R. Holušová & D. Kohn. ● pojem ● význam funkce předsednictví – výrazný nástroj ovlivňování agendy EU ● počátkem 90. let je předsednictví předmětem řady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Předsednictví ČR v Radě EU Gita Vašíčková Úřad vlády ČR Odbor koordinace evropských politik.
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
Aktuální problémy EU.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
MENTORING. Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen : „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Energetická témata českého předsednictví Karel Firla, Interel s.r.o.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Tato prezentace byla vytvořena
Příprava předsednictví České republiky v Radě EU (zapojení podnikatelského sektoru) Leden 2008 Příprava předsednictví České republiky v Radě EU (zapojení.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Vysočina v Bruselu Budování partnerství pro Vysočinu projekt kraje Vysočina – SROP 3.3. Výstupy projektu Vytvořeny vzdělávací moduly (5) Uspořádány regionální.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
EVROPSKÁ UNIE.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
1 Dodatky k politikám EU Koncepce exportní politiky EU VŠFS – kombinované magisterské studium PESA
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph.D.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Transkript prezentace:

R. Holušová & D. Kohn

● pojem ● význam funkce předsednictví – výrazný nástroj ovlivňování agendy EU ● počátkem 90. let je předsednictví předmětem řady reformních návrhů ◊ princip rotace – jediný princip, který je zakotven v zakládacích smlouvách ◊ princip nestrannosti – prosazování unijních cílů

◊ J. Tallberg, O. Elgström ◊ 4 hlavní funkce: ● administrace a řízení práce Rady ● vytyčení politických priorit ● vyjednávání ● reprezentace Rady navíc propagátor

● Reprezentace EU vůči třetímu světu - s výjimkou Rady pro zahraniční a bezpečností politiku reprezentuje EU ve vztahu k vnějším subjektům ● Reprezentace Rady ministrů vůči dalším unijním institucím - reprezentuje Radu především vůči Komisi a Evropskému parlamentu, kde je potřeba vzájemné spolupráce

● tradiční funkce, která určuje úspěšnost předsednictví ● připravuje program jednání, shromažďuje nezbytné podklady, řídí obsah jednání ● mediálně významné je pořádání setkání (summitů) Evropské rady

● přístup s více či méně národními prioritami, ale je potřeba zaujmutí neutrální pozice ● role vyjednávače se postupem času zvýraznila především ze tří hlavních důvodů: ◊ zvyšuje se počet členských států ◊ rozhoduje se kvalifikovanou většinou ◊ nárůstem projednávané agendy ● je využívána řada vyjednávacích nástrojů např. přerušování jednání, individuální rozhovory

● řada politologů tvrdí, že tato role je zanedbatelná, protože předsednictví: ▪ nemá formální právo iniciovat návrhy ▪ je časově limitováno předáváním předsednictví ▪ je ovlivněno mezinárodněpolitickými okolnosti ▪ je vázáno prosazováním jen unijních cílů

● určování agendy – uvádění nových témat do politické diskuze ● strukturace – zdůrazňování či zatlačování témat ● tříbení agendy – aktivní práce s tématy diskuze

● příležitost reprezentovat vlastní zemi před ostatními partnery, ale i před světovými médii ● př. pořádání výstav, vzdělávacích projektů, seminářů ● nelze na půl roku zapomenout na národní zájmy, což by i zpochybňovalo legitimitu EU (Schout)

Mottem španělského předsednictví byl slogan "Inovujeme Evropu". Hlavní výzvy španělského předsednictví souvisely s ekonomickou a finanční krizí a s uvedením do života Lisabonské smlouvy.

● Aplikace Lisabonské smlouvy ● Pokračování v boji proti ekonomické krizi prostřednictvím lepší koordinace členských států ● Posílení role EU ve světě ● Evropský občan ve středu zájmu

● Pokračování implementace LS – snaha o vytvoření EEAS – kvůli neshodám odloženo ● Kodaňská konference (12/09) – tlak na přijetí závazků ohledně výše vypouštěných emisí (tématem na summitu EU-Latinská Amerika nebo EU- Kanada).

● summit EU-Latinská Amerika - prolomení problémů při vyjednávání obchodních dohod ● Vztahy EU-Středomoří se Španělsku oživit nepodařilo. Summit Unie pro Středomoří byl kvůli politickým odložen ● Zahájení přístupových rozhovorů s Islandem, naopak se nepodařilo urychlit přístupový proces Turecka.

Mottem belgického předsednictví byl slogan „Evropa v akci". Hlavní výzvy belgického předsednictví souvisely s ekonomickou a finanční krizí. Programově zakotveno v rámci předsednického tria Španělsko – Belgie – Maďarsko.

● Příprava opatření ke zvýšení dohledu nad finančními trhy ● Pokračování politiky rozšiřování EU a rozjezd evropské služby pro vnější činnost ● Sociální koheze a boj proti chudobě ● Životní prostředí a klimatické změny (konference OSN v Cancúnu) ● Implementace tzv. Stockholmského programu

● Došlo k doposud nevídanému propojení programů a koordinaci aktivit tří po sobě předsedajících zemí právě z iniciativy Belgie ● Na výkonu předsednictví se nepodílela pouze federální vláda, ale v mnohem vyšší míře také regiony a společenství ● Využití zkušeností s koordinací kompromisů získanou na vnitrostátní úrovni

● Obdivuhodný rozsah zapojení veřejnosti do diskuse o prioritách belgického předsednictví ● Rozsah zapojení koaličních a opozičních stran na federální a regionální úrovni do přípravy předsednictví ● Ochota BE PRES úzce spolupracovat s EP a snaha o zajištění co nejširší podpory europoslanců

● Kaniok, Petr, a Markéta Pitrová, Institut předsednictví Evropské unie – principy, problémy a reforma. Mezinárodní vztahy, roč. 40, č. 3, s ● ● predsednictvi-eu-hodla-vytvorit-precedenty http:// predsednictvi-eu-hodla-vytvorit-precedenty ● ● ● Hlaváček, Karel, Priority belgického předsednictví v oblasti vnějších vztahů. Parlamentní institut, dostupné na: ● predsednictvi-v-rade-eu http:// predsednictvi-v-rade-eu