Klára Šeďová, Jiří Zounek. Podporovaný Grantovou agenturou ČR Metodologie kvalitativně kvantitativní: 1. Fáze kvalitativní – sběr dat prostřednictvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
PVY – OBJEKTOVÉ DS Analýza pro tvorbu IS Bc. Jiří Šilhán.
Může být ve škole …demokracie? Týden vědy 2007 Doc. PhDr. Milan Pol, CSc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU.
managementu znalostí podle
Ústav pedagogických věd FF MU
Faktory prosperity Tvrdé a měkké faktory.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
ICT v životě základních škol
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Didaktické prostředky
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
Hodnocení průběhu a výsledků pedagogického procesu ve škole změny vyplývající z RVP RNDr. Jiří Kuhn Gymnázium Nymburk.
PŘÍPRAVA K MATURITĚ. POČÍTAČOVÁ VĚDA ?? INFORMATIQUE VĚDU O CÍLEVĚDOMÉM ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ PROSTŘEDNICTVÍM AUTOMATICKY PRACUJÍCÍCH STROJŮ FRANCOUZ.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Mechanika s Inventorem 10. Shrnutí Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty Optimalizace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Co se děje za zavřenými dveřmi? Komunikace ve školní třídě
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Poradenství v obecném řízení
Práce a výkon zábavnou formou Studentská inovace praxí Jakub Šimek 2. Ročník F-VTEn.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Kurikulum, metody výuky, didaktická technika
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Attavena, o.p.s. Jana Kloudová Eva Kalmíková. Vzdělávání a rozvoj neziskových organizací v České republice a střední a východní Evropě; podpora a vzdělávání.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Didaktické prostředky
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Rozhodování jako manažerská funkce
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Univerzita Jana Amose Komenského Praha
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
Principy inovace.
Standardy pro základní vzdělávání
Úvod do kvalitativního výzkumu
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Klára Šeďová, Jiří Zounek

Podporovaný Grantovou agenturou ČR Metodologie kvalitativně kvantitativní: 1. Fáze kvalitativní – sběr dat prostřednictvím hloubkových rozhovorů s učiteli a videonahrávek jejich vyučovacích hodin 2. Fáze kvantitativní – plošné ověřování výsledků 1. fáze pomocí dotazníkového šetření

V současné době se české školy nacházejí uprostřed procesu masivní technologizace. Mnozí odborníci předpokládají, že zavádění ICT do výuky povede k inovaci v konstruktivistickém stylu. Ve skutečnosti však existuje velmi málo empirických zpráv o tom, k čemu učitelé ICT reálně používají a jaké jsou výukové efekty tohoto použití.

Zapojování ICT do výuky lze sledovat ve dvou dimenzích: 1. Didaktické = rovina přenosu a konstruování znalostí a dovedností 2. Vztahové = rovina učitelské moci a jejího uplatňování

Moc připsaná Moc výkonná Moc odměňovací Moc expertní Moc vztahová

Problematizace expertní moci - vede učitele k rozhodnutí používat ICT Problematizace výkonné moci – je důsledkem tohoto rozhodnutí

ICT jako dvojitá past. Učitelé se snaží labilní situaci dostat znovu pod kontrolu. Za tímto účelem rozvíjejí řadu strategií s cílem omezit rizika plynoucí z přítomnosti ICT ve škole.

ICT jsou používány jako „bonbónek“. Učitel takto posiluje svoji odměňovací moc, která má substituovat narušenou moc výkonnou.

Co je dovoleno, může být i odepřeno. Odměňovací moc je transformována na moc výkonnou.

Informační tok je urychlován směrem k učiteli, zpomalován směrem k žákům. Hraje se o zakonzervování expertní moci.

Nepříjemné pravomoci učitel odevzdává technologiím, příjemné si ponechává. Moc výkonná a expertní se transformuje na moc vztahovou.

Sladění technologického a učitelského ohniska: divergentní úkoly, symetrizace vztahů, rozostření rozdílu mezi osvojeným věděním a schopností vědění rychle zkonstruovat. Expertní i výkonná moc jsou získávány novými prostředky.

Volba té které strategie je výsledkem procesu, do nějž vstupuje řada faktorů. V průběhu práce s ICT dochází k transformacím mocenských bází – vstup ICT do škol rozhýbává tradiční mocenské vzorce.

Proměny mocenských vzorců jsou jedním z nezamýšlených důsledků implementace ICT do škol. Technologizace škol vychází z nejvyšších pater vzdělávací politiky, konečné zpracování změn leží na bedrech jednotlivých učitelů. Ti činí konkrétní rozhodnutí a aktivně rozvíjejí vlastní strategie zvládání změn, které technologie do škol přinášejí.