Vodní nádrže.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Voda a Energie Tereza Králíková 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice
Vytvořila Beata Duchková
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Přečerpávací elektrárna
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
VODA OKOLO NÁS “VODA INSPIRUJE”.
Vodní nádrž Šance.
Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
Vypracovala Darina Krajská
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Česká republika: Vodní nádrže Hospodářský zeměpis
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
Cíl Start Cíl Start.
Voda a energie.
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Liberecký kraj.
území s nejstarším osídlením
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Vodní Energie Vodní energetika Voda - nevyčerpatelný zdroj energie
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
Vodní energie Aleš Sekal.
Tato prezentace byla vytvořena
KAMENICE Oblastí Jizerských hor prochází hlavní evropské rozvodí. Jihovýchodní část odvodňuje Jizera, jejím největším přítokem je Kamenice. Jejich vody.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Základní informace VD a PVE Dalešice
Identifikátor materiálu: EU
LIBERECKÝ KRAJ.
SPOLUPRÁCE S PARTNERY – ZÁKLAD KVALITNÍ ODBORNÉ VÝUKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Tato prezentace byla vytvořena
Kraj Vysočina.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Vodstvo Řeky Jezera Rybníky Přehradní nádrže.
ZEMĚPIS ročník JEZERA, PŘEHRADNÍ NÁDRŽE
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Příroda naší republiky
Vodní elektrárny.
Vodní elektrárny Dlouhé Stráně.
Rybníky a rybníkářství
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
VODNÍ ELEKTRÁRNY V povodí Ohře. Martin Motlík 12 let, 7.B Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
Vodstvo České republiky
Nové mlýny Michal Valentík XI.B 2016/2017.
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Opakování - přehrady
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Jezera, bažiny a vodní nádrže
Přehled velkých vodních elektráren
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Novomlýnské nádrže Lucie Korvasová IX.A 2017/18.
VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

Vodní nádrže

Obsah Dlouhé stráně- nejvýkonnější vodní nádrž v ČR Dalešice- nejvyšší vodní nádrž v ČR Rozkoš- 8. největší přehrada v ČR Liberecká přehrada- přehrada z LBC Přehrada Josefův Důl- zdroj pitné vody Přehrada Pařížov- jedna z nejstarších

Dlouhé stráně Z hlediska energetiky je česká „nej“ na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé Stráně: největší instalovaný výkon 2x325 MW, největší spád 510,7 m a největší reverzní Francisovy turbíny v Evropě (325 MW).

Dalešice Vodní dílo Dalešice je přečerpávací vodní nádrž, která leží na řece Jihlavě jihovýchodně od Třebíče. Byla postavena v letech 1970 až 1978 a její součástí je dolní nádrž Mohelno. Vzdutí hladiny je dlouhé 22 km a sahá až k obci Vladislav. Maximální objem nádrže 127,3 mil. m³ patří k největším na Moravě. Nadmořsk výška vodní plochy je 381,5 m.

Vodní dílo Dalešice na středním toku řeky Jihlavy zahrnuje dvě nádrže - hlavní nádrž u Kramolína a vyrovnávací nádrž u Mohelna. Bylo vybudováno pro tyto účely: - přečerpávací vodní elektrárna - zásobování atomové elektrárny u Dukovan vodou z vyrovnávací nádrže - zajištění vody pro závlahu pozemků - zásobování průmyslovou vodou - ochrana před povodněmi - zlepšení hygienických poměrů na toku - turistika a rekreace při zachování nezastavěné přírody na velké části břehů, zejména pravého břehu

Rozkoš Vodní nádrž Rozkoš, s nadsázkou též přezdívaná Východočeské moře, je vodní dílo na Rozkoši v Úpsko-metujské tabuli. Podle rozlohy je osmou největší přehradou v České republice. Účelem vodního díla je protipovodňová ochrana, nadlepšení průtoků v Labi, rekreace, vodní sporty a chov ryb pro sportovní i komerční využití. Ochrannou funkci plní ve vztahu k řece Úpě, která se vlévá do Labe. Rozkoš je zastávkou tažného ptactva, je zde provozován sportovní rybolov.

Hlavní výtoková hráz je v koruně 412,5 metrů dlouhá a vede po ní 6 metrů široká asfaltová silnice, samotná koruna je 8,5 metrů široká a její výška nad základem je 26,4 metrů. Zajímavé je, že přehrada nemá bezpečnostní přeliv, jeho funkci plní vzdouvací objekt ve Zlíči. Samotná nádrž je rozdělena tzv. Rovenskou hrází do dvou částí, hráz je 1,7 kilometrů dlouhá a na západní straně u Spyty je opatřena 200-ti metrovým betonovým přelivem. Nádrž je napájena Rozkoší, Rovenským potokem a přivaděčem z Úpy. Přivaděč z Úpy je dlouhý 2,34 kilometru.

Liberecká přehrada Přehrada Harcov: Harcovská nebo také Liberecká přehrada, je v údolí Harcovského potoka. Její hráz má výšku 20,5 metru, je 157 metrů dlouhá a její koruna se nachází 13 metrů nad okolním terénem. Je schopná zadržet maximálně 630 000 m3 vody. Přehrada zadržuje vodu z povodí 14,78 km2. Tato vodní nádrž dnes slouží zejména jako rekreační místo obyvatel Liberce, původně však byla navržena na ochranu města před povodněmi a jako zásobárna vody pro potřebu průmyslu.

Josefův Důl Přehrada Josefův Důl:Přehrada se nachází v severních Čechách, v Jizerských horách, v obci Josefův Důl. Přehrada má rozlohu 1,38km2 , objem 22 114m2 a průměrnou hloubku 10m. Je široká 4,5m a vysoká 44m. Přítok a odtok vody je z řeky Kamenice (povodí Jizery). Slouží jako zdroj pitné vody a na výrobu elektřiny.

Přehrada Pařížov Tato přehrada je jedna z nejhezčích a nejstarších přehrad na území ČR, leží na řece Doubravě nad obcí. Podnětem k výstavbě přehrady byly velké vody z let 1885, 1888 a 1897, které patřily tehdy k největším na Doubravě. Výstavba probíhala v období let 1908 až 1913. Původní určení díla byla ochrana před povodněmi a nalepšení průtoku v suchých obdobích, v současné době je ještě užitek rozšířen o výrobu elektrické energie. Nádrž také užívá místní organizace Českého rybářského svazu Běstvina jako Sportovní vodu.