Sociální politika 06 CHUDOBA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chudoba Sociální vyloučení Nezaměstnanost
Advertisements

Problém hladu a podvýživy
Sociální problematika světa
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Vývoj světové populace
Vietnam.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Extrémní chudoba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dělení zemí světa podle vyspělosti
Ekonomické dělení států světa
Čurnová, Hojdarová, Poláková, Robenhauptová
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Bohatství versus chudoba
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Problémy současné Afriky
CHUDOBA.
KEŇA – kam turisté nechodí
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Chudoba.
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Afrika Socioekonomická geografie 4
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Chudoba jako sociálně patologický fenomén
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Chudoba jako sociální problém
Michal Broža iCentrum OSN v Praze OSN.
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
AFRICKÉ SLUMY SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY AFRIKY
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_06_Chudoba a hlad TEMA:Člověk a.
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Soudobý svět Ekonomický pohled
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
7lOSnQ
Nejlidnatější světadíl
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Britské impérium – Britské impérium – 1922.
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
Rodinná politika Sociální politika II.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Přidejte se na slido.com #ZE1.
Transkript prezentace:

Sociální politika 06 CHUDOBA

Chudoba Chudoba označuje sociální status člověka vyznačující se hmotným nedostatkem.

chudoba = sociální status člověka, vyznačující se hmotným nedostatkem nejméně rozvinuté oblasti světa Afrika, Jižní Asie, Latinská Amerika - třetí a čtvrtý svět pod hranicí bídy žije 1/5 světové populace

Chudoba v ČR Chudoba hrozí nejčastěji: rodinám se třemi a více dětmi a neúplným rodinám nezaměstnaným lidem s nízkým vzděláním lidem žijící v nájmu V Česku se na hranici chudoby a sociálního vyloučení může dostat více než jeden a půl milionu lidí.

Chudoba v ČR příjmová chudoba v roce 2012 v ČR byl téměř jeden milión lidí pod hranicí „příjmové chudoby“ Jako příjmová chudoba, se bere stav: např. jednotlivec má příjem nižší, než 9680 Kč měsíčně pár (2 lidí) má méně než 14 500 Kč matka samoživitelka s jedním dítětem má méně ne ž 12 600 Kč měsíčně, atd.

Chudoba v ČR Chudoba a sociální vyloučení hrozí celkem 1,58 milionu obyvatel Česka. Z nich 128 500 nemá ani dostatečný příjem, ani materiální vybavení a ani práci. I tak je na tom ČR ale nejlépe ze zemí EU Zdroj: ČTK 4.2. 2014

Multidimenzionální charakter chudoby příjmová chudoba relativní a absolutní chudoba stav extrémní nouze nedostatek vzdělání a zdravotní péče zranitelnost závislost a omezení v rozhodování

absolutní chudoba stav, kdy jedinec není schopen uspokojit své nejzákladnější potřeby, jako je zajištění potravy a ošacení tento druh chudoby může dojít až do stavu, kdy je ohrožen život takto „postižené“ osoby

relativní chudoba stav, kdy jedinec nebo rodina uspokojují své sociální potřeby na výrazně nižší úrovni než je průměrná úroveň v dané společnosti.

Hodnocení podle OSN Index lidského rozvoje (Human Development Index, HDI) ukazatelé: – délka života a úroveň zdravotní péče – přístup ke vzdělání – životní standard: Hrubý národní produkt (HNP) na 1 obyvatele (v amerických dolarech) indexy ukazují, že nejvíce chudých lidí je v subsaharské Africe, jižní a jihovýchodní Asii

Příčiny chudoby 1) politické ozbrojené konflikty, korupce, tolerování autoritářských a diktátorských režimů, nevymahatelnost práva, … 2) ekonomické ekonomická závislost, infrastruktura, zadluženost, cenová politika, kvalifikace, nezaměstnanost, … 3) demografické zalidnění, zdravotní péče, nerovnoměrné postavení žen, … 4) environmentální odlesňování, znečištění vody a ovzduší,

Důsledky chudoby (v celosvětovém měřítku) bída, hlad, předčasná úmrtí ztížený přístup ke vzdělání kriminalita a organizovaný zločin obchod s lidskými orgány, lidmi, dětskými otroky migrace z venkova do městských slumů, mezi státy a kontinenty vyloučení ze společnosti

LITERATURA Bauman, Z.: Myslet sociologicky. Praha: 1996 SLON. Collier, Paul: Miliarda nejchudších - Proč se některým zemím nedaří a co s tím? Praha: Vyšehrad 2009