SIK Skupina odhalování informační kriminality

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
Advertisements

STA a povinnosti provozovatele podle autorského zákona Mgr. Markéta Prchalová
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Prameny z.č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim z.č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů z.č.
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření19.
Porušování autorských práv Pirátství
Software Zákon a etika.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Mgr. Tomáš Šetina. Pracovněprávní vztahy  Dohoda o provedení práce, pracovní smlouva Dílo na objednávku § 61 aut. zák. Je-li dílo autorem vytvořené na.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Trestní právo Trestné činy proti majetku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
License Compliance Ochrana autorských práv k softwaru Markéta Zemanová License Compliance Manager.
Informace a informační zdroje
Ochrana počítačových programů Dílo (2) Za dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačová kriminalita
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
¨ Kriminogenní faktory
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Analýza trendů kriminality v ČR k PhDr. Alena Marešová, IKSP.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
ELEKTRONICKÉ PŘESTUPKOVÉ ŘÍZENÍ REJSTŘÍK PRESTUPCŮ PRAHA
Informace a informační zdroje
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Lektor – Ing. Kárník Ladislav, CSc.
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
SW PRÁVO Vypracovali: Martin Babák, Klára Marešová.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Senior – oběť trestné činnosti v ČR
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.2 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Legálnost užívání SW Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
Subjekty trestního řízení
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
„STAHUJETE SI PÍSNIČKY NEBO FILMOVÉ SNÍMKY? VYPALUJETE SI HUDBU A FILMY? PAK MUSÍM KONSTATOVAT, ŽE SE ŘADÍTE MEZI PIRÁTY, CO SI NELEGÁLNĚ - BEZ TOHO, ABY.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
PRAHA, SÚKL, „Léčivé přípravky – reklama zaměřená na odborníky“
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
Trestná činnost páchaná na seniorech Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy.
Senior – oběť trestné činnosti v ČR Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Odbor obecné kriminality.
Informační kriminalita Informační kriminalita l kpt. Mgr. Pavel Zmrhal 2 Dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Kybernetická kriminalita
Stahování z internetu a autorská práva
Název projektu: Moderní škola
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Stoklásek, Cimbálník, Hermanová VI.b
Trestní odpovědnost firem 1.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Informace a informační zdroje
Transkript prezentace:

SIK Skupina odhalování informační kriminality Karel Kuchařík SIK Skupina odhalování informační kriminality

SIK Jakožto složka součásti Policie ČR konkrétně Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování s celorepublikově vymezenou působností zodpovídá v rámci celé Policie ČR za řešení problematiky počítačové kriminality a kriminality páchané za pomoci počítačů řešení problematiky kriminality v oblasti porušování duševního vlastnictví v souvislosti s programovým vybavením

§ 152 trestního zákona Porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi (1) Kdo neoprávněně zasáhne do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu, rozhlasovému nebo televiznímu vysílání nebo databázi, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci. (2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci bude pachatel potrestán, a) získá-li činem uvedeným v odstavci 1 značný prospěch, nebo b) dopustí-li se takového činu ve značném rozsahu.

Porušování autorského práva Porušování autorského práva v oblasti programového vybavení ve smyslu ustanovení § 152 trestního zákona versus občansko právní aspekty

Porušování autorského práva v oblasti programového vybavení neoprávněné užívání software pronájem nebo půjčování software bez předchozího souhlasu autora instalace softwarového vybavení na více počítačích, než jak umožňuje licenční politika v návaznosti na počtu legálně užívaných licencí veškeré užívání software bez souhlasu autora a tudíž v rozporu s autorským zákonem

neoprávněné šíření software instalace nelegálního software do prostředků výpočetní techniky a jejich případný prodej, pronájem nebo půjčování pořizování kopií z legálně drženého software v rozporu s autorským zákonem pro vlastní potřebu pořizování kopií z legálně drženého software v rozporu s autorským zákonem pro potřebu třetích osob (nejčastěji za účelem prodeje takovéhoto software) neoprávněné zveřejňování a tak zajišťování možnosti veřejného šíření software z počítačové sítě Internet

Stávající trendy v páchání této trestné činnosti v zajišťování důkazních materiálů

Kontakt: Karel KUCHAŘÍK Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Adresa: Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Skupina odhalování informační kriminality (SIK) Korespondenční adresa: P.O.Box 62/ÚSKPV-SIK 170 89 Praha 7 Fax: + 420 974 834 108