Vizualizace ve výuce (zeměpisu) Vladimír Herber Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
VY_32_INOVACE_In 6.,7.15 Grafy - vytvoření základních typů grafu Anotace: Žák se seznámí s tvorbou grafu a jeho formátováním v programu MS Excel 2010.
Univerzální software Ht Monit
Softwarový systém DYNAST
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
OECD iLibrary Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
IT Začátečníci Modul 5 MS POWERPOINT.
Grafy v Excelu.
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy
Fotografie ve formátu RAW a jejich úpravy Grafický editor GIMP (14) „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Tabulkový procesor.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Google Earth (Google Maps)
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Úvod  Nejdůležitější vlastností grafu je sdělit dané informace.  Grafy mohou mít různou podobu (barevné, plastické…).  Vždy je důležité, aby se z nich.
Programové vybavení počítače
Power Point– sestavujeme prezentaci
WWW – hypertextový informační systém
Power Point– popis prostředí
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE III. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.
UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ MS POWERPOINT
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová III. Kontingenční tabulky v Excelu.
Mapové služby v životním prostředí, indikátory životního prostředí Ing. Kamila Vokřálová Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10,
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Grafy v Excelu.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
InstantAtlas dynamické webové interaktivní atlasy.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
Prezentační manažery (PM), prezentace pojmy VY_32_INOVACE_7C11.
Mgr. Karel FischerÚprava prezentace1 Změna použité šablony Ke změně šablony mohu použít jednu ze tří možností: a)Formát \ návrh snímku b)V panelu nástrojů.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Grafy Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 2 Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Možnosti GIS při tvorbě trojrozměrných map zemětřesení Vedoucí práce: Doc.Ing.Petr Rapant CSc. Odborná konzultace: Ing. Aleš Poláček CSc. Zpracoval : Pavel.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 4.
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
MS PowerPoint Pokročilé efekty a práce s multimédii.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Interaktivní mapy. Mapa a Internet Mapy jsou významným zdrojem informací, skrze které lidé vyjadřují své dojmy o místech. Každá mapa je pohledem na.
Corel PHOTO-PAINT Úloha 3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Veřejná databáze Českého statistického úřadu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Barevné úpravy snímku
Vrstvy v Adobe Photoshop I.
MS Excel – Vytváříme nový graf
Představení Úvod Celé je to pojaté spíše jako představení služby a jejích možností, nežli konkrétní ukázky Lukáš Čochner.
Transkript prezentace:

Vizualizace ve výuce (zeměpisu) Vladimír Herber Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/

VVV = vizualizace ve výuce proces zapamatování je výraznější při současné aktivaci více smyslů informace přijímáme: v 87 % zrakem v 9 % sluchem v 4 % jinými smysly účinnost receptorů na proces zapamatování sluch % zrak % kombinace zvukových a obrazových počitků %

Cíle vizualizace získat (pozornost) žáka zaujmout a udržet zájem žáka sdělit/předat informaci - poznatek forma sdělení co nejlepší pro pochopení a zapamatování názornost - efektivita výuky

Vizualizace ve výuce statická dynamická pasivní aktivní

Statická vizualizace fotografie, diapozitivy grafy, nákresy, blokdiagramy mapy, kartogramy, kartodiagramy letecké a družicové snímky myšlenkové a mentální mapy

Dynamická vizualizace videosekvence interaktivní mapy simulace - modely procesů strategické (počítačové) hry (výukové) animace studovaných procesů speciální vizualizační nástroje

Otázky a hledání odpovědí Jak se daří světové ekonomice? Potáhne světové hospodářství opět v tomto roce Čína? Lze očekávat růst nebo pokles globálního hospodářství?

Kde lze najít data -vybrané příklady Gapminder Google public data explorer IMF Data Mapper OECD eXplorer Evropská centrální banka Europe další nástroje a zdroje dat

Gapminder ekonomická, sociální, environmentální data možnost vlastní analýzy dat, včetně jejich animace Gapminder Desktop - funguje off-line

Gapminder

Google public data explorer stovky datových sad Eurostat, Světová banka, OECD, IMF, Evropské hospodářské komise OSN aj. možnost volby - filtrace vstupních dat aj. interaktivní grafy nebo kartogramy v prostředí Google Maps vývoj v čase

Google public data explorer

IMF Data Mapper

výběr z makroekonomických datových sad volba - jednotlivé státy, regiony či různé skupiny zemí (např. Evropská unie, země subsaharské Afriky, ASEAN apod.) výsledky lze prezentovat v podobě grafů (liniový, sloupcový, bublinový – volba os x, y lineárních nebo logaritmických) a kartogramů, popř. zobrazovat obojí najednou můžeme zoomovat, zobrazit na celou obrazovku možnost exportu - datové souboru ve formátu.xcl, grafů či kartogramů jako obrázky ve formátu.png (s volbou čb) automaticky se generuje i URL adresa

OECD eXplorer 50 indikátorů demografie, ekonomika, trh práce, životní i sociální prostředí aj. přes 2000 regionů zemí sdružených v OCED dvě prostorové úrovně vyšší s 337 velkými regiony (NUTS 2) nižší s 1708 menšími regiony (NUTS 3)

databáze OECD

indikátory z databáze a požadavek na jejich zobrazování (data nejnovější, data za vybraný rok, celou časovou řadu) možnost importovat i vlastní data (.xls) interaktivita umožňuje mj. nastavit zobrazení typologie jednotlivých regionů (převážně urbánní, převážně rurální, smíšené) nástroje pro optimalizaci vzhledu – např. pro upřesnění skupin regionů, nastavení přepínání zobrazování mapových vrstev, volbu barevných škál pro stupnice a legendu aj. variantně lze upravovat i způsob výsledného zobrazení - volbou kartogramu, bublinového grafu, histogramu, popř. jejich kombinace

Evropská centrální banka inflace v Evropské unii

Europe

Další nástroje – pro vizualizaci

lze nahrát vlastní data a vytvořit z nich grafické prezentace k vzájemnému sdílení a komentování statistik můžeme vytvořit několik různých typů vizualizací: grafy vzniklé analýzou textu, vizualizace sítí, koláče, časové osy, geografická data na mapě zdroj samotných dat, protože tabulky, ze kterých vizualizace vznikají, jsou povinně veřejné Many Eyes

TargetMap služba pro tvorbu map nad Google Maps z tabulkových dat vytvoří mapu, k ní legendu, a nabídne link ke sdílení na webu dá použít jako zdroj zajímavých dat – většina map, vytvořených pomocí aplikace, je volně přístupná, včetně zdrojových dat mapy uspořádané podle kategorií

Japonsko – maximum radiace

GeoHive: Global Statistics Geopolitická data z celého světa, hlavně populační statistiky regionů, zemí, oblastí a měst

WikiViz | Tools Wiki projekt švýcarské Univerzity aplikovaných věd obsahující obrovské množství různých nástrojů pro vizualizaci dat.

Závěr Co je geografické, dá se zobrazit na mapě. Raději jednou vidět než 2x slyšet. Nebát se a zkoušet to. Děkuji za pozornost

Gapminder Google public data explorer IMF Data Mapper OECD eXplorer Europe tional/02/statatlas_europa.html

Evropská centrální banka Many Eyes TargetMap GeoHive: Global Statistics WikiViz | Tools

PĚKNÝ DEN