Výkon rozhodnutí – obecná část II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Petra Kasalová 26.března 2013
Advertisements

ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
JUDr. Martina Burachovičová
Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
Obecní úřad jako správce daně.
Výkon rozhodnutí - I. Část Radovan Dávid
Praha, Stanislav Pazderka Exekutorský úřad Písek
Občanské soudní řízení II.
Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Praxe českých soudů s „hromadnými“ žalobami. JUDr. Stanislav Sviták Okresní soud Chomutov.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Právo pro podnikatele II
Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný právní úprava pro vedení správního řízení, platná od , jež zrušila stávající zákon č. 71/1967.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
EXEKUTORSKÝ ÚŘAD PROSTĚJOV
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Řízení ve věcech pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
Exekuční řád po novelách
Soudní rozhodnutí Druhy, formy, třídění
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Vztah insolvenčního a daňového řízení
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Exekuční řízení.
Správní řízení M. Horáková Přednáška Správní řízení 5.
Občanské právo procesní
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Výkon rozhodnutí (exekuce) JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Evropský exekuční titul pro nesporné nároky
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
1 Exekuční právo-modelové řízení I. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Exekuce Výkon rozhodnutí.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Občanské právo procesní
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Občanské právo procesní
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
„Právní záruky zákonnosti“ v oblasti přístupu k informacím Mgr. Lukáš Rothanzl ( )
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Právní postavení společníků
Exekuce BZ305Zk Základy civilního procesu 16
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Právo sociálního zabezpečení
Procesní prostředky regulace správního řízení
Evropský exekuční titul, evropský platební rozkaz, řízení o drobných pohledávkách Tereza Kyselovská.
Náhrada nákladů řízení
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Výkon rozhodnutí – obecná část II (Tituly pro výkon rozhodnutí, odklad výkonu, zastavení výkonu, činnost soudu před nařízením výkonu, prohlášení o majetku, exekuční žaloby)

Tituly pro výkon rozhodnutí Materiální podmínka vykonávacího řízení Listina mající zákonem stanovenou formu ukládající povinnost něco plnit. Formální a materiální náležitosti : Formální náležitosti – vykonatelnost Materiální náležitosti – identifikace osob, plnění, lhůty a potvrzení vykonatelnosti. Doložka vykonatelnosti – orgán, který je vydal nebo schválil, (–doložka vykonatelnosti u orgánů Evropských společenství – dle nařízení vlády 87/2005 – opatřuje Ministerstvo spravedlnosti)

Tituly pro výkon rozhodnutí Vykonatelné: Rozsudky, usnesení, platební rozkazy Rozhodnutí soudů a jiných orgánů činných v trestním řízení, pokud přiznávají právo nebo postihují majetek Rozhodnutí soudů ve správním soudnictví Rozhodnutí rozhodčích komisí a smírů jimi schválených

Rozhodnutí státních notářství a dohod jimi schválených Notářské a exekutorské zápisy se svolením k vykonatelnosti Rozhodnutí orgánů veřejné správy včetně platebních výměrů, výkazů nedoplatků ve věcech daní a poplatků, a smíry Rozhodnutí a výkazy nedoplatků ve věcech nemocenského pojištění a sociálního zabezpečení Rozhodnutí orgánů ES Jiné rozhodnutí, listiny a smíry, u nichž to připouští zákon.

Průběh vykonávacího řízení Vykonávací řízení nelze přerušit z důvodů uvedených v části třetí tohoto zákona. Nelze prominout zmeškání lhůty. Nelze také podat žalobu na obnovu výkonu rozhodnutí; žalobu pro zmatečnost lze podat pouze z důvodu uvedeného v § 229 odst. 4. Soud nařídí jednání, jen považuje-li to za nutné nebo stanoví-li to zákon. V odvolacím řízení platí systém úplné apelace.

Průběh vykonávacího řízení Výkon rozhodnutí má dvě základní fáze (zásada legálního pořádku) – nařízení výkonu rozhodnutí a provedení výkonu rozhodnutí Před nařízením výkonu rozhodnutí může soud provádět zákonem stanovené úkony – „činnost soudu před nařízením výkonu rozhodnutí“

Činnost soudu před nařízením výkonu rozhodnutí Výzva k dobrovolnému splnění povinnosti – na návrh oprávněného, považuje-li to soud za účelné. Zjištění bydliště – výživné nezletilého dítěte Zjištění účtu nebo plátce mzdy-na žádost oprávněného – povinný je povinen odpovědět do jednoho týdne, soud může uložit pořádkovou pokutu Prohlášení o majetku

Prohlášení o majetku Na návrh oprávněného, který má vykonatelným rozhodnutím přiznanou pohledávku Nebylo možné přikázáním pohledávky Zákonem vyloučené situace (insolvenční řízení, moratorium, nucená správa) Vždy jen fyzická osoba Předvolání – 10 dní předem, poučení o následcích odmítnutí nebo nepravdivých údajů – nedostaví se – povinnost předvést Sepíše se protokol Úkony zde může činit jen soudce

Průběh vykonávacího řízení – nařízení výkonu rozhodnutí Výkon rozhodnutí lze nařídit pouze na návrh (zákonem stanovené výjimky). Náležitosti návrhu – obecné § 42 odst. 4 + zvláštní (část šestá o.s.ř.) K návrhu je třeba zásadně přiložit stejnopis rozhodnutí (titulu pro výkon rozhodnutí). Výkon rozhodnutí soud nařídí zpravidla bez slyšení povinného. Případným slyšením povinného nesmí být zmařen účel výkonu rozhodnutí. Výkon rozhodnutí nařídí soud usnesením, proti kterému je přípustné odvolání.

Průběh vykonávacího řízení – provedení výkonu rozhodnutí Po nařízení výkonu rozhodnutí se postará soud o jeho provedení – ex officio. Výkon končí: zastavením vyčerpáním předmětu řízení uspokojením oprávněného

Odklad výkonu rozhodnutí Na návrh povinného: Nepříznivé důsledky pro povinného a příslušníky jeho rodiny Nepříznivé sociální postavení bez viny povinného Jen přechodného rázu Oprávněný nebude vážně poškozen 2. Bez návrhu: Lze-li očekávat zastavení výkonu rozhodnutí

Zastavení výkonu rozhodnutí Jeden z možných způsobů ukončení vykonávacího řízení – rozhodnutím soudu. Je nutné rozlišovat odvolání proti návrhu na nařízení výkonu rozhodnutí a návrh na zastavení. Rozlišujeme důvody obecné a zvláštní.

Zastavení výkonu rozhodnutí Obecné důvody - § 268: Rozhodnutí není vykonatelné Rozhodnutí bylo zrušeno nebo je neúčinné Návrh oprávněného Postihuje vyloučené věci Výtěžek výkonu nepostačí ke krytí nákladů Postihuje věci třetí osoby Zaniklo právo přiznané rozhodnutí, ledaže již byl výkon proveden Je nepřípustný Zvláštní u jednotlivých způsobů výkonu

Zastavení výkonu rozhodnutí V případech uvedených v § 268 odst. 1 písm. g) a h) se rozhoduje zpravidla po předchozím jednání. Jako důvod zastavení výkonu rozhodnutí nelze uplatňovat, že se změnily okolnosti rozhodné pro výši a trvání dávek nebo splátek (§ 163 odst. 1).

Exekuční žaloby – incidenční spory Pojem označující žaloby v souvislosti s vykonávacím řízení – incidenční spory. Nalézací řízení, ale v souvislosti s výkonem rozhodnutí. Spadají sem především excindační, odporové (popření pravosti, výše, skupiny nebo pořadí pohledávky), popř. poddlužnická žaloba. Je možné rozlišovat také opoziční (zaniklo právo přiznané) a impugnační – výkon je nepřípustný.

Náklady výkonu rozhodnutí Rozhoduje již v usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí- dodatečně určí jen výši. U výkonu na nepeněžitá plnění rozhodne i o způsobu výkonu k uhrazení pohledávky náhrady nákladů řízení.