Analýza vnitropodnikového trhu práce Analýza stavu a pohybu pracovníků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní úrazovost ČR v roce 2007
Advertisements

Personální řízení v malých podnicích
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Časové řady OA a VOŠ Příbram.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Poměrní ukazatelé OA a VOŠ Příbram.
Statistika I 2. cvičení.
Analýza vnitropodnikového trhu práce
Struktura obyvatelstva
Vyrovnání časové řady OA a VOŠ Příbram.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Indexy pojem OA a VOŠ Příbram.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Socioekonomická a správní geografie Geografie obyvatelstva
Analýza vnitropodnikového trhu práce
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Pojmy a interpretace.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Podniková ekonomika Personální činnost.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A3 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2012.
Imigranti na trzích práce v EU
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 MĚSTO HRANICE z pohledu geografie obyvatelstva (praktické cvičení)
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
Sňatečnost a rozvodovost
Statistika 2. přednáška Ing. Marcela Čapková.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
RNDr. Josef Pitner, Ph.D. Hlavní charakteristiky trhu práce v Jihomoravském kraji EXPAK AT.CZ Slavonice
Struktura obyvatelstva sice používáme okamžikové veličiny, ale je potřeba interpretovat dynamicky, historicky dlouhodobý časový horizont (současnou pop.
Statistické srovnávání ekonomických jevů
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Měření demografických jevů
VÝPOČTY O PRACOVNÍCÍCH
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
SEMINÁŘ č. 1 Základní pojmy a výpočty – obyvatelstvo, vzdělání, ekonomická aktivita, nezaměstnanost.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
Populační vývoj na území ČR Poznámky: Poznámky: Data za roky jsou za historické území Čech, Moravy a českého Slezska. Od roku 1900 jsou data.
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Populační odhady a projekce
Populační vývoj Dobříšska
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Metody FINANČNÍ ANALÝZY:
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Demografické ukazatele
Statistické srovnávání
Metodologie pro ISK 2 Úvod do práce s daty
Základní zpracování dat Příklad
Metodologie pro ISK 2 Kontrola dat Popis kategorizovaných dat
DALŠÍ KROKY V OBLASTI RACIONALIZACE SÍTĚ ŠKOL
Transkript prezentace:

Analýza vnitropodnikového trhu práce Analýza stavu a pohybu pracovníků

Zaměření a východiska analýzy  Analýzou stavu pracovníků rozumíme jejich počet a strukturu (demografickou, ekonomickou, sociální a prostorovou).  Analýzou pohybu pracovníků rozumíme analýzu pohybu pracovníků do organizace, z organizace a uvnitř organizace a také analýzu příčin odchodů pracovníků organizace.  Při analýzách stavu a pohybu pracovníků je třeba dávat pozor na to, abychom nesměšovali údaje o pracovnících odpovídající různým definicím pracovníků organizace.

Definice počtu pracovníků  V organizacích se používají následující definice pracovní síly:  Evidenční počet pracovníků – pracovníci, které organizace fakticky využívá k práci - Evidenční počet pracovníků ve fyzických osobách - Přepočtený evidenční počet pracovníků  Kmenový stav pracovníků –patří sem tzv. stálí (klíčoví)pracovníci organizace

Analýza počtu pracovníků  K analýze vývoje počtu pracovníků se používá jednoduchých postupů:  a) řada údajů o počtech pracovníků v jednotlivých uzavřených obdobích - výsledkem jsou absolutní přírůstky(úbytky) pracovníků  b) vývojový trend nejlépe dokumentují bazické indexy (indexy se společným základem)  c) ke zkoumání relativních změn mezi sousedními okamžiky se používá řetězových indexů (indexů s proměnlivým základem). Jsou vhodné především ke zkoumání míry stability či nestability vývoje počtu pracovníků a využívá se jich zejména při formování hypotéz o budoucím vývoji potřeby pracovníků.  Bazické i řetězové indexy je vhodné vyjadřovat v procentech, neboť v tomto vyjádření si dovedeme velikost změny představit lépe.

Bazické a řetězové indexy RokPočet pracovníkůAbsolutní meziroční přírůstky (úbytky) Bazické indexy (výchozí rok = 100) Řetězové indexy (předchozí rok = 100) , , ,34101, ,9598, ,4198,48

Graf vývoje počtu pracovníků 1

Graf vývoje počtu pracovníků 2

Analýza demografické struktury  Demografickou strukturou rozumíme strukturu podle pohlaví a věku.  Při vlastní analýze obvykle neoddělujeme analýzu struktury pracovníků podle pohlaví od analýzy struktury pracovníků podle věku, ale oba znaky kombinujeme.

Maskulinita a feminita  Nejjednoduššími ukazateli struktury pracovníků podle pohlaví jsou podíly (v %) mužů, resp. žen. P M P M = x 100 P P M = počet mužů (P F = počet žen) P = celkový počet pracovníků organizace (souboru)  Jinými ukazateli pracovníků podle pohlaví jsou tzv. indexy maskulinity, resp. feminity (počet mužů připadajících na 100 žen, nebo opačně. P M I M = x 100 P F

Tabulka demografické struktury

Tabulka dem. struktury podle kategorií

Analýza ekonomické struktury pracovníků  Analýzy struktury pracovníků podle:  kategorií (THZ, D apod.)  zaměstnání (činnost, kterou pracovník vykonává)  povolání (činnost, pro kterou byl pracovník vyškolen)  kvalifikace  doby zaměstnání v organizaci  typu pracovního zapojení či pracovního vztahu

Pracovníci podle kategorie, zaměstnání a pohlaví

Poměr mezi kategoriemi D a THZ  Kolik dělníků připadá na jednoho THZ: p D  p D/THP =  p THP

Analýza sociální struktury Struktura pracovníků podle věku a vzdělání

Analýza prostorové struktury pracovníků