Scifi ve světové literatuře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Jules Verne životopis autora,
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou L. Součka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Sluneční soustava Slunce
Světová literatura po 1. světové válce
Literární fantastika. SCIENCE FICTION = ???? BRAK ????
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Science fiction & fantasy
LUDVÍK SOUČEK SPISOVATEL.
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Městská knihovna Havířov Bc. Tereza Kafková
Haruki Murakami Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Victor Hugo ( ).
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
FANTASTICKÁ LITERATURA
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_732_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_20.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Mezopotámie – Ninive, Babylon
SCI - FI.
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Znaky dvouděložných a jednoděložných rostlin
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
Převody jednotek objemu
Převody jednotek délky
Vilém Dobyvatel Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Sci-fi Berenika Králíková.
Finsko – země tisíců jezer
Napětí v literatuře.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Ray Bradbury životopis, romány, otázky.
HOROROVÁ LITERATURA 19. století - současnost
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
1 Josef Škvorecký. 2 Josef Škvorecký (1924) Vystudoval filozofii v Praze, působil jako redaktor, spisovatel. Po r emigroval, přednášel jako univerzitní.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_292  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Hádej, kdo jsem TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Science fiction (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Rozdělení fantastické literatury
dZákladní škola, Klášterec nad Ohří, Krátká 676, okres Chomutov
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Fyzikální seminář - prezentace
Transkript prezentace:

Scifi ve světové literatuře Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Český jazyk a literatura Scifi ve světové literatuře Autor: Mgr. Eva Svobodová

Science fiction (SF), vědecko-fantastická próza, je odvětví fantastické literatury, které je založeno na znalostech soudobé vědy a techniky a prognózách jejich budoucího vývoje. Na rozdíl od SF vytvářejí autoři dalších typů fantastické literatury /horor, utopie, antiutopie, fantasy/ své vize a snové světy jako alternativu reálného světa, jako podobenství, varování nebo naopak ideál, ale činí tak bez ohledu na předpokládaný vědecký vývoj. Předchůdci fantastiky a SF: Thomas More (1478 – 1535) Utopia Cyrano de Bergerac (1619 – 1655) Cesta na Měsíc Tommasso Campanella ( 1568 – 1639) Sluneční stát Francis Bacon (1561 – 1626) Nová Atlantida Jules Verne ( 1828 – 1905) Ocelové město, Robur Dobyvatel, Dvacet tisíc mil pod mořem, Tajuplný ostrov, Cesta kolem světa za 80 dní, Pět neděl v balóně Mary Shelleyová (1797 – 1851) Frankenstein, Poslední člověk

Angličan Herbert George Wells (1866 – 1946) je jedním ze zakladatelů žánru SF, ve svých románech hledal možný vývoj lidstva; zajímal se o biologii a člověka pokládal za živočišný druh, který může vyhynout podobně jako brontosaurus, pokud se nepřizpůsobí měnícím se podmínkám v přírodě. Romány Ostrov doktora Moreaua, Neviditelný, Válka světů, Stroj času. Američan Henry Kuttner (1914 – 1958) je autorem řady skvělých SF povídek, z nichž 2 jsou řazeny k desítce nejlepších na světě: Twonka, Chrudošiví jsou borolové. Roku 1926 založil v USA Hugo Gernsback ( 1884 – 1967) prestižní SF magazín Amazing Stories; od r. 1953 se každoročně uděluje cena „Hugo“ nejlepšímu dílu v oblasti SF.

Američan Ray Bradbury ( 1920 – 2012) je klasikem žánru, k vrcholům jeho díla patří povídkový soubor Marťanská kronika, v němž chronologicky popsal pokusy lidstva osídlit Mars, vyhubení původních obyvatel i zničení Země, román 451° Fahrenheita, v němž varuje před totalitou, i povídkový soubor Zlatá jablka Slunce. Američan Isaac Asimov (1920 – 1992) napsal řadu povídek i románů, v nichž spojil SF s detektivkou, např. Ocelové jeskyně, Nahé slunce, dále cyklus románů o Nadaci, jež má uchovat lidské kulturní dědictví v galaktickém období temna ( Nadace). Soubor povídek Já, robot zpracovává fiktivní historii soužití lidí a robotů. Američan Robert Anson Heinlein (1907 – 1988) je pokládán za jednoho z nejlepších SF autorů díky románům Vládci loutek o vpádu mimozemšťanů nebo Metuzalémovy děti o skupině nesmrtelných lidí vyštvaných ze Země do vesmíru. Američan Frank Herbert ( 1920 – 1986) je autorem oceňované šestidílné kroniky Duna o pouštní planetě Arrakis.

Francouz Robert Merle (1908 – 2004) se věnoval historii (třináctidílný cyklus o Petrovi ze Sioraku mapující sto let francouzských dějin Dědictví otců) i SF: skvělý román Malevil je moderní robinzonádou skupiny lidí po výbuchu bomby, která zničila svět, román Až delfín promluví varuje před militarismem a zneužíváním zvířat a román Muži pod ochranou vypráví o světě, v němž vládnou ženy. Francouz Pierre Boulle (1912 – 1994) psal dobrodružné romány a povídky. Světově proslul dvěma romány; Most přes řeku Kwai zobrazuje zajatecký tábor a Planeta opic je katastrofická vize budoucnosti lidstva. Angličan John Wyndham (1903 – 1969) je autorem apokalyptických próz Den trifidů o masožravých rostlinách hubících lidstvo, Vetřelci z hlubin o mimozemských monstrech usilujících o vládu nad světem nebo Kukly, příběh mutantů pronásledovaných ve jménu „normálnosti“.

Jan Weiss (1892-1972): Dům o tisíci patrech, Spáč ve zvěrokruhu Američan Arthur C. Clarke (1917 – 2008) proslul románem Vesmírná odysea, v němž se objevuje téma robotické inteligence, která se může vzbouřit proti lidem. V románu Konec dětství se odehrává mírová invaze mimozemšťanů. Polský lékař Stanislaw Lem (1921 – 2006) řešil problém zneužití atomové energie, téma kybernetiky i setkání s mimozemskou civilizací. Slavné jsou romány Návrat z hvězd, Solaris, Astronauti. Rusové Arkadij a Boris Strugačtí (1925- 1991; 1933 – 2012) často řeší kontakt s mimozemskou civilizací ( Piknik u cesty, Je těžké být bohem, Chlapík z pekla). Čeští autoři SF: Jan Weiss (1892-1972): Dům o tisíci patrech, Spáč ve zvěrokruhu J.M.Troska (1881-1961): Paprsky života a smrti, Kapitán Nemo František Běhounek (1898-1973): Akce L, Robinsoni vesmíru Josef Nesvadba (1926-2005): Einsteinův mozek, Minehava podruhé Ludvík Souček (1926-1978): Cesta slepých ptáků, Tušení stínu Ondřej Neff (1945): Vejce naruby, Bůh s.r.o.

Použité zdroje Obrázek (cena Hugo):http://www.trekkies.cz/view.php?cisloclanku=2010040016 Dušan Karpatský: Malý labyrint literatury, Albatros, Praha 2001, ISBN 80-00-00972-2 Zdeněk Vančura a kol.: Slovník spisovatelů USA, Odeon, Praha 1979 Henry Kuttner: Čarovný svět Henry Kuttnera, Albatros, Praha 2001, ISBN 80-00-00975-7 Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.