Hospodářský rozvoj I. Vladan Hodulák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
L-3. Model nekonečně dlouhého období
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
Zahraniční obchod.
Platební bilance, zahraniční zadluženost
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Agregátní poptávka a nabídka
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Světové hospodářství.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD A VNĚJŠÍ OBCHODNÍ A MĚNOVÁ POLITIKA
Rozpočtové deficity a dluhové krytí Rozpočtové deficity jsou běžné, přebytky vyjímečné. Chyby v minulosti podporují nezodpovědnost v současnosti. Za co.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomie.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
PLATEBNÍ BILANCE – 5. ukazatel úrovně ekonomiky
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Hospodářská politika Téma 6 Koordinace fiskální a měnové politiky. Vnitřní a vnější hospodářské cíle.
Platební bilance Statistický účetní záznam (dle pravidel podvojného účetnictví), který sumarizuje všechny ekonomické transakce mezi subjekty domácí země.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance,
Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s.
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Ruská federace x WTO a OECD
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Téma č. 4: Mezinárodní obchod, platební bilance, ekonomická integrace
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Strategie hospodářského rozvoje – nahrazování importů ( )
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
3. Kurzové systémy a platební bilance
Strategie hospodářského rozvoje ( ) Idustrializace nahrazováním importů.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Platební / obchodní bilance
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Platební bilance N MF A Cvičení č. 1 ZS Témata seminárních prací N_MF_A 1. Vývoj běžného účtu platební bilance ČR od r. 2004, hlavní trendy a disproporce.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Vnější hospodářská politika
Mezinárodní ekonomie.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Dlužnická krize Latinská Amerika Mezinárodní politická ekonomie hospodářského rozvoje 2009.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
VNĚJŠÍ VZTAHY 1. OTEVŘENOST 2. PLATEBNÍ BILANCE 3. MĚNOVÉ KURZY.
Měnový kurz.
Mezinárodní finance a rozvoj
Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák. Osnova Měnový×finanční systém Měnový×finanční systém Kapitálové toky Kapitálové toky Dluhová krize RZ Dluhová.
Mezinárodní ekonomie.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1 7a. Přístupy k transformaci CPE 1.Úkoly transformace 2.Makroekonomická rizika (náklady) transformace 3.Klíčové otázky strategie transformace 4.Morální.
Otevřená ekonomika Pavel Janíčko. Mezinárodní obchod Otevřená ekonomika - mezinárodní obchod a mezinárodní kapitálové trhy Míra otevřenosti ekonomiky.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika– národní hospodářství
Ing. Veronika Dostálková MBA
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

Hospodářský rozvoj I. Vladan Hodulák

Osnova Vymezení hospodářského rozvoje Výchozí situace rozvojových zemí Rozvojová ekonomie strukturalismu Praxe politiky nahrazování dovozu Pokusy o reformu mezinárodního obchodního systému

Vymezení hospodářského rozvoje Hospodářský rozvoj jako růst HDP s přihlédnutím k distribuci příjmů Studium hospodářského růstu z hlediska MPE Pokusy rozvojových zemí o hospodářský rozvoj od WWII. Strategie nahrazování dovozu Strategie zaměřená na vývoz

Výchozí situace Stav WWI Vývoj do konce WWII Kromě LA většina rozvojových zemí kolonie Společenská struktura (pro×proti volnému obchodu) Vývoz suroviny (často monoexport), dovoz výrobky Hospodářsky otevřené země Vývoj do konce WWII Šoky WWI a WWII, velké hospodářské krize Změna společenské struktury Specifický vývoj LA, Afrika, Asie největší vliv – pozemkové reformy

Strukturalismus Teoretické zdůvodnění politiky nahrazování dovozu Důsledek působení keynesiánství v ekonomii Vyšší životní standart lze dosáhnout pouze skrze industrializaci, ke které je potřeba přesunout zdroje ze zemědělství do průmyslu, trhy v tomto úkolu selhávají, proto je potřeba aby se úkolu ujal stát.

Strukturalismus Tržní selhání v rozvojových zemích Nedostatečná komplementární poptávka Problematika peněžní ekonomiky Potřeba státem řízených investic „big push“ Tržní selhání v mezinárodní ekonomice Trvalé zhoršování směnných relací Šokové změny směnných relací Elasticita poptávky (výdajová, Engelův zákon) Neschopnost akumulovat dostatek kapitálu pro rozvoj

Politika nahrazování dovozu Země se mají industrializovat pomocí nahrazování dovážených výrobků vlastními. První fáze Výroba pracovně náročného zboží (obuv, textil, potravinářské výrobky) Získání zkušeností, rozvoj lidského kapitálu Druhá fáze Buď se zaměřit na export Nebo pokračovat v industrializaci směrem ke kapitálově náročným výrobám Lákání zahraničních výrob, požadavky na zapojení domácích zdrojů, snaha o vybudování celého řetězce průmyslových výrob Silně protekcionistická politika Státní investice Státní plánování, státní vlastnictví podniků Náklady nese sektor výrobců primárních komodit 50. a 60 léta úspěch, následně problémy

Reforma mez. obchodu Úsilí RZ povolit ochranářství v rámci GATT, díky specifickým okolnostem 60. léta, spolupráce RZ vznik UNCTAD, G77 Snaha o stabilizaci cen komodit Prosazení článku IV. GATT Ustanovení obecného systému preferencí (GATT) 70. léta Nový mezinárodní ekonomický řád (NIEO), přijat valným shromážděním OSN Ropná krize (politika OPEC), divergence skupiny RZ

Platební bilance Bilanční účet státu na kterém se zachycují peněžní toky z/do země za určité období (typicky rok). Z definice je vyrovnaná (platby do zahraničí–platby přijaté ze zahraničí=0). Dělení PB běžný účet (platby za zboží a služby,bilance výnosů), pokud země více vyváží existuje přebytek BÚ, pokud více dováží existuje deficit BÚ kapitálový účet (peněžní převody spojené s převodem kapitálu v jeho hmotné formě, málo významný) finanční účet (přímé a portfoliové zahraniční investice, finanční deriváty a ostatní investice včetně spekulativních) pokud existuje přebytek FÚ země si půjčuje ze zahraničí – příliv kapitálu, pokud existuje deficit FU země půjčuje do zahraničí – odliv kapitálu změna devizových rezerv Investiční pozice – čistý vztah vůči zahraničí (věřitelská×dlužnická pozice), rozdíl mezi aktivy a pasivy

Problémy strategie nahrazování dovozu Od 60. let nárůst nerovnováh v ekonomikách RZ Chronické deficity rozpočtů (státní investice, prodělečné podniky, cenová regulace, byrokracie) Deficity běžného účtu platební bilance (soustředění na domácí trh, pokles exportu, potřeba dovozu kapitálu, nadhodnocené kurzy) Výsledný systém byl neudržitelný – nedokázal zaplatit sám sebe Přesto se jej vlády dlouho držely Neschopnost přiznat chybu – jediná alternativa byla přesně to, proti čemu bojovali Rozdělení zisků v rámci přijaté politiky (vliv zájmových skupin) Neschopnost změnit politický kurz vedla k zadlužování