Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Advertisements

JAN ÁMOS KOMENSKÝ (1592 – 1670) „Učitel národů“.
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _05_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Jan Ámos Komenský.
Doba Jana Amose Komenského
Registrační číslo projektu:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VY_12_INOVACE_Vl_4.55 VY_12_INOVACE_Vl_4.55.
VY_12_INOVACE_Vl_4.56. Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_12_INOVACE_Vl_4.56 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Jan Amos Komenský ( JV Morava – Amsterdam)
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
Identifikátor materiálu: EU
České země za třicetileté války
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Opakování středověku a raného novověku
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
VY_32_INOVACE_14_Jan Amos Komenský Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
3/ Česká exilová literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Jan Amos Komenský.
32_04_35 Komenský Anotace Komenský Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jan Amos Komenský 8. ročník.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Název:Jan Amos Komenský Autor: Mgr. Andrea Jílková Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:český jazyk a literatura Ročník:první Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
AnotaceSoubor činností k připomenutí významu 28. března, pracovní listy, medailonky, shrnující otázky. AutorMgr. Ivana Tesařová PředmětVlastivěda Očekávaný.
„Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se tu koná, všech se týče“
Jan Amos Komenský Učitel národů. Jan žil s rodiči v Uherském Brodě. Jeho otec byl členem Jednoty bratrské. Rodný dům Jana Amose Komenského.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Druh učebního materiálu
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_9SJ-4
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Jan Amos Komenský
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 JAN AMOS KOMENSKÝ Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Jan Ámos Komenský.
ŠABLONA III/2 Jan Ámos Komenský, literatura 8. roč. ,Mgr. L
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
28. březen 1592 – 15. listopad 1670 Mgr. Hana Šenková
Jan Amos Komenský Jméno: A. Andršová Věk: 12 Třída: VII.
Jan Amos Komenský Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_19 J.A. Komenský
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Transkript prezentace:

Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

Vyhnanství Po bitvě na Bílé hoře museli nekatoličtí šlechtici a měšťané odejít z domova do vyhnanství. Mezi vyhnanci je také kněz a učitel Jan Amos Komenský. Po odchodu do vyhnanství procestoval mnoho zemí (žil v Lešnu, Londýně, Amsterdamu, Stockholmu, Elblagu), ve kterých pomáhal zlepšovat výchovu dětí ve školách. Proto byl nazýván UČITELEM NÁRODŮ.

ŽIVOTOPIS Narodil se 28. března 1592, byl nejmladší z 5 dětí. (28. března se na jeho počest v naší republice slaví DEN UČITELŮ) Místo narození není známo, často se uvádí Uherský Brod. Po smrti rodičů odchází ve dvanácti letech od svých sester do Nivnice, posléze do Strážnice. Studia strávil v Přerově, Herbornu a Heidelbergu. Po návratu na Moravu se stává knězem Jednoty bratrské a je učitelem ve Fulneku.

Dílo Psal česky, latinsky a německy. Spisy teologické a filosofické: Obecná porada o nápravě věcí veřejných Labyrint světa a ráj srdce Spisy pedagogické: Velká didaktika Informatorium školy mateřské Dvéře jazyků otevřené Orbis pictus Psal také texty písní

Komenský a škola Za života J.A.Komenského se často i malé děti ve školách musely učit latinsky. To se Komenskému nelíbilo a pro počáteční vyučování požadoval mateřský jazyk. Také požadoval, aby školu mohla navštěvovat i děvčata a děti z chudých rodin. Komenský věřil, že když budou lidé vzdělanější, tím méně bude válek Snažil se o to, aby se škola stala pro žáky zábavou a hrou

Komenský v Holandsku Konec svého života strávil Komenský v holandském Amsterdamu, kde se konečně mohl v klidu a pohodlí věnovat pracím všenápravným. Společníkem mu zde byl například malíř Rembrandt van Rijn. Zemřel 15. listopadu 1670. Byl pohřben v kostelíku v Naardenu.

Otázky Kdo patřil mezi nejznámější vyhnance po bitvě na Bílé hoře? Kdy a proč se u nás slaví Den učitelů? Proč je Komenský nazýván učitelem národů?

Odpovědi Jan Amos Komenský 28. březen – den narození J.A.Komenského Ve vyhnanství procestoval spoustu zemí a všude pomáhal zlepšovat výchovu dětí ve školách.

Použité zdroje: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/Johan_amos_comenius_1592-1671.jpg/225px-Johan_amos_comenius_1592-1671.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/Labyrint_sv%C4%9Bta.jpg/220px-Labyrint_sv%C4%9Bta.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Jobs_als_Schulmeister.jpeg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Rembrandt-Komensky1.jpg/220px-Rembrandt-Komensky1.jpg