Územní analýza situace na trhu práce v Novém Jičíně Vedoucí práce: Dr. J. Horák Vypracovala: M. Glacová Diplomová práce vznikla ve spolupráci s ÚP a MěÚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Advertisements

Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 České Budějovice, Ing. Jan Honner Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Evropský sociální fond v ČR
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Vysoká škola sociálně-správní, Havířov Rekvalifikace jako nástroj politiky zaměstnanosti České republiky Vypracovala: Věra Pepřicová Vedoucí práce: Ing.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
DATOVÉ SOUBORY PRO ANALYTICKÉ A PROGNOSTICKÉ PRÁCE NA ÚROVNI SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ Doc. RNDr. Alois Andrle, CSc. ÚRS PRAHA, a.s.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Autor: Michal Boroň Vedoucí diplomové práce: doc. Dr. Ing. Jiří Horák
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Duben 2013.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Informační systém domů a bytů Havířova Prezentace Bakalářské práce Řešitel:Igor IVAN Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák.
Autor: Kateřina Konečná Vedoucí: Ing. Igor Ivan, Ph.D.
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Červenec 2013 Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: ,
Autor: Petr BALA Vedoucí: Dr.Ing. Jiří Horák
Diplomová práce Dopravní dostupnost zaměstnavatelů v okrese Jeseník ve vztahu k demografickým ukazatelům Vedoucí práce: Dr.Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Využití registru sčítacích obvodů ČSÚ pro lokalizaci subjektů na úřadech práce Vedoucí projektu: doc.Dr.Ing. Jiří Horák Konzultant projektu: Ing. Libor.
DIPLOMOVÁ PRÁCE Autor projektu: Bc. Pavel Kukuliač Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák.
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
Vysoká škola báňská-Technická universita Ostrava Fakulta hornicko-geologická Institut ekonomiky a systémů řízení Diplomová práce GIS Vliv dopravní dostupnosti.
identifikačního registru UIR-ADR
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Červenec 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Ztráta zaměstnání jako sociální událost
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Prezentace ročníkového projektu Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Autor: Petr BALA Vedoucí: Dr.Ing.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání Česká města a příklady ze zahraničí Praha
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihomoravs ký kraj.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
KONFERENCE PROJEKTŮ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihočeský kraj.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Pardubický kraj.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Studijní obor: Sociální činnost
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Nezaměstnanost.
Nemovité kulturní památky na území obcí Jihomoravského kraje
Transkript prezentace:

Územní analýza situace na trhu práce v Novém Jičíně Vedoucí práce: Dr. J. Horák Vypracovala: M. Glacová Diplomová práce vznikla ve spolupráci s ÚP a MěÚ Nový Jičín

: Cíl práce: příprava aplikace pro agregaci uchazečů o práci do buněk volitelného rozměru export vybraných údajů o uchazečích o práci vizualizace dat zhodnocení socioekonomické situace města na základě získaných dat

Město Nový Jičín Počet obyvatel Počet uchazečů ( duben 2002) Míra nezaměstnanosti - 12,71 % Seznam částí obce: Bludovice, Kojetín, Libhošť, Loučka, Nový Jičín, Straník, Žilina Katastrální území Bludovice u NJ, Kojetín u St. Jičína, Libhošť, Loučka u NJ, NJ-město, NJ- Horní Předměstí, NJ- Dolní Předměstí, Žilina u NJ,

Trh práce a nezaměstnanost aproximace aktuálního počtu osob, které jsou schopné práce (věkem, zdravotním stavem, osobní situací apod.), chtějí zaměstnání a přes tuto snahu jsou v daný okamžik bez zaměstnání.(dle ILO) Státní politika zaměstnanosti Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR úřady práce-územní orgány jejichž sídla a územní obvody jsou totožné s okresními úřady- celkem 77 (Zákon č. 1/1991 Sb., Zákon ČNR č. 9/1991)

Míra nezaměstnanosti podíl počtu nezaměstnaných k počtu ekonomicky aktivního obyvatelstva (pro obce a okresy) Specifické míry nezaměstnanosti: ukazatele popisující nezaměstnanost určité sociální, věkové nebo jiné skupiny obyvatelstva (absolventi, ženy, uchazeči starší 50 let, dlouhodobě evidováni…)

Aplikace pro agregaci uchazečů o práci do čtverců volitelného rozměru rozdělení sledovaného území na čtverce v pravidelné mřížce program. prostředí- MS Visual Basic verze 6 data načítána a ukládána do MS Access 97 volba velikosti čtverců volba souřadnic sledovaného území lokalizace uchazečů - souřadnice adresy

Formulář aplikace čtverce.exe

Uplatnění navržené aplikace na vybrané údaje o uchazečích o práci v Novém Jičíně Skupiny uchazečů ohrožené na trhu práce: ženy uchazeči nad 50 let a více uchazeči se základním vzděláním uchazeči se ZPS uchazeči v evidenci nad 6 měsíců absolventi

Data z GIS města Nový Jičín Data pouze pro část NJ: Nový Jičín, Loučka, Žilina vrstva orientačních čísel vrstva budov - celkem 5975 budov 2491 budov s číslem popisným doplnění souřadnic (skript Addxy.avx) vrstva silnic Použité datové zdroje

Data z GIS města Nový Jičín

Data z evidence obyvatelstva MěÚ Nový Jičín data o obyvatelích - celkem obyvatel věkové složení obyvatel: 0-14let, 15-18let, 19-25let, 26-50let,51-60let, nad 60let seznam neplatičů - celkem 706 neplatičů (661) (Bytový podnik)

Evidence uchazečů na ÚP v IS OKpráce systém vyvinut firmou OKsystém s.r.o, na všech ÚP v ČR databázový systém Oracle Server Data z evidence uchazečů o práci ÚP Nový Jičín Využité atributy z tabulek: ADRESA -číslo obce, číslo části obce, číslo popisné OBCAN -pohlaví občana EVID_UCHAZECE -datům začátku evidence uchazeče

Data z evidence uchazečů o práci ÚP Nový Jičín Využité atributy z tabulek: KATEGORIE -číslo kategorie zvláštní péče o uchazeče Číselník kategorií:3-absolvent, 6-uchazeč starší 50let, 8-evidence delší než 6 měsíců OBCAN_OSDATA- kód dosaženého vzdělání, kód zdravotního stavu Číselník vzdělání: C-základní vzdělání Číselník zdravotního stavu: 3-ZPS

hranice ZSJ- neúplná, převod do JTSK data ze SLDB1991 za ZSJ data: bytového fondu, vybavení domácností, obyvatel pro zhodnocení socioekonomické situace Data ze Sčítání lidu, domů a bytů k

Zpracování dat Schéma zpracování dat

Struktura výstupních dat obyvatelů NJ

Struktura výstupních dat uchazečů v NJ

Vizualizace dat programové vybavení- ArcView GIS Version 3.1 kartogramy sledovaných skupin uchazečů vypočtených ukazatelů vhodných pro popis situace na trhu práce v NJ data z SLDB1991 pro ZSJ

Ukazatele vhodné pro popis trhu práce v NJ

Zhodnocení na základě dat z ÚP a MěÚ

Zhodnocení s využitím ukazatelů ze SLDB1991 ZSJ s nestejnými socioekonomickými podmínkami (Bocheta, Puntík, U bazénu, Dvořáková, NJ-střed, Žilina- sever a jih) homogenní socioekonomické oblasti (Dlouhá, Smetanovy sady, U nemocnice, Loučka) oblasti s nižší úrovní vzdělaností (Bocheta, Hřbitovní, U mostu, Žilina – sever a jih)

Závěr výsledek analýzy je ovlivněn rozdílnými zdroji dat, neúplnosti dat, rozdílnou vypovídací schopností a rozdílným časem možnosti provádění analýz ve velkých městech Využití: umístění rekval. kurzů, chráněných dílen a pracovišť investiční záměry (lokalizace obchodů, služeb na vhodná místa) rozhodování o umístění nebo uzavření objektů (polikliniky, jesle, kulturní zařízení, lékárny…)

Děkuji za pozornost