NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Advertisements

Elektronické bankovnictví České spořitelny 2007
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Současné platební nástroje Označení materiálu:
VY_62_INOVACE_1_2_09 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty I.
Ekonomická gramotnost
Bankovní poplatky Téma „Finanční trh“
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
PLATEBNÍ STYK - příkaz k úhradě, složenka, platební karta
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Elektronické bankovnictví České spořitelny – rok 2006
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bezhotovostní platby a jejich zabezpečení Vojtěch Ouška UOP
Platební karty a přímé bankovnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres.
Technologie GPRS >Roman Slowioczek Specialista pro GPRS technologii Oskar.
Platební systém eBanky 2 Co je to Platební systém eBanky? Po platbě dobírkou nejrozšířenější platební systém na českém internetu Doposud jej aktivovalo.
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Typy elektronické komunikace
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Telefonování přes Internet
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Jan Majer UČO: Využití informačních technologií Vznik elektronického bankovnictví Vývoj elektronického bankovnictví Charakteristika elektronického.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Platit se dá i jinak než penězi
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
Vstup Vstup do internetového bankovnictví je zabezpečen Klientským číslem a kódem PIN. Tyto údaje obdržíte v aktivačním balíčku k internetovému bankovnictví.
VY_62_INOVACE_1_2_10 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty II.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Peněžní ústavy Petr Machala. 1.Každá domácnost, firma i stát musí každý měsíc platit řadu služeb. a)Které provozní náklady platíte u vás doma? b)Jakým.
Platební styk Název školy
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
GSM.
Charakteristika a členění bankovních produktů
KOMUNIKACE ON-LINE VY_32_INOVACE_63. CHAT komunikace dvou nebo více lidí prostřednictvím komunikační sítě. Textem Zvukem - audiochat Zvukem a obrazem.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vyjádření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
Další služby internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_10_Další služby internetu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_14 Název materiáluPřímé bankovnictví.
VoIP – internetová telefonie Úvodní seznámení © Mgr. Petr Loskot
Připojení k internetu Jakub Adam, 9.B GPRS General Packet Radio Service (GPRS) je služba umožňující uživatelům mobilních telefonů GSM přenos dat a připojení.
EU_62_B_sada 1_04_M_Platební karta_Poliačíková Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorIng. Jana Poliačíková Anotace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_15_Bezhotovostní placení TEMA:Finanční.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Platit se dá i jinak než penězi.
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová
EU_62_B_sada 1_03_M_Přímé bankovnictví_Poliačíková
Typy připojení k internetu
Průvodce aplikací GSMlink aneb Jak je jednoduché komunikovat s Athosem
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Možnosti připojení k internetu
Elektronické bankovnictví
Elektronické bankovnictví
Pasivní bankovní operace -přímé bankovnictví
Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov
Inf Elektronická komunikace
Moderní platební nástroje
Opakování – pracovní list
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 4.
Bankovnictví Mgr. Yvetta Kałužová
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Elektronické bankovníctvo
Transkript prezentace:

NEBOLI

Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Cílem je zajištění flexibilního, otevřeného a samoobslužného kanálu pro klienta a jeho uspokojení každodenních potřeb. Cílem je zajištění flexibilního, otevřeného a samoobslužného kanálu pro klienta a jeho uspokojení každodenních potřeb. Hlavní charakteristikou je zvýšená orientace na klienta tzv. přímé bankovnictví. Hlavní charakteristikou je zvýšená orientace na klienta tzv. přímé bankovnictví.

Historie Počátkem elektronického bankovnictví jsou debetní platební karty. Počátkem elektronického bankovnictví jsou debetní platební karty. První karta byla vydána roku 1914 a umožňovala zasílat telegramy bez okamžitého placení. První karta byla vydána roku 1914 a umožňovala zasílat telegramy bez okamžitého placení. První univerzální karta byla zavedena v roce 1950 pro 200 vybraných klientů společnosti Diners Club International. První univerzální karta byla zavedena v roce 1950 pro 200 vybraných klientů společnosti Diners Club International.

Druhy 1. T elefonní bankovnictví tzv. phonebanking. 2. I nternetové bankovnictví tzv. internetbanking. 3. H omebanking. 4. G SM banking. 5. W AP banking. 6. J AVA banking. 7. P DA banking.

1. PHONEBANKING Je bankovní služba umožňující spojení klienta s bankou prostřednictvím telefonu. Je bankovní služba umožňující spojení klienta s bankou prostřednictvím telefonu. Dělení dle druhu operace: a) pasivní – při těchto operacích se nemění stav účtu např. získávání informací o bance. b) aktivní – mezi ně řadíme např. příkazy k úhradě. Dělení dle druhu operace: a) pasivní – při těchto operacích se nemění stav účtu např. získávání informací o bance. b) aktivní – mezi ně řadíme např. příkazy k úhradě.

Rozlišuje se: a) phonebanking s automatem – klient komunikuje s bankou prostřednictvím automatického hlasového systému. b) phonebanking s operátorem – klient komunikuje přímo s „živým člověkem“. Rozlišuje se: a) phonebanking s automatem – klient komunikuje s bankou prostřednictvím automatického hlasového systému. b) phonebanking s operátorem – klient komunikuje přímo s „živým člověkem“. Poplatky jsou různé podle taktiky, kterou si zvolila daná banka. Poplatky jsou různé podle taktiky, kterou si zvolila daná banka. V případě vyzrazení vstupních hesel může kdokoli provádět transakce s účtem, čemuž lze předejít nastavením limitů pro transakce prováděné po telefonu či používáním elektronického klíče. V případě vyzrazení vstupních hesel může kdokoli provádět transakce s účtem, čemuž lze předejít nastavením limitů pro transakce prováděné po telefonu či používáním elektronického klíče.

Schéma menu Expresní linky Komerční banky

2. INTERNETBANKING Je napojení klienta na jeho účet pomocí webových stránek na internetové síti. Je napojení klienta na jeho účet pomocí webových stránek na internetové síti. Nezbytností pro provedení platebního příkazu je použití elektronického klíče, který lze mít uložený na CD, disketě či čipové kartě. Nezbytností pro provedení platebního příkazu je použití elektronického klíče, který lze mít uložený na CD, disketě či čipové kartě.

Pro zajištění bezpečnosti jsou používány digitální podpis a digitální certifikáty, které sám generuje systém, který si lze nainstalovat. Pro zajištění bezpečnosti jsou používány digitální podpis a digitální certifikáty, které sám generuje systém, který si lze nainstalovat. Transakce provedené přes internetové bankovnictví několikanásobně levnější než operace provedené přes telefon. Transakce provedené přes internetové bankovnictví několikanásobně levnější než operace provedené přes telefon. Výhodou je možnost transakcí bez ohledu na čas. Výhodou je možnost transakcí bez ohledu na čas.

3. HOMEBANKING Je způsob komunikace klienta s bankou prostřednictvím počítače, vybaveného speciální aplikací dodávanou danou bankou. Je způsob komunikace klienta s bankou prostřednictvím počítače, vybaveného speciální aplikací dodávanou danou bankou. Tento způsob je uskutečněn za pomoci klasických telefonních linek nebo datových sítí. Tento způsob je uskutečněn za pomoci klasických telefonních linek nebo datových sítí. Je nejstarší službou na trhu nabízející aktivní prvky přímého bankovnictví pomocí osobního počítače napojeného na bankovní systém. Je nejstarší službou na trhu nabízející aktivní prvky přímého bankovnictví pomocí osobního počítače napojeného na bankovní systém.

Výhodou tohoto způsobu komunikace je jeho rychlost. Výhodou tohoto způsobu komunikace je jeho rychlost. Velkou nevýhodou je potřeba technického vybavení k využití tohoto způsobu elektronického bankovnictví. Velkou nevýhodou je potřeba technického vybavení k využití tohoto způsobu elektronického bankovnictví. Nabízí jeden z nejlepších systémů zabezpečení ze všech forem elektronického bankovnictví. Nabízí jeden z nejlepších systémů zabezpečení ze všech forem elektronického bankovnictví.

Vytvoření jednotného příkazu k úhradě pomocí aplikace ČSOB Homebanking 24

4. GMS BANKING Jedná se o využití služeb dostupných v mobilních telefonních sítích prostřednictvím mobilních telefonů. Jedná se o využití služeb dostupných v mobilních telefonních sítích prostřednictvím mobilních telefonů. Při větším objemu operací vykazuje značné nevýhody, stejně jako phonebanking. Při větším objemu operací vykazuje značné nevýhody, stejně jako phonebanking.

Komunikace s bankou může být realizována několika cestami, a to: a) pomocí krátkých textových zpráv prostřednictví služby GSM Toolkit. b) pomocí GSM bankovnictví, což je bankovní aplikace uložená na SIM kartě. Komunikace s bankou může být realizována několika cestami, a to: a) pomocí krátkých textových zpráv prostřednictví služby GSM Toolkit. b) pomocí GSM bankovnictví, což je bankovní aplikace uložená na SIM kartě. Nevýhodou je poněkud složitější manipulace, protože SMS zprávy je nutné posílat přesně ve formátu definovaném bankou. Nevýhodou je poněkud složitější manipulace, protože SMS zprávy je nutné posílat přesně ve formátu definovaném bankou.

5. WAP BANKING Klient se k internetu připojuje pomocí mobilního telefonu vybaveným technologií WAP. Klient se k internetu připojuje pomocí mobilního telefonu vybaveným technologií WAP. Přístup k internetu pomocí WAP protokolu umožňují i osobní digitální organizéry, pagery nebo palubní počítače automobilů. Přístup k internetu pomocí WAP protokolu umožňují i osobní digitální organizéry, pagery nebo palubní počítače automobilů.

WAP banking je technologií na pomezí internet a GSM bankingu. WAP banking je technologií na pomezí internet a GSM bankingu. Nevýhodou tohoto produktu je zatím nízká rychlost připojení k internetu a poměrně vysoké objemy přenášených dat. Nevýhodou tohoto produktu je zatím nízká rychlost připojení k internetu a poměrně vysoké objemy přenášených dat. Dosud se ale příliš neprosadil. Dosud se ale příliš neprosadil.

Vytvoření příkazu k úhradě pomocí WAP bankingu

6. JAVA BANKING Kombinuje možnosti mobilního telefonu a internetu. Kombinuje možnosti mobilního telefonu a internetu. Podstatou je, že komunikace mezi klientem a bankou probíhá prostřednictvím mobilního telefonu pomocí datových přenosů přes internetové rozhraní. Podstatou je, že komunikace mezi klientem a bankou probíhá prostřednictvím mobilního telefonu pomocí datových přenosů přes internetové rozhraní.

Od GSM nebo WAP bankovnictví se liší tím, že účet je ovládán on-line připojením přes GPRS. Od GSM nebo WAP bankovnictví se liší tím, že účet je ovládán on-line připojením přes GPRS. Jedinou podmínkou pro používání JAVA bankovnictví jsou technické požadavky na telefonní přístroj, který musí podporovat technologii JAVA a v jeho paměti musí být volné místo pro uložení bankovníci aplikace (v řádu desítek až stovek KB). Jedinou podmínkou pro používání JAVA bankovnictví jsou technické požadavky na telefonní přístroj, který musí podporovat technologii JAVA a v jeho paměti musí být volné místo pro uložení bankovníci aplikace (v řádu desítek až stovek KB).

7. PDA BANKING Pro komunikaci se svým účtem potřebuje klient pouze kapesní počítač tzv. PDA. Pro komunikaci se svým účtem potřebuje klient pouze kapesní počítač tzv. PDA. Kapesní počítač musí být připojen na internet. Kapesní počítač musí být připojen na internet. PDA aplikace tedy běží na webových stránkách. PDA aplikace tedy běží na webových stránkách. Klient platí za přenesená data, ne za dobu spojení. Klient platí za přenesená data, ne za dobu spojení.

PDA banking

E-BANKING Výhody: dostupnost a pohodlnost, dostupnost a pohodlnost, rychlost, rychlost, cena. cena.Nevýhody: možnost zneužití, možnost zneužití, ztráta osobního kontaktu s pracovníky banky. ztráta osobního kontaktu s pracovníky banky.