Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Výsledky pracovní skupiny SVSE při EGÚ Brno O co jsme se snažili, jak jsme uspěli? Výsledky pracovní skupiny SVSE při EGÚ Brno Ing. Petr Matuszek Seminář.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Účast SVSE v pracovní skupině cenotvorby regulovaných cen v elektroenergetice při EGÚ Brno v roce 2006 Ing. Petr Matuszek Seminář SVSE Přerov 18. října.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Strategie činnosti na další období K.Šimeček,členská schůze SVSE.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Účast SVSE v pracovní skupině cenotvorby regulovaných cen v elektroenergetice při EGÚ Brno, požadavky na změny cenového rozhodnutí pro rok 2007 Ing. Petr.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Účast SVSE v pracovní skupině při EGÚ Brno, požadavky a výsledky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 3. listopadu 2005.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky O co jsme se snažili, jak jsme uspěli? Má smysl se snažit dále? Požadavky a výsledky SVSE v oblasti.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky, stěžejní úkoly pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 6. března 2008.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Vliv nefunkční liberalizace trhu s energiemi na průmyslové spotřebitele Jarní konference AEM 03/06 K.Šimeček,SVSE.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Účast SVSE v pracovní skupině při EGÚ Brno, požadavky a výsledky, stěžejní úkoly odběratelů pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
1 Pracovní skupina elektro, výsledky roku 2013, požadavky na změny pro rok 2015 Petr Matuszek Seminář SVSE Praha 18. března 2014.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Webové portály LDS/MDS
Transkript prezentace:

Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007

Obsah Obecná charakteristika Obecná charakteristika Trh s elektřinou Trh s elektřinou Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky Trh s plynem Trh s plynem Obchodování s povolenkami Obchodování s povolenkami Závěr

Obecná charakteristika

Obecná charakteristika (1) Záměr liberalizace trhu s energiemi v Evropě je součástí lisabonské strategie: Vytvořit v Evropské unii světově nejvíce dynamické a konkurenceschopné ekonomické prostředí

Obecná charakteristika (2) V Evropě však není převis nabídky nad poptávkou, nejsou vytvořeny technické podmínky k neomezenému obchodování mezi státy jak u elektřiny tak u plynuV Evropě však není převis nabídky nad poptávkou, nejsou vytvořeny technické podmínky k neomezenému obchodování mezi státy jak u elektřiny tak u plynu Ceny energií prudce rostou a jsou odtrženy od nákladůCeny energií prudce rostou a jsou odtrženy od nákladů

Obecná charakteristika (3) Energetická závislost Evropy na dovozu energetických komodit Energetická závislost Evropy na dovozu energetických komodit Zvyšující se obtížnost vstupu na trh pro nové subjekty, zejména ve vazbě na dobu a složitost správního řízení Zvyšující se obtížnost vstupu na trh pro nové subjekty, zejména ve vazbě na dobu a složitost správního řízení Ekologické závazky a nové záměry s přímým dopadem na vývoj trhu s energiemi Ekologické závazky a nové záměry s přímým dopadem na vývoj trhu s energiemi

Trh s elektřinou

Trh s elektřinou (1) Způsob privatizace energetiky způsobil velké výhody pro dominantní energetické subjektyZpůsob privatizace energetiky způsobil velké výhody pro dominantní energetické subjekty Řízení státních podílů v energetikách nebere ohled na konkurenceschopnost českých spotřebitelůŘízení státních podílů v energetikách nebere ohled na konkurenceschopnost českých spotřebitelů Do doby vytvoření konkurenčního prostředí jeDo doby vytvoření konkurenčního prostředí je nezbytná ochrana spotřebitelů proti dominanci!

Trh s elektřinou (2) Ceny vybraných produktů „Duhy“ (Kč/MWh)

Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky

Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (1)   Prosazení oprávněných zájmů spotřebitelů a samovýrobců při tvorbě Cenového rozhodnutí ERÚ   Minimalizace růstu regulovaných cen a tarifů včetně zlepšení podmínek pro odběratele a samovýrobce   Eliminace dominantního vlivu energetických společností

Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (2) A) Náklady na unbundling Požadavek – náklady na unbundling nezahrnovat do ceny regulovaných služeb; do budoucna by deklarované úspory měly tyto ceny snížit.

Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (3) B) Systémové služby Platbou za systémové služby je nutno rovnoměrně zatížit všechny účastníky trhu. Kolísání a výpadky odběru/výroby se projevují u odběratelů i u výrobců. Na straně odběru se jedná většinou o zanedbatelný vliv na elektrizační soustavu. U výrobce však výpadky velkých bloků vyvolávají nutnost využití podpůrných služeb. Obecně lze konstatovat, že potřeba aktivace podpůrných služeb je vyvolávána stranou výroby.

Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (4) B) Systémové služby – pokračování Za současného stavu a tržního chování dominantního výrobce ČEZ, český zákazník platí i systémové služby pro výrobu elektřiny, která je exportována. Tedy i za to, co si neobjednal, z čeho má prospěch někdo jiný. Doporučení – rozdělení systémových služeb mezi odběratele a výrobce; navrhujeme provést rozbor možností a metodických postupů, které by bylo možné uplatňovat v případě potřeby rozdělit platby za SyS mezi stranu spotřeby a výroby.

Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (5) C) Obnovitelné zdroje Vícenáklady způsobené provozem OZE je nutné přiřadit jejich původcům. Do těchto vícenákladů je nutné transparentně zahrnout i náklady dosud skryté v jiných částech ceny za elektřinu. Jedná se zejména o nárůst potřeby podpůrných služeb. Toto opatření s sebou přinese zvýšené výkupní ceny, přesto považujeme za vhodné, aby v příspěvku na OZE byly zahrnuty všechny náklady s jejich provozem spojené a aby nemohlo docházet k účelovému zkreslování různými ekologickými sdruženími.

Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (6) C) Obnovitelné zdroje – pokračování Doporučení – provést analýzu dostupných dat a vypracovat studii s cílem stanovení očekávané velikosti navýšení nákladů na nákup podpůrných služeb ve vazbě na provoz větrných elektráren. Studie vlivu OZE je zpracována, je vhodné ji aktualizovat.

Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky Požadavky SVSE v oblasti elektroenergetiky (7) D) Stavy nouze V případě vyhlášení stavů nouze je nutné vhodným způsobem a včas vyrozumět odběratele. Tito mohou v dané situaci výrazně pomoci.

Trh s plynem

Trh s plynem Máme vůbec trh s plynem? Cíle  Vytvořit konkurenční prostředí pro nové specifické zboží – plyn  Snížit ceny plynu pro průmysl, zlepšit jeho konkurenceschopnost Skutečnost  Konkurenční prostředí neexistuje  Snížení ceny plynu pro průmysl nenastalo, právě naopak

Obchodování s povolenkami

Obchodování s povolenkami (1)  Nutnost udržet konkurenceschopnost českého průmyslu  Metodika NAP2 vychází z NAP1  Při stanovení množství povolenek pro jednotlivé firmy by se nemělo vycházet z údajů za první obchodovací období  Zachovat bonusy – EA, KVET a CZT  Rozšíření bonusů za využití druhotných energetických zdrojů

Obchodování s povolenkami (2) Dále je nezbytně nutné:  stanovit pravidla pro rozšíření výroby, výstavbu nových zdrojů, resp. rozvoj CZT  stanovit garance přidělení množství povolenek provozovateli i po roce 2012

Obchodování s povolenkami (3)

Obchodování s povolenkami (4)  Není soulad mezi jednotlivými energetickými zákony ve vazbě na využívání druhotných zdrojů s legislativou o obchodování s povolenkami!  Nespravedlivé rozdělení povolenek mezi jednotlivými sektory a taktéž členskými státy EU!  Vysoké zisky některých společností a současně výrazné zvyšování cen elektřiny!!!  Základní myšlenka – snížení emisí – jde stranou!!!

Závěr Trh s elektřinou a zejména s plynem není plně funkční. Při stanovení cen a pravidel trhu je nutné aplikovat zákony proti zneužití dominantního postavení dodavatele či skupiny dodavatelů.

Děkuji za pozornost tel.: