Reminiscenční terapie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Aktivizační programy pro seniory
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Inovační kurz pro sanitáře
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
Zákon o sociálních službách
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
HEWER SOCIÁLNÍ AKTIVIZACE
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Koncepce péče o staré občany
Emoce (city).
Práce se vzpomínkami seniorů
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Rozdíly mezi osobnostmi
Zdravá škola.
Osobní výsledky transformace pobytových sociálních služeb – zisky a zkušenosti lidí s postižením O. s. Instand Závěrečná konference k projektu „Podpora.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Projekt Pšov Evropský sociální fond Operační program rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Most Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
osob s mentálním postižením
Didaktická část diplomové práce
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Psychiatrické vyšetření
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Nutriční poradenství.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
BIOGRAFIE 2016 Projektové domy
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
ZAHRADNÍ TERAPIE Bc. Martina Moravcová, DiS.. Projekt „Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti“. impuls získaný v rámci stáží.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
REMINISCENCE v Domově pro seniory Reynkova Havlíčkův Brod Bc. Martina Moravcová, DiS.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
SENIOR WORK Eva Smejkalová.
Koncept bazální stimulace
Gerontopsychologie v praxi
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Reminiscenční terapie
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Psychiatrické vyšetření
Psychiatrické vyšetření
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Psychiatrické vyšetření
Orientace v realitě Edukační technika napomáhající zvládat kognitivní a behaviorální změny při demenci.
Transkript prezentace:

Reminiscenční terapie Je aktivizační a validační metoda Využívá vzpomínek a jejich vybavování si prostřednictvím různých podnětů U zdravých seniorů má preventivní a aktivizační význam U klientů s poruchami krátkodobé paměti je prostředkem k psychické aktivizaci, smysluplným programem činnosti i hledání optimální komunikace

pojem Reminiscenční terapie využívá vybavování starších vzpomínek jako prostředku k aktivizaci a dalším cílům. Není cvičením paměti. Může být individuální nebo skupinová. Jejím cílem je nejen zlepšení stavu klienta, ale i posílení jeho lidské důstojnosti, zlepšení komunikace, je pomocí a podporou rodinnému pečovateli. Má být součástí dobré praxe každé instituce, protože: je metoda účinná, levná a snadno aplikovatelná; vhodná pro klienty s lehkou a střední demencí, vhodná pro klienty kde mnoho jiných terapeutických alternativ již není.

Postup / průběh reminiscenční terapie Vstupní rozhovor by měl být individuální. Cílem je zjistit relevantní skutečnosti: je společenský nebo samotář, zda má rodinný příslušník zájem se podílet, do jaké míry klient rozumí mluvené řeči a jak se vyjadřuje (kresba, pohyb, zpěv…), mapování traumatizujících zážitků, zjistit sociální anamnézu, rodinné vztahy, dřívější zaměstnání, zájmy a preference, zdravotní stav a diagnóza. Pak probíhá individuální a / nebo skupinová terapie.

Integrovaná reminiscenční terapie Prostředí instituce profesionální jednáním, vlídné, vybavené předměty z mládí tento přístup usnadní. Není pravdou, že pacienti s demencí nepotřebují k životu důstojné a vlídné prostředí. Základní předpoklady: pozorně naslouchat, zaznamenat důležité informace, empatie, citlivé chování, umět zvládnout negativní projevy klienta, zřetelně projevovat zájem o pacienta…

Význam reminiscenční terapie Soustřeďuje mysl klienta na starší vzpomínky, ty novější byly vytěsněny; klienti se ve vzpomínkách vrací k dobám kdy byli mladí, zdraví, šťastní, aktivní…; vrací klientům sebedůvěru a identitu osobnosti; pečující vzpomíná má unikátní příležitost pochopit nynější chování; plánuje činnosti v souvislostech; význam záznamů pečujícího při zhoršování stavu nebo změně instituce…

pomůcky Starožitnictví (diáře, kalendáře, knihy, mlýnek na kávu, rám na vyšívání, hříbek na zašívání) Předměty posilující smyslové vjemy: čich (čaje, byliny, cikorka, jádrové mýdlo, různé druhy látek. Zvonky, rolničky, ochutnávání pečiva… Kreativní zpracování vzpomínek – vyprávění, drobné řemeslné práce, vaření, tanec či jiná pohybová aktivita, kreslení vzpomínek, oslavy... Témata reminiscenční terapie: přátelé, svatba, děti, příběhy ze života, cestování a dovolené, zaměstnání…