vysoké školy a nové vzdělávací formy.

Změny v přístupu ke znalostem -konec předávání „hotových“ obsahů, informací a znalostí na VŠ -každá lidská bytost disponuje jedinečným a ne zcela využitým znalostním potenciálem - aktualizace znalostí je základní podmínkou rozvoje vědních disciplin -kreativita je přidanou hodnotou znalostí -v informační společnosti globální společenská znalost zahrnuje znalosti uložené v hlavách zaměstnanců a v počítači a jeho databázi, dále pak v celosvětovém webu a v síti vysokých škol a jejich vědeckých partnerů. -vedle znalostí a kompetencí získaných ve FV, je potřeba akreditovat i znalosti a kompetence získané v rámci NFV a IFV -osobou vysoce kvalifikovanou a vzdělanou je v informační společnosti ta, která je schopna definovat soubor dovedností a znalostí, které potřebuje pro svou současnou i budoucí pozici

Změna v komunikaci se studenty WBL -profil studujících v programu WBL v mnoha směrech nekoresponduje s tradičním profilem univerzitních studentů -žijeme ve světě okamžitého spojení miliónů lidí na světě používá internet ( zrychlení v komunikaci) -v informační společnosti komunikujeme přes hranice - hranice kulturní, funkční nebo odvětvové -komunikace ve vzdělávacím prostředí přestává být výlučně vertikální (více diskusí, konzultací, od přednáškového stylu učení k učení interaktivnímu), je obou(více-)směrná

Spoluzodpovědnost vyučujícího zaprůběh a výsledek studia WBL Je dána: 1.Tripartitní (bilaterální) smlouvou 2.Schváleným přehledem učení 3. Vytvořením obsahu studia –oborově obecné a specifické dovednosti: oborově obecné dovednosti profesně specifické dovednosti funkčně specifické dovednosti profesní profil ( existuje- neexistuje- bude určen) 4. Jeho podílem na managementu kvality

Vytvoření interních podmínek pro WBL Stanovení forem hodnocení a způsobů dokumentace pokroku ve studiu a studijních efektů : –rychlé orientační pozorování (“quickscan”) a přehled učení –studijní portfolio –projektová dokumentace,dokumentace vyučovaných kurzů a výstupů Stanovení způsobilosti a úrovňových deskriptorů pro všechny moduly Učební nástroje a opory speciálně upravené pro potřeby WBL studentů Přímá podpora studentů zajištěná ve spolupráci s tutory z VŠ i z pracoviště Akreditační postupy

Vliv externích podmínek na roli pedagoga ve WBL Identifikace studujících: - individuálně studující - studijní skupiny ve firmě Potencionální studenti WBL: nemají možnost kombinovat studijní činnosti s pracovními a rodinnými závazky mají kvalifikaci získanou převážně z pracovní zkušenosti bez formálního uznání vysokoškolskou institucí potřebují specifické vzdělání ve vztahu ke konkrétní práci/ výkonu konkrétní funkce jsou znevýhodněni v přístupu ke vzdělání ( věk, etnický původ, zdravotní znevýhodnění aj.)

…KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU Nové aspekty v roli VŠ pedagoga ve WBL Nutnost užší spolupráce s pracovní sférou v daném odvětví (otevřenost VŠ) Podíl na koordinaci personalisované cesty studiem a kontinuity WBL programu Nové formy administrace WBL programu

…KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU Outreach aktivity vysokých škol Outreach aktivity: -angažovanost VŠ v oblasti výzkumu a vývoje; -řízení praxí a projektů studentů v terénu (ve firmách, organizacích) -konzultace výstupů a absolventských prací; -spolupořádání odb.seminářů, konferencí, vzdělávacích projektů

Prostor pro otázky… Děkuji za pozornost.