Hlášky Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Alert Alert Prompt Prompt Confirm Confirm Alert – zobrazí upozorňovací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Monika Čáslavská
Advertisements

Pro začátek něco lehčího
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Základy programování v JavaScriptu
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Vstupy a výstupy v JavaScriptu Vstup: použitím metody prompt objektu window čtením hodnot z položek formuláře Výstup : použitím metody alert objektu window.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.
Třetí cvičení Podmíněné příkazy Cykly Break a Continue Switch Return
PHP Cyklické příkazy v PHP - 08
PHP Zpracování formuláře v PHP - 11 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
If-else, do-while, switch, operátory
Algoritmy I Cvičení č. 3.
JavaScript - 5. část Pole Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky 2.
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
MATLAB® ( část 3 - scripty).
Větvení cykly J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá.
Základy Visual Basicu.
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mgr. Jan Lavrinčík, DiS..  pro proměnnou typu Date alokováno 8 bajtů paměti, které obsahují spakovaný vzorek bitů nejen pro datum, ale i pro přesný čas.
Podmíněné příkazy. Podmíněné funkce zastupuje: Podmíněné funkce zastupuje: funkce „když“ funkce „když“
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Podmienený príkaz. Kĺúčové slová  Pro podmínky se v Pascalu používají klíčové příkazy IF, THEN a ELSE.  Také se jim říká „príkaz vetvenia"..  Příkaz.
Uživatelská dialogová okna
Datové typy a práce s nimi
ActionScript Moderní počítačové aplikace. Charakteristika Je odvozen od JavaScriptu Integruje do Flashe interaktivní ovládání Umožňuje vytvořit přehledné.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
2 CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Podle řídící proměnné proveď n-krát příkaz P1.
Pascal - cykly.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
2 UDÁLOSTI ONMOUSEOVER, ONMOUSEOUT Odkaz Událost je část kódu vyvolana za určité (uživatelem vyvolané) situace (kliknutí myší, přejetím kurzorem myši,
NEÚPLNÁ PODMÍNKA V JAVĚ. VÝVOJOVÝ DIAGRAM +- Podmínka Příkaz_1.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Řízení běhu programu 5 Verze
Typy cyklů Do...Loop For...Next For Each...Next.
Cykly Cykly umožňují provádět určitou část kódu opakovaně až do nastaveného počtu cyklování nebo splnění podmínky. Cykly umožňují provádět určitou část.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES CYKLY V PHP.
2 PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ VĚTVENÍ if podmínka příkazy end Příklad 1 - chtěli bychom vypsat gratulaci jen v tom případě, kdy žák bude mít jedničku. Vyzkoušíme.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
PŘÍKAZ CYKLU S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B5 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
Příkazy cyklů. Co je to cyklus Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého.
ZÁKLADNÍ POJMY. ZDROJOVÝ TEXT PROGRAMU Tvoří: klíčová slova komentáře identifikátory.
Pascal – if Mgr. Lenka Švancarová.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B6 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
Pascal – strukturované příkazy
Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se.
Programování KONSTANTY, ČTENÍ PO JEDNOM ZNAKU GETCHAR() FORMÁTOVANÝ VÝSTUP POMOCÍ PRINTF, VÝVOJOVÉ DIAGRAMY, CYKLY.
Algoritmizace a programování Cykly - For. FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí):
Algoritmizace a programování Cykly – While 1. Test Příští hodina test na větvení Konstrukce IF..ELSE případně IF..ELIF..ELSE.
PHP ● Personal Home Page ● PHP: Hypertext Preprocessor.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Programování ENUM, SWITCH,pole jednorozměrná a vícerozměrná, deklarace, inicializace, kopírování, porovnání Erik Král.
Algoritmizace a programování
Vytváření dokumentace algoritmů
Strukturované typy proměnných v programovacím jazyce Pascal - 2.hodina
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Internetové publikování Dynamické HTML
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
© Copyright Radim Štefan
Programujeme lépe a radostněji
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Podprogramy.
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Transkript prezentace:

Hlášky Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Alert Alert Prompt Prompt Confirm Confirm Alert – zobrazí upozorňovací okno s textem Alert – zobrazí upozorňovací okno s textem Obr. 2Obr. 1

Hlášky Prompt – zobrazí dialogové okno a čeká na zadání dat. Po zadání dat skript pokračuje v činnosti. Prompt – zobrazí dialogové okno a čeká na zadání dat. Po zadání dat skript pokračuje v činnosti. Obr. 4 Obr. 3

Hlášky Confirm – zobrazí povrzující dialog ANO/NE. Návratová hodnota je PRAVDA/NEPRAVDA – true/false. Confirm – zobrazí povrzující dialog ANO/NE. Návratová hodnota je PRAVDA/NEPRAVDA – true/false. Obr. 6 Obr. 5

Proměnné V JavaScriptu se proměnná deklaruje klíčovým slovem var. V JavaScriptu se proměnná deklaruje klíčovým slovem var.Například: var x=5; var jmeno="Novák"; Proměnná se vypíše např. příkazem: document.write(x) nebo document.write(jmeno)

Větvení Pro větvení programu se používají funkce: Pro větvení programu se používají funkce: if (podmínka) if (podmínka) while (podmínka) while (podmínka) for (inicializace; podmínka; krok) for (inicializace; podmínka; krok) Příklad na podmínku (testování prospěchu): Příklad na podmínku (testování prospěchu): var prospech="prospěl"; if (prospech=="prospěl s vyznamenáním"){ document.write("Je to super"); } else { document.write("Nic moc"); }

Příkaz while Příkaz while je cyklus s podmínkou na začátku. Příkazy se provádí tak dlouho, dokud platí daná podmínka. Příkaz while je cyklus s podmínkou na začátku. Příkazy se provádí tak dlouho, dokud platí daná podmínka. Výpis čísel 1 až 10 Výpis čísel 1 až 10 var i = 0; while (i <= 9) { i++; document.write(i); }

Příkaz for Příkaz for je cyklus s daným počtem opakování. Příkaz for je cyklus s daným počtem opakování. Výpis čísel 1 až 10 Výpis čísel 1 až 10 var i=0 for (i=1; i<=10; i++) document.write(i);

Práce s datem a časem V JavaScriptu je datum a čas obsažen v objektu Date. V JavaScriptu je datum a čas obsažen v objektu Date. Výpis aktuálního data z počítače: Výpis aktuálního data z počítače: document.write(new Date()); Výpis datumu: Výpis datumu: datum=new Date(); mesic=datum.getMonth()+1; //leden je 0 den=datum.getDate(); document.write("Dnešní datum je "+den+". "+mesic+".");

Zjištění části data VlastnostHodnotyVýznam getFullYear()rok4 číslice getMonth()měsícleden je nula getDate()číslo dne v měsíci1 je prvního getDay()číslo dne v týdnuneděle je nula getHours()počet hodin od půlnoci 0 je půlnoc a hodina po ní getMinutes()počet minut od začátku hodiny 0 je první minuta, 59 poslední getSeconds()počet sekund od začátku minuty getMilliseconds() počet milisekund od začátku sekundy getTime()počet milisekund od

Otázky k opakování 1. Jaké typy hlášek znáte v JavaScriptu? 2. Jakým způsobem se deklarují proměnné? 3. Jaké jsou příkazy pro větvení programu? 4. Jaký rozdíl mezi příkazem while a for?

Použité zdroje JANOVSKÝ, Dušan. JavaScript: „Návody na použití jazyka“ [online]. 9. února :30. Dostupný z WWW: Použité obrázky: Vlastní