NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r. 2002 Nezajištěný prostor –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Návrh parkování Návrh zastávek MHD.
Bytové domy ČSN Obytne budovy ČSN Zařizování bytů
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Kvalita cestování nevidomých lidí
Ochrana letišť Zákon 49/1997 o civilním letectví Pro výkon státní správy ve věcech civilního letectví je zřízen Úřad pro civilní letectví se sídlem v Praze.
MÍSTNÍ KOMUNIKACE FUNKČNÍ SKUPINY D
a samostatného pohybu těžce zrakově postižených dětí
ČÁST B – ÚZEMNÍ STUDIE Definice dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek - § 30 (1) Územní studie navrhuje, prověřuje a posuzuje.
Pujdu tam, kam chci, a ne tam, kam mohu
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Pozemní komunikace Zákon 13/1997Sb. o pozemních komunikacích (silniční z.), Vyhláška 104/1997 Sb. Zákon upravuje kategorizaci pozemních komunikací, jejich.
BEZBARIEROVÉ ŘEŠENÍ BUDOV
Charakteristické znaky MHD
Vsetín – město bez bariér
Bezbariérovost veřejné dopravy
Řešení veřejné dopravy v oblasti spořilova
KOMUNIKACE S NEVIDOMÝM
Ministerstvo Vnitra ČR DINASYS, s.r.o.
INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jan Šimůnek Ing. Martin Jareš
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
ZÁKON O POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
Dopravní a liniové stavby
Dopravní a liniové stavby Vývoj měst, místní komunikace
Dopravní a liniové stavby Bezpečnostní zařízení
Shrnutí nebezpečných míst v Kravsku s fotkami. Místo mezi dvěma autobusovými zastávkami před školou Na takto důležitém místě chybí přechod pro chodce.
Předpis pro používání návěstí pro organizování a provozování drážní dopravy Návěstní předpis D1.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
12ZADI (cvičení) Marián Svetlík ZS 2011/2012 ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ K612 Ústav dopravních systémů K612ZADI Základy dopravního inženýrství CVIČENÍ.
Úvod do pozemních komunikací
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Doprava v klidu – parkování vozidel Podklad ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Zastávky hromadné dopravy. 1.Hlavní trendy úprav Autobusové zastávky  ústup od zastávkových zálivů  spíše zastávky na jízdním pruhu (lze u dvoupruhové.
Vyhláška č. 398/2009 Sb. o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb 1 VYHLÁŠKA č. 398/2009 Sb o obecných technických.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM) Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Dagmar.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Integrované dopravní systémy (IDS) Ing. Tomáš.
Orlické hory pro všechny Cesta k certifikaci Nové Město nad Metují VÍTEJTE ! Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do.
„Rekonstrukce chodníku podél silnice III/01152(II/474) km 0,222-0,840“ Tento projekt byl financován výhradně z prostředků obce Investor: Obec Mosty u Jablunkova.
 a) kompenzační ◦ kompenzují zrakový handicap a jsou rozděleny do několika skupin podle účelu, ke kterému slouží.  b) rehabilitační ◦ umožňující zvětšení.
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Kolín bez bariér.
„Rekonstrukce chodníku podél silnice III/01152(II/474)“ 2. úsek: Bezbariérový chodník a autobusová zastávka 3. úsek: „Tunel – konec zastavěného území“
Petr Machovec.  Možnosti turistiky pro postižené ◦ Turistika s průvodcem ◦ Speciální značení ◦ Informace o schůdnosti a dostupnosti ◦ Doprava  Rozdělení.
Josef Konečný odstraňování bariér ze života nevidomých
Podněty z portálu Chodím Olomoucí
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Bezbariérová Knihovna města Hradce Králové
Návrh turistického informačního systému v centru Českých Budějovic
Dotační programy sfdi.
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Opatření ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu v kraji
PŘÍSTUPNOST DOPRAVY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V PARDUBICKÉM KRAJI
PODPORA BEZPEČNÉ A EKOLOGICKÉ DOPRAVY
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Administrativní budovy
Poskytování příspěvků na bezbariérové pěší trasy z rozpočtu
Mapování přístupnosti a pražská Mapa přístupnosti
Věcné učení Doprava, dopravní prostředky.
Dopravní značení Podklad ke cvičení
Dětské dopravní hřiště Liberec
ING. MARTIN AMBROŽ AŽD Praha s.r.o..
Využití asistivních technologií v procesu vzdělávání
Transkript prezentace:

NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r. 2002 Nezajištěný prostor – nebezpečné místo pro nevidomého

Legislativní předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o úz. plánování a stavebním řádu (Stavební zákon) Vyhláška MMR č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb

Prostor pro nevidomého a slabozrakého představují: Orientační body (trvalá místa při pohybu na trase) Soubory orientačních bodů (linie a plochy) Orientační znaky (roh domu, začátek schodiště, zábradlí na mostě, atd.)

Opatření u dopravních staveb: Opatření technická (vodicí linie, umělé orientační body, signální a varovné pásy, akustická signalizace na přechodech, akustické orientační majáky, tyflografické pomůcky, infoznačky v Braillově písmu, elektronické infosystémy) Opatření organizační (organizace chodu konkrétních služeb musí být přístupné pro nevidomé a slabozraké bez cizí pomoci) Kombinace obou předchozích opatření (chráněný přechod přes komunikaci pro nevidomé a slabozraké, kdy je cesta volena přepnutím)

Popis technických opatření 1. VODICÍ LINIE Spojují jednotlivé orientační body Představují základní a nejdůležitější prvek (nevidomý s linií udržuje prostřednictvím bílé hole stálý kontakt, drží od linie určitý odstup) Do vodicích linií nesmí zasahovat žádné překážky Pozor na chybně umisťované a neoznačené reklamy!

1a) Vodicí linie přirozené tvoří je stavby a jejich části ! nesmí být ! – obrubník chodníku na hraně vozovky

1b) Vodicí linie umělé V místě, kde není přirozená vodicí linie Zřizují se z bezpečnostních důvodů na nástupištích celostátních drah, metra a rychlé tramvaje, naváděcí pásy u přechodu přes komunikaci Nesmí plnit jiný účel (např. odtokový žlab na dešťovou vodu)

SIGNÁLNÍ A VAROVNÉ PÁSY Signální pás označuje orientačně důležité místo, jeho struktura musí být zjistitelná slepeckou holí a nášlapem: zastávku MHD vchod do budovy přechod pro chodce Varovný pás používá se k označení vstupu do nebezpečného místa (zastávka, přechod)

signální pás varovný pás

Použití varovných pásů varovný pás v pěší zóně odděluje kolejovou dopravu varovný pás u schodiště, které vede do parkoviště

Hmatové prvky na zastávkách MHD

2. HMATOVĚ – TAKTILNĚ VNÍMATELNÉ OZNAČOVÁNÍ PŘEKÁŽEK Sloupy veřejného osvětlení a trakčního vedení Reklamní sloupy, sloupky MHD, přístřešky Zábradlí lavičky, oplocení Dočasné překážky (výkopy na komunikacích)

3. AKUSTICKÉ PRVKY PRO NAVÁDĚNÍ, SIGNALIZACI A INFORMACI akustické orientační majáčky akustické a informační prvky akustické naváděcí a informační majáčky na vozidlech MHD akustická signalizace na přechodech pro chodce se SSZ

Přístroj pro komunikaci s prostředkem MHD

4. TYFLOGRAFICKÉ PLÁNKY A MAPKY reliéfní plánek (na stanici metra Skalka) 5. ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY S HLASOVÝM VÝSTUPEM elektronický jízdní řád ČD a dálkových autobusů

6. INFORMACE HMATOVÉHO CHARAKTERU informační štítky v Braillově písmu u dopravních staveb (na madlech zábradlí)