Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
Advertisements

PŘÍCHOD SLOVANŮ SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE 4. TŘÍDA
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
Všeználek vypravuje o rodu Habsburků na českém trůně.
Všeználek představuje krále Karla IV.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Všeználek vypravuje o středověku.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštůlka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Velká Morava.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
VELKÁ MORAVA A POČÁTKY KŘESŤANSTVÍ (CYRIL A METODĚJ)
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
Velkomoravská říše pro 4. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_154.
představuje památná místa České
Václav IV. Lucemburkové. Václav IV. Lucemburkové.
o králi Přemyslu Otakaru II.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Velká Morava Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno: 2012 ZA, 2. ročník,
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
Bořivoj a Ludmila Přemyslovci. Bořivoj a Ludmila Přemyslovci.
Sámova říše, Velkomoravská říše
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, reg. č.: CZ.1.07/1.1.02/ VY_06_Vla5_66p.
EU do škol PhDr. Jana Žáková
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Velká Morava.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Velká Morava.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Anotace Materiál obsahuje prezentaci o Velké Moravě. Je doplněna úkoly pro samostatnou práci žáků buď doma nebo ve škole. Prezentaci je možné doplnit.
zpracovaný v rámci projektu
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
Za vlády přemyslovských králů 1
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_14
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
VY_32_INOVACE_13 Velkomoravská říše Autor: Mgr. Jiří Šimůnek
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: Základní škola T. G
Transkript prezentace:

Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši. VY_08_Vla4_41p Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši. VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/03.0064

První státní útvar Velkomoravská říše Obrázek 1: Velkomoravská říše[1] Mapa Velkomoravské říše 833 – 906/907

Velkomoravská říše Počátkem 9. století vznikl na Moravě a západním Slovensku první stát – VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE. Pod vládou knížat z rodu Mojmírovců se sjednotilo slovanské obyvatelstvo proti cizím útočníkům . Prvním vládcem této říše by kníže MOJMÍR (830 – 846). Kníže Mojmír upevňoval svou moc a rozšiřoval své území. Knížata a bohatí si stavěli opevněné dvorce a později hradiště. Zde žili bojovníci a řemeslníci. V této době lidé znali mnoho řemesel: hrnčířství, kovářství, vyráběly se zbraně a šperky. Rozvíjel se obchod.

Následníci knížete Mojmíra Rastislav (846 – 870) Za jeho vlády byla Velkomoravská říše mocným státem. Pohanské náboženství bylo vytlačováno křesťanstvím. Odrazil útoky franských vojsk, vyhnal ze země německé kněží, protože kázali německy a lidé jim nerozuměli. Požádal o pomoc císaře byzantské říše, aby vyslal do země kněží, kteří budou šířit křesťanství srozumitelným jazykem . Obrázek 2: Rastislav[2]

Svatopluk (870 – 894) Mojmír II. (894 – 907) Obrázek 3: Svatopluk [3] Svatopluk a jeho synové. Mojmír II se po jeho smrti stal velkomoravským knížetem.

Co bychom si měli zapamatovat! Počátkem 9. století vznikl první stát – Velkomoravská říše. Prvním vládcem byl kníže Mojmír z rodu Mojmírovců. Postupně upevňoval svou moc a rozšiřoval území. Stavěli se opevněné dvorce a rozsáhlá hradiště. Lidé znali řemesla: hrnčířství, kovářství, vyráběli zbraně a šperky. Rozvíjel se obchod. Následníkem knížete Mojmíra byli kníže Rastislav, Svatopluk a Mojmír II.

Použité zdroje: [1] Great moravia svatopluk. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2012-03-15]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Great_moravia_svatopluk.png [2]Prince Rastislav. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2012-03-15]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prince_Rastislav.JPG [3] Svatopluk I. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2012-03-15]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Svatopluk_I.jpg HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1 STŘÍBRNÁ A KOLEKTIV, Iva. Vlastivěda 4: Hlavní události nejstarších českých dějin. třetí vydání. tiskárna Nový Malín: Nová škola s. r. o., 2011. ISBN 978-80-7289-299-0. Klipart Office. Com