Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje."— Transkript prezentace:

1 1 iptelefonie denis kosař

2 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje

3 3 co to je? Přenos hlasového (telefonního) signálu prostřednictvím počítačové sítě (pomocí protokolu IP). IP telefonie využívá specifické metody, vybavení a liší se zejména v tom, že propojuje svět počítačů se světem obyčejných telefonů.

4 4 výhody Redukce investic Minimalni provozni naklady Efektivnější využití linek

5 5 nevýhody Náročnejší technické řešení, než v případě klasické telefonie Drazsi naklady na porizeni

6 6 jak to funguje? Klasické telefony už více než sto let používají systém nazvaný přepínání okruhů. Při volání klasickým způsobem se využívá pro přenos hlasu pevně kapacita 64 Kb/s pro každý směr! Desetiminutová konverzace tak vyžaduje přenesení 9,6 MB dat. (přenáší se dlouhé pomlky).

7 7 jak to funguje? VoIP je založena na principu přepínání paketů, malých balíčků dat, které s sebou nesou informaci o místě určení. Ve srovnání s přepínáním okruhů velice efektivní. Minimalizuje čas, po který je vytvořeno spojení mezi dvěma systémy, což snižuje celkovou zátěž sítě.

8 8 jak to funguje? Při propojení s běžnou telefoní sítí nejde jen o přenos telefonního hovoru. Je třeba zajistit přenos dalších signalizačních informací, které s hovorem úzce souvisejí. Roli prostředníka na sebe berou zařízení jako gateway, gatekeeper atd.

9 9 jak to funguje? VoIP je založena na principu přepínání paketů, malých balíčků dat, které s sebou nesou informaci o místě určení. Ve srovnání s přepínáním okruhů velice efektivní. Minimalizuje čas, po který je vytvořeno spojení mezi dvěma systémy, což snižuje celkovou zátěž sítě.

10 10 protokoly H.323 Nabízí specifikace pro videokonference, sdílení dat a audio aplikace v reálném čase. Zahrnuje více než 25 protokolů pro specifické aplikace. V jeho rámci tak lze najít protokol pro navazování spojení, zabezpečení spojení, faxové služby, ale také pro distribuci videa

11 11 protokoly SIP Alternativou ke H.32. Výrazně jednodušší. Vytvořen na míru potřebám IP telefonie. Nabízí řadu služeb od identifikace volajícího přes automatické směrování hovorů až po integraci s prostředím WWW pro zahájení hlasové komunikace kliknutím na speciální odkaz.

12 12 kodeky Princip podobný MP3 kodeku Uzpůsoben pro přenos užšího frekvenčního pásma Existují desítky a liší se poměrem kvality a vyžadovaného pásma Běžný datový tok 16 kbps. Pokud paralelně s kompresí hlasu neprobíhá také komprese hlaviček paketů, zvýší se datový tok až na dvojnásobek.

13 13 jak telefonovat? Voice chat programy: skype, TeamSpeak, ohphone Placené služby: fayn, SoftPhone Ostatní: Skypeout

14 14 zavolám ti přes Program a zároveň celosvětový systém pro IP telefonii Zcela zdarma Pro Linux i pro Windows Šifrovaná komunikace Minimální nároky na rzchlost připojení

15 15 zavolám ti přes

16 16 zavolám ti přes problémy s firewallem: Program komunikuje na portu 59685 Pokud to nejdepoužije port 80 (původně jen pro HTTP protokol). Ten bývá otevřený téměř vždy, protože umožňuje prohlížení webových stránek.

17 17 zdroje http://www.lupa.cz http://www.zive.cz http://www.cesnet.cz

18 18 …konec děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje."

Podobné prezentace


Reklamy Google