Statistická přejímka statistická přejímka představuje postupy zaměřené na následnou přejímací kontrolu (vstupní, mezioperační, výstupní) produktů cílem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝPOČET OC.
Advertisements

Statistická indukce Teorie odhadu.
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
“Jsou tři druhy lží: lži, odsouzeníhodné lži a statistiky.”
Vybraná rozdělení diskrétní náhodné veličiny
Statistické přejímky srovnáváním a měřením
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
ZÁRUKY JAKOSTI A RIZIKA PŘI STATISTICKÉ PŘEJÍMCE
Testování statistických hypotéz
Základy statistiky pro zabezpečování jakosti
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Odhady parametrů základního souboru
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Řízení procesu neshodných výrobků
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Reprezentativita: chyba pokrytí populace (coverage error) Jindřich Krejčí Management sociálních dat a datové archivy Kurz ISS FSV UK.
Národní informační středisko
Operativní a analytická evidence zásob
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Testování hypotéz přednáška.
Rozbor přesnosti vytyčení
Národní informační středisko
Plán auditu, zpráva z provedení auditu prim. MUDr
Národní informační středisko
1 Národní informační středisko pro podporu jakosti.
Příklad přejímací kontroly A Příklad uvádí, jak ovlivní střední hodnota a směrodatná odchylka pravděpodobnost chyby (vadného výrobku). Ptáme se, kolik.
Didaktické prostředky
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Národní informační středisko
Statistická přejímka Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Národní informační středisko
ZÁKLADNÍ RYSY STATISTICKÝCH PŘEJÍMEK
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Vybrané metody analýzy
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Úvod do zkušebnictví a řízení jakosti staveb II.
1 Národní informační středisko pro podporu jakosti.
Národní informační středisko
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
5 Optimalizace zásob Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Metody výběru variant Používají se pro výběr v případě více variant řešení stejného problému Lze vybírat dle jednoho nebo více kritérií V případě více.
Základy statistické indukce Základní soubor, náhodný výběr Základní statistický soubor (stručněji základní soubor) je statistický soubor, z něhož pořizujeme.
Rozdělení diskrétních veličin. Příklady diskrétních náhodných veličin Pokus jev nastaljev nenastal pnS hod mincírublíc1/2počet hodůpočet rubů celkem narození.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Tato prezentace byla vytvořena
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Opakování lekce 4,5,
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Jak statistika dokazuje závislost
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
PŘEJÍMKA ZBOŽÍ PŘÍJEM ZBOŽÍ - zahrnuje tyto dvě hlavní operace: 1.odběr zboží od dodavatele 2.přejímku zboží - kontrolu množství a jakosti odebraného.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Některá rozdělení náhodných veličin
Didaktické prostředky
TESTOVÁNÍ STATISTICKÝCH HYPOTÉZ
Systém managementu jakosti 3
Úvod do statistického testování
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Sociologický výzkum II.
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Statistika a výpočetní technika
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Základy statistiky.
Náhodné výběry a jejich zpracování
Transkript prezentace:

Statistická přejímka statistická přejímka představuje postupy zaměřené na následnou přejímací kontrolu (vstupní, mezioperační, výstupní) produktů cílem je odhadnout stav jakosti dávek a zabránit nežádoucímu průniku produktů s neodpovídající úrovní jakosti do kterékoliv další fáze reprodukčního procesu (obecně při předávání dávky dodavtaelem odběrateli) statistická přejímka je: výběrová – nekontroluje se celá dávka statistická – je založena na principu statistické indukce objektivní – předem jsou mezi dodavatelem a odběratelem dohodnuty přejímací podmínky, za kterých budou dávky přijaty či zamítnuty pomocí statistické přejímky se přijímá rozhodnutí o přijetí nebo zamítnutí přejímané dávky produktů podle předem stanoveného přejímacího pravidla na základě výsledků kontroly vybraného množství produktů z celé dávky

Dělení statistické přejímky Dělení podle charakteru znaku jakosti: Statistická přejímka srovnáním (znak jakosti má chrakter diskrétní náhodné veličiny). Statistická přejímka měřením (znak jakosti má chrakter spojité náhodné veličiny). Dělení podle počtu výběrů, na jejichž základě se rozhoduje o přijetí resp. nepřijetí dávky: Přejímka jedním výběrem. Přejímka dvojím a několikerým výběrem. Přejímka postupným výběrem (sekvenční přejímka). Dělení podle způsobu nakládaní se zamítnutou dávkou: Přejímka nerektifikační (bezopravná) – nepřijatá dávka se vrací dodavateli celá. Přejímka rektifikační (opravná) – nepřijatá dávka se nevrací, ale provede se 100% kontrola a neshodné jednotky se vytřídí a nahradí se shodnými jednotkami.

Princip statistické přejímky srovnáním jedním výběrem Provedení výběru o rozsahu n Z dávky o velikosti N jednotek (kusů, vzorků) produktu se náhodně vybere n jednotek. Zjištění počtu neshodných jednotek x ve výběru Provede se kontrola a zjistí se počet neshodných jednotek ve výběru x. Přijetítí celé dodávky o rozsahu N ANO x ≤ Ac Počet neshodných jednotek ve výběru x se porovnává s přejímacím číslem Ac a pokud x je meší než Ac dávka je přijata. Zamítnutí celé dodávky o rozsahu N NE Pokud počet neshodných jednotek ve výběru x je větší než přejímací číslo Ac dávka je zamítnuta.

Základní pojmy statistické přejímky Přejímací plán – představuje jednoznačné pravidlo pro provedení rozhodnutí o přijetí či zamítnutí přejímané dávky. Obsahuje pevně stanovený počet jednotek výrobku, které mají být kontrolovány - n, a přesně vymezená přejímací kritéria (přejímací číslo Ac, popř. zamítací číslo Re – nepřípustná počet jednotek ve výběru). Každý přejímací plán má svou vlastní operativní charakteristiku. Operativní charakteristika L(p) – je grafickým vyjádřením pravděpodobnosti, že bude přijata dávka s podílem p neshodných jednotek podle aplikovaného přejímacího plánu. Operativní charakteristika je ukazatelem účinnosti statistické přejímky.

Základní pojmy statistické přejímky Dodavatel má zájem na tom, aby dávky s nižším podílem neshodných jednotek p (dávky dobré jakosti) byly přijimány. Odběratel má zase zájem, aby dávky s vyšším podílem p (dávky špatné jakosti) byly co nejčastěji zamítány. Proto dodavtel stanoví přípustnou úroveň jakosti p1 a malé riziko α, že dávky s úrovní jakosti p1 budou zamítány (pravděpodobnost zamítnutí dávky s přípustným podílem neshodných jednotek p1 je jen α). Odběratel naopak stanoví nepřípustnou úroveň jakosti p2 a malé riziko β, že dávky s úrovní jakosti p2 bude nucen přijmout (pravděpodobnost dávky s podílem p2 neshodných jednotek je jen β). Obvykle se volí riziko α = 0,05; riziko β = 0,05 nebo 0,1.