Budoucnost umělé inteligence

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Umělá inteligence. Dva přístupy Technický – formální systémy, modely, konkrétní aplikace Filosofický – definice inteligence, vztah k mysli, vědomí a navíc.
Vymezení a pojetí sociální práce
Vypracoval: Ladislav Navrátil, EI-4 Umělá inteligence Zaměření Expertní systémy.
Úvod do umělé inteligence
DOK „Umělá inteligence“ v DOK (i jinde). NEURONOVÉ SÍTĚ.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Umělá inteligence. Prvotní výzkum zpracovávání informace byl zaměřen na: a) počítačové simulace b) optimální metody řešení problémů.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_525.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
PSYCHICKÉ JEVY.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Psychologie test.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
OSOBNOST.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Podnikatelský institut PYRAMIDA s.r.o.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
U MĚLÁ INTELIGENCE Lucie Ježková O3.B. C O TO VLASTNĚ JE ? Obor informatiky, který se zabývá vytvářením strojů, které se dokážou „inteligentně chovat“
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Umělá evoluce a umělý život
Sebeuvědomění a sebekontrola
Psychologie II Sociální psychologie
Umělá inteligence Minského definice: UI je věda o vytváření strojů nebo systémů, které budou při řešení určitého úkolu užívat takového postupu, který –
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Systemický přístup v SP
Norbert Elias (kon)figurace. konfigurace 1. život lidí ve společnosti má tvar, vytvářený silou vzájemných závislostí 2. vzájemné závislosti (interdependence)
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Tržní prostředí.
Umělá inteligence Robin Horniak. Definice Umělá inteligence (Artificial Intelligence), zkráceně UI (AI) věda, která se zabývá tím, jak přinutit stroje.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Redefinice společnosti vědění V posledních letech pokusy o redefinici. Dva základní poznatky: 1. vědění není statické, ale dynamické 2. jednotlivé společenské.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Simulátory umělého života Aplikovatelné v environmentálních informačních systémech.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Ekonomika – základní pojmy.
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Základní filozofické otázky
Jízdní stabilita silničních automobilů.
Transkript prezentace:

Budoucnost umělé inteligence

Motivace Zvyšující se rychlost technologického vývoje (Moorovo pravidlo) Existuje možnost, že lidé v blízké budoucnosti zkonstruují umělé systémy, které se budou chovat natolik složitě, že žádný člověk nebude schopen předvídat jejich chování? Mohou se takové systémy, stát v nějakém smyslu složitější, dokonalejší či inteligentnější než jejich tvůrci? Mohou se stát na svých tvůrcích nezávislé, a mohou je ohrozit?

Je to reálné? Můžeme zkonstruovat umělé systémy „dokonalejší než člověk“? Častý protiargument: “Nikdo nemůže zkonstruovat nic složitějšího či dokonalejšího než je on sám.” Odpověď: “Můžeme vyvinout velmi složité a možná inteligentní systémy tak, že napodobíme evoluci.“

Klasická umělá inteligence založená na operacích se symboly: Je mechanická nikoli organická Není vtělená, HW je oddělen od SW Výhody: Chování systému dokážeme předpovídat Efektivní při řešení úzce a přesně vymezených problémů Nevýhody: Nedokáže se adaptovat na složité a proměnlivé prostředí Není robustní – poškození jedné části vede ke zhroucení celého systému

Umělá evoluce Umělý život a vtělenost: Není inteligence bez života a život potřebuje tělo Konekcionistické a biologické inspirace: Genetické algoritmy, neuronové sítě, buněčné automaty, samoorganizace Pomocí umělé evoluce můžeme zkonstruovat systémy, jejichž fungování bude příliš složité na to, abychom jim porozuměli Konkrétně de garris a jeho artificial brain.

Umělý mozek Hugo de Garis Plánuje každých pět let sestrojit novou generaci umělého mozku CAM-brain machine Genetické algoritmy vyvíjejí strukturu hardwarových celulárních automatů, které simulují chování neuronových sítí Zatímco jedna generace biologické evoluce trvá minimálně několik minut, generace umělé evoluce trvají zlomky sekund

Nebezpečí I to co není inteligentní, může být nebezpečné Proč vlastně vyvíjet stále složitější, méně kontrolovatelné (a možná i inteligentnější) systémy? Vojenské a komerční zájmy mohou motivovat nekontrolovatelnou rychlost technologického vývoje Umělé inteligentní systémy mohou začít vyvíjet nové generace umělých systémů (seed intelligence) a stanou se tak nezávislými na člověku Vývoj dokonalejších umělých struktur. Zmínit se o Minském , Bondym Garrisovi Možnosti zneužití

Socio – technologická singularita Úroveň technologie

Živější než živé? Spojení nanotechnologií, biotechnologií, neurověd a komplexní dynamiky poskytuje reálné možnosti budovat umělé systémy jejichž vlastnosti by mohly být mnohem bližší živým organismům než mechanickým strojům Budou možná dokonce schopnější sami sebe opravovat, měnit a přizpůsobovat vnějšímu prostředí, než jsou živé organismy Stále však pravděpodobně budou ne-lidské, musí však být nutně být nepřátelské?

Pesimisté Nemůžeme spoléhat na zabudovaná pravidla chování (žádné Tři zákony robotiky a podobně) Marvin Minsky: „Budeme rádi, když si nás nechají jako domácí mazlíčky.“ Kevin Warwick: „Inteligentnější bytosti vždy ovládají ty méně inteligentní, proto budeme ovládnuti superinteligentními roboty, které sami sestrojíme“

Antropocentrické předpoklady pesimistických argumentů Přisuzování lidských omezení a chování umělým systémům Xenofobie, obava z cizího a neznámého Strach ze sebepoznání, ze ztráty statusu výjimečné bytosti Lidé se nebojí ani tak toho, že se potkají s něčím co je stejně inteligentní či inteligentnější než oni, ale toho, že to potkají někde na půl cesty

Optimisté „It is hard to think of any problem that a superintelligence could not either solve or at least help us solve. Disease, poverty, environmental destruction, unnecessary suffering of all kinds: these are things that a superintelligence equipped with advanced nanotechnology would be capable of eliminating.“ Nick Bostrom, ředitel Future of Humanity Institue, Oxford Singularity institute Výzkum a vývoj bezpečné, stabilní a sebe-modifikující a „přátelské“ obecné umělé inteligence Podpora vzniku vědecké komunity zabývající se výzkumem „přátelské“ umělé inteligence Podpora příbuzného výzkumu a vědeckých disciplín přispívajících k průlomu směrem k lepší budoucnosti

Etika a umělá inteligence? Zodpovědné chování lidí, kteří vyvíjejí umělé inteligentní systémy Můžeme se snažit zajistit,i aby vývoj inteligentních systémů vedl k „přátelskému“ chování Můžeme například nastavit parametry umělé evoluce tak, aby upřednostňovala kooperující jedince před sobeckými, kompetitivními Výsledkem mohou být analogie lidského tolerantního a empatického chování

Dokonalejší než člověk? Nejde o rychlost myšlení, schopnost řešení logických problémů, větší paměť a další technické parametry Jde o větší schopnost porozumění jiným organismům či bytostem a schopnost vzájemného soužití V takovém případě nemusí umělá inteligence dokonalejší než člověk znamenat nebezpečí

Etická analýza problému umělých bytostí u Egona Bondyho Skutečnost je neustálým proudem proměn, věci existují do té míry do jaké se na této proměně podílejí Tj. smysl mají jen ty věci, které jsou pro něco jiného a ne jen sami pro sebe Proto není možné ustrnout na nějakém stupni vývoje Člověk je jen stupněm v procesu vývoje skutečnosti, smyslem existence lidí je tvorba dalšího stupně ve vývoji skutečnosti (transcendence) Podobné myšlenky tu byli již dříve (Nietzsche, de Chardin), Bondy byl ale patrně první (70. léta), kdo tvrdí, že člověk překročí sám sebe pomocí schopnosti, která je mu nejvlastnější a to pomocí technologie!

Etická analýza problému umělých bytostí u Egona Bondyho Výsledkem budou umělé bytosti osvobozené od biologických omezení a proto kompetentnější k vytvoření spravedlivější a harmoničtější společnosti, ale i k dokonalejšímu pochopení skutečnosti Lidem zbude volnost věnovat se zábavě a umělecké tvorbě Lidé jsou zodpovědní sobě i umělým bytostem za jejich vznik (mají o ně Starost), pokud ke vzniku umělých bytostí nedojde, lidská existence nemá smysl Umělé bytosti nejsou nějakým konečným smyslem, jsou jen dalším stupněm, budou mít Starost zas o další generace bytostí

Božská inteligence? Umělé systémy, které vyvíjejí sami sebe (seed inteligence) mohou získat schopnosti, které jsou v jistém smyslu natolik vzdálené našim současným možnostem, že se nám budou jevit jako magické, zázračné či božské Už jen možnost existence takových systémů vytváří aktuální sociální, psychologické a náboženské otázky Podle de Garise existuje možnost vážného konfliktu mezi zastánci a odpůrci dalšího vývoje umělé inteligence

Test Jsem pro vývoj technologií umělé inteligence i s možným rizikem, že se vymknou naší kontrole a budou moci libovolně (pozitivně i negativně) ovlivňovat lidstvo Jsem pro zákaz jakýchkoliv pokusů o vývoj podobných technologií