Patologie mluvní komunikace v sociální interakci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Advertisements

Agrese u lidí s mentální retardací a s autismem
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Řeč, jazyk, mluva.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Socializace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov42 Autor Mgr.
Narušená komunikační schopnost PaedDr
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
Narušená komunikační schopnost
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Brebtavost - Breptavost
Náročné životní situace, konflikty
Komunikace mezi generacemi
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Příčiny SPU.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Přednáška č. 8 Schizofrenní poruchy. Historie Historie Schizofrenie je závažné duševní onemocnění, které se vyskytovalo ve všech historických epochách.
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
Poruchy rezonance hlasu a řeči
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Děti starší 18 let ve školském zařízení – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Bystřice nad Pernštejnem, 30.října 2012.
Deprese Diagnostika a léčba
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
M K I malý komunikační instrumentář. Chápat a být pochopený -příčiny nedokonalé komunikace- Nedostatečné vzdělávání v komunikaci Nedostatečné umění vést.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Dysfonie, Afonie, Fonastenie,
Teorie vzdělávání dospělých
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Pedagogická komunikace
Dítě se sluchovým postižením
Symptomatické poruchy řeči u dětí s mentálním postižením
GENETICKÉ VADY.
SCHIZOFRENIE.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Informace a společnost – neverbální (nonverbální) komunikace Hana Slámová VOŠIS 2014.
Rehabilitace poruch komunikace Mgr. Ivana Šemberová.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
K OMUNIKACE - DIAGNOSTIKA Zimní semestr. K OMUNIKACE Znamená výměnu informací, tj. předávání, zpracování a předávání informací Zahrnuje nejen komunikaci.
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt M. Lejska Hradec Králové
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt
HORIZONT ZLÍN Workshop
Teorie vzdělávání dospělých
Socializace Kejřová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Komunikace učitele se žáky
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní pojmy speciální pedagogiky
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Rodičovství biologické a pěstounské
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Patologie mluvní komunikace v sociální interakci Útlum mluvních funkcí na základě duševních poruch F 94 Poruchy sociálních vztahů

Mluvní patologie v sociální interakci V procesu sdělování se vyskytují různé jevy vycházející ze změn až poruch v sociálních vztazích. Na pomezí patologie jsou to útlumy řeči při ostýchavosti a různé tzv. špatné-nesprávné návyky (bad habits). Tyto jevy můžeme považovat za předstupeň útlumu mluvních funkcí na neurotickém nebo psychotickém základě.

Ostýchavost v mluvním styku Dítě ostýchavé v komunikaci – v nové, nezvyklé, náročné sociální situaci může k tomu mít vícero důvodů: je introvert, má malou sociální zkušenost, má negativní zkušenost … Ostýchavost v mezilidském kontaktu s osobami do té doby cizími bývá u mnoha dětí přirozeným jevem, ale jen jevem přechodným. Ostýchavost obvykle přejde, jakmile odezní orientační reflex a dítě nabude pocitu bezpečí a jistoty. Útlumové reakce se zesilují nucením k mluvení: Pozdrav! Jak se říká! Ultraparadoxní fází se navozuje pravý opak. Ostýchavost v mezilidském styku je jevem přirozeným, ale jen přechodným. Útlumové reakce se zesilují nucením k mluvení.

Nesprávné mluvní návyky Vyskytují se ve dvou formách, v obou se jedná o sociální podmíněnost. Mluva nedbalá – důsledek zvýšené sociální tolerance, vědomé nebo nevědomé nadřazenosti vůči osobám či věcem. Mluva artikulačně nedbalá, nepřesná, rezonance nevyvážená. Mluva deformovaná – vzniká nejčastěji z napodobení, ze snahy odlišovat se, někdy jako protest vůči společenským formám a řádům.

Dítě odmítavé Vyšší stupeň ostýchavosti, téměř negativizmus s navozenou ultraparadoxní fázi – vzniká když je dítě často nebo nešetrně nuceno k mluvení – odpovídá sveřepým mlčením. Důsledek také: perfekcionistické výchovy, výchovy neosobně strohé – dítě odmítané se stává dítětem odmítavým, často jde o dítě značně demotivované. Jestliže není negativní postoj výchovně odreagován, přenáší se i na jiné osoby a jiné činnosti. Jde o sníženou nebo nerozvinutou sociální toleranci přechodného rázu.

Mluvní negativizmus Může mluvit ale nechce (ostýchavost, extrémní ostýchavost, mluvní negativismus). Chce mluvit ale nemůže (mutismus).

Mutizmus Souborný termín, který v praxi obvykle zahrnuje (nepřesně) všechny případy, pro něž je charakteristická náhlá absence artikulované řeči (mlčení). Oněmění (ztráta hlasu a řeči předtím funkční) bez poškození CNS. Jde o oněmění na psychoticky (většinou u dospělých osob) nebo neuroticky (většinou u dětí) podmíněném základu. Mutizmus zahrnuje: elektivní mutizmus, selektivní mutizmus, totální mutizmus a surdomutizmus.

Elektivní mutizmus Selektivní mutizmus M.elektivní (electivus (z)volený, volbu dávající) m. selektivní (selectus –vybraný, výběrový) dg dle MKN F 94.0. Útlum artikulované řeči se projevuje jen v kontaktu s určitými lidmi nebo v konkrétním prostředí či situaci (nonverbální komunikace může být zachována).

Totální mutizmus Úplná ztráta hlasu a řeči Je tady tendence ke komunikaci Komunikace je realizována bez hlasu a slov (gesticky, nonverbálně…)

Surdomutizmus Je neurotická nebo psychotická ztráta hlasu, řeči a sluchu. Postižený má nápadně živou schopnost odezírat řeč z mimiky a úst mluvícího – je to důsledek nevědomého slyšení. Může vzniknout u disponovaných osob jako součást posttraumatického syndromu, ataky duševního onemocnění. Je zachována vnitřní řeč. Primární je psychiatrická terapie. Tendence k opakovaným problémům.

Terapie a rehabilitace mutizmů Psychiatrické ošetření Klasické přístupy: Individuální psychoterapie Moderní přístupy: kolektivní formy integrace Postup doporučovaný Conradem a Williamsonem