PROCES UČENÍ Z ANTROPOLOGICKÉHO HLEDISKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychické projevy a stavy
Advertisements

Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávání a jeho kategorie
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Struktura výuky.
Metodické pokyny pro předmět Tlumočnický proseminář
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
 obsah vyučování nebo vzdělávání  Tento obsah potom můžeme rozdělit do tří základních skupin:  vědomosti,  dovednosti,  hodnotová orientace žáka.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Zdravá škola.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Kritické myšlení - základní vymezení, ukázková lekce
Průřezová témata.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
Kritické myšlení Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2010.
Průřezová témata klíčových kompetencí
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
OPAKOVÁNÍ. Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Podmínky učení.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
Psychologie učení.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
WORKSHOP Metody práce s informacemi v online prostředí
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Jak na jazyky.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PROCES UČENÍ Z ANTROPOLOGICKÉHO HLEDISKA

http://moodlinka.ped.muni.cz/ Katedra sociální pedagogiky Kurz – úvod do sociální a kulturní antropologie heslo: antropa

učení Při procesu učení ve výchovně-vzdělávacím procesu jde o nalezení vhodných učebních strategií, které pomohou žákovi rozvíjet vlastní osobnost, samostatnost a kreativitu. J. Čáp: „Učení znamená získávání zkušeností a utváření jedince v průběhu jeho života. Na živočišné bázi učení plní funkci při-způsobování se organismu prostředí a změnám tohoto prostředí. Na bázi lidské učení přizpůsobuje jedince společenským podmínkám a požadavkům. Jde o získávání předpokladů pro plnější, aktivnější a tvořivý život. Vždy jde o příjem určitých informací, o jejich zpracování a reprodukci“ (Čáp, 1993)

Výsledkem učení mohou být vědomosti, dovednosti, návyky, postoje, ale i změna psychických vlastností, procesů a stavů. Učení obsahuje celý soubor poznávacích, citových a volních procesů, které ovlivňují fyziologické a psychické vlastnosti učícího se jedince, a stejně tak okolní prostředí.

Z pedagogicko-psychologického pohledu můžeme uvést tyto druhy učení Napodobování – je vývojově nejstarším druhem učení. Náhodné asociační sdružování (propojení jednoho podnětu s jiným, který napomáhá potřebné asociaci). Podmiňování, nenáhodná asociace. Na základě zpětné vazby – kontroly výsledků činnosti. Ve školní praxi je to především klasifikace, případně ocenění a reakce spolužáků a učitele. Učení na základě instrukcí - hojně se využívá při výuce – po vysvětlení učiva a názorné ukázce žáci pracují samostatně.

Učení řešením problémů zpravidla při samostatné nebo skupinové práci, kdy žák sám nebo ve spolupráci s ostatními zpracovává zadané téma na základě vlastního postupu a vize, např. v některých reformně pedagogických koncepcích, jako je daltonský plán (Röhner, Wenke, 2003), případně při projektovém nebo kooperativním vyučování (Kratochvílová, 2003). Tento způsob učení často podporuje také motivaci učícího se jedince. Učení porozuměním myšlenkovou analýzou Učící se jedinec musí učivo pochopit a toto se postupně fixuje v dlouhodobé paměti. Při utváření pojmů – pojmovém myšlení se kombinuje analýza – rozbor známého a neznámého, a syntéza – konfrontace nového neznámého úkolu se známými informacemi, známými myšlenkovými postupy a strategiemi.

Proces učení (Kottak) 1) individuální, situační učení učíme se jako jedinci na daných situacích (např. tím, že dítě šáhne na horká kamna, pozná, že jsou horká a už na ně šahat nebude) 2) sociálně-situační učení učení se v dané situaci podle toho, co dělají ostatní 3) vědomé to, co víme, že se učíme např. pravopis, taneční 4) nevědomé postoj k cigaretám, alkoholu 5) formální proces předávání ideí, který je organizován za tímto účelem např. výuka ve škole 6) neformální proces předávání znalostí není předáván záměrně za tímto účelem

Základní typy učení Typ vizuální zrakový s výbornou zrakovou pamětí. které korespondují s obecně přijímanou typologií vyšší nervové činnosti u člověka. dle Sováka (1985) Typ vizuální zrakový s výbornou zrakovou pamětí. Jedinec si zapamatuje učivo na základě zrakových představ. Tuto svou schopnost využívá především při učení z textu a také při výkladu si musí zapisovat poznámky, na jejichž základě si potom učivo osvojuje

Typ komunikativní sluchově mluvní s vyhraněnou sluchovou pamětí: u tohoto typu vede příjmový kanál smyslového vnímání převážně sluchovými dráhami. Žák dovede ve výuce pozorně naslouchat a komunikuje s učitelem. K pochopení učiva potřebuje zpravidla o něm diskutovat a ujasnit si pojmové souvislosti

Typ haptický a pohybový s motorickou pamětí. Při učení jedinec využívá převážně pohybového smyslu (propriocepce) a posléze hmatového a dotykového vnímání. Žák si učivo osvojuje lépe, pokud může pracovat s takovými didaktickými prostředky, které může uchopit a ohmatat. Při učení se žák rád pohybuje, učí se při chůzi ve třídě nebo také v přírodě. Dobrým příkladem pomoci jedinci s tímto typem učení je např. soubor návodů jak se dobře učit, který uvádějí Wenke a Röhner (2003).

Typ verbálně abstraktní – slovně pojmový. Při tomto typu učení si jedinec učivo osvojuje tak, že odděluje podstatné informace od redundantních a ujasňuje si jednotlivé pojmy a jejich souvislosti, bližší jsou mu symboly, nežli realita. V souvislosti s problematikou učebních textů zde Sovák píše: „Ačkoli je těchto typů mezi dospělými i v populaci školské nejméně (říká se, že se vyskytuje jeden takový typ na několik set lidí), přesto mnohé z dosavadních učebnic odpovídají svým zpracováním především tomuto typu“ (Sovák, 1985)