(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Advertisements

Obchodní společnosti.
Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Obchodní společnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Veřejná obchodní a komanditní společnost
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
17. září 2013VY_32_INOVACE_100318_Obchodni_spolecnosti_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
BVV12Zk Základy obchodního práva Alena Pokorná.
Společnost s ručením omezeným
Společnost s ručením omezeným
Obchodní společnosti II.
Akciová společnost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Akciová společnost.
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Společnost s ručením omezeným Život je vůle k moci.. Friedrich Nietsche ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost 602.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
OBCHODNÍ PRÁVO II JUDR. MGR. BARBORA VLACHOVÁ
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Společnost s ručením omezeným 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceKapitálové.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Obchodní společnosti a ostatní formy podnikání.
ORGÁNY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI. Obchodný zákonník do upravoval tzv. „německý model hlavní akcionáři jsou zastoupení v dozorčí radě a ne v představenstvu.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Obecná úprava obchodních společností a družstev
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Obchodní právo I. Akciová společnost
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Další vnitrostátní předpisy
Akciová společnost Výuková prezentace.
Transkript prezentace:

(ZOK §132 – 242)

 nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou (1 společník)  Společenskou smlouvou (více společníků) Ručení - Společnost ručí celým svým majetkem - Společník ručí do výše nesplaceného vkladu + od změna od jednatelé (členové stat. org.) ručí za záv. spol. pokud tak určí soud (pokud jednatel věděl, že hrozí úpadek a neučinil vše potřebné k jeho odvrácení = nechoval se jako řádný hospodář)

Základní kapitál - min. výše 1 Kč (od ) Vklad společníka - minimální výše vkladu 1 společníka = 1 Kč - vyjádřen v penězích - peněžitá i nepeněžitá forma (odhad pro nepeněžitou formu pro vyjádření v penězích) Rezervní fond - od již není jeho vytváření povinné Rozdělování zisku - V poměru podílů (splacených vkladů) společníků, nestanoví-li společ. smlouva jinak

Nejvyšší orgán = Valná hromada - schvaluje nejdůležitější věci ve společnosti (rozhodování o změně SS, volba jednatelů, členů dozorčí rady, likvidátora, prokuristy, schvalování způsobu rozdělení zisku a úhrady ztráty..) - svolává ji jednatel min. 1x ročně - musí být přítomna nadpoloviční většina společníků (jinak není VH usnášeníschopná) NEBO LZE NOVĚ (OD ) UPRAVIT VE SS JINÉ „KVÓRUM“ (POMĚR) PRO SCHOPNOST VALNÉ HROMADY SE USNÉST

- NEBO LZE VYUŽÍT TZV. ROZHODOVÁNÍ „PER ROLLAM“ = společníkům se zašle návrh rozhodnutí, přijetí či odmítnutí návrhu společníci zašlou zpět = SPOLEČNÍCI HLASUJÍ TAK, ŽE SVÉ ROZHODNUTÍ POUZE DORUČÍ - tato možnost platí automaticky, pokud ji ze SS přímo nevyloučíme - k přijetí rozhodnutí – nadpoloviční většina hlasů, u zásadních rozhodnutí (změna SS, likvidace spol.) – 2/3 všech hlasů

Statutární orgán = jeden nebo více jednatelů - „výkonný“ orgán společnosti - obchodní vedení společnosti - jednatelé jsou uvedeni v Obchodním rejstříku, mohou jimi být FO i PO (PO zmocňuje k jednání jinou FO či ji zastupuje její statut. orgán) Kontrolní orgán = Dozorčí rada - dobrovolná - zřizuje se jen, pokud tak stanoví SS – dohlíží na činnost jednatelů (nesmí v ní být jednatel), kontroluje účetní dokumentaci, 1x ročně předkládá zprávu valné hromadě