Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
Advertisements

VESMÍR.
Hvězdy.
SOUČASNOST A BUDOUCNOST NAŠEHO SLUNCE
VESMÍR SPACE Co je VESMÍR? VESMÍR JE VŠE KOLEM NÁS STAR TREK
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
ENERGIE Energie souvisí s pohybem a s možností pohybu, je to tedy nějaká míra množství pohybu. FORMY ENERGIE Mechanická (kinetická, potenciální) Vnitřní.
Země ve vesmíru.
Vznik a vývoj hvězd.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Přírodopis 9 3. hodina Vznik Země
Nejsilnější jaderné zbraně představují obří ničivou hrozbu. Již testovací exploze první z nich měla podstatně větší sílu, nežli veškerá munice použitá.
Vývoj hvězd II Miroslav Randa spektrum hvězdy (A0)
Hvězdy Michal RODINA. Barva hvězdy Hvězdy mohou mít různé barvy, nejčastěji v závislosti na povrchové teplotě. Stejně jako při zahřívání kovů se barva.
HISTORIE ZEMĚ.
Hvězdy Zeměpis Nikola Malcová 6. A.
Charakteristika Hvězd
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Černé díry Referát na fyziku.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)
HVĚZDY 1.
Stavové veličiny hvězd
Úvod do hvězdné astronomie
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Život hvězdy BIGY 2009.
Vznik a vývoj hvězd Fyzika, seminář z fyziky
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
ASTRONOMIE DEEP SKY.
-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové.
Energetická smrt Vesmíru Konec všeho života My, jako lidé, si veškeré myšlenky musíme převádět do časových úseků a pojmů, které známe, abychom pochopili.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale.
Slunce a hvězdy Galaxie a vývoj vesmíru Výzkum vesmíru
GRB – gama záblesky Michal Pelc. Co si dnes povíme úvod, historie co to vlastně je dosvit směrové vysílání teorie: obvyklý život hvězdy, supernovy, černé.
Vznik bílého trpaslíka
Galaxie Mléčná dráha.
Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Vesmír Autor: Mgr. Marian Solčanský
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Galaxie.
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k zopakování naučeného učiva. Žák prohloubí znalosti získané v zeměpisu a ve fyzice. Hvězdné systémy.
úvod souhvězdí barva a teplota hvězd vznik a zánik hvězd červení obři supernova, bílý trpaslík kontrolní otázky.
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
HVĚZDY.
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základy astronomie, Slunce
Slunce Juli Krejčí.
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
PLANETA ZEMĚ.
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Černé díry Není černá jako černá.
VESMÍR.
Hmota Částice Interakce
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
SLUNCE.
Transkript prezentace:

Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry Vesmír Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry

Rozdělení hvězd Hvězdy lze rozdělit podle velikosti a podle barev do několika skupin. Barva závisí na povrchové teplotě hvězdy, při postupném zahřívání se její barva mění z oranžové na žlutou, bílou a modrou Čím větší hvězda je, tím víc je žhavá. Podle velikosti se hvězdy dělí na: veleobry, obry, bílé trpaslíky a neutronové hvězdy Velké hvězdy mají však kratší životnost než hvězdy malé a chladnější.

Zrození hvězdy Hvězdy se rodí v mlhovině Gravitačním smršťováním se v centru uvolňuje tepelná energie.Roste tlak a teplota v nitru. Později stoupne teplota a tlak natolik, že se zapálí termonukleární reakce-narodí se hvězda. Stavba hvězdy: jádro, vrstva v zářivé rovnováze, konvektivní vrstva, fotosféra, chromosféra a koróna

Zánik hvězdy Každá hvězda směřuje ke svému zániku Masivní hvězdy mají kratší životnost. Rychleji vyčerpají své jaderné palivo v jejich nitru a většinou končí svou existenci explozí a zhroucením jako supernovy Menší hvězdy se však promění v rudého obra a po určité době se z nich stanou bílí trpaslíci

Supernovy Supernova je hvězdné stádium, při kterém je výbuchem uvolněno velké množství nahromaděné energie. Po výbuchu zůstává na místě původní hvězdy její zhroucené jádro. Toto jádro může být buď neutronovou hvězdou nebo černou dírou

Černé díry Černá díra není vidět. Skrývá se uvnitř tzv.“ horizontu událostí“, sféry, která je obklopuje a kde je prostor tak zakřiven, že ani světlo nemůže uniknout. Vše co do sebe černá díra vtáhla, zůstává pohřbeno uvnitř. Horizont také brání na fyzikální singularitu“ bod nula“ (vznik nekonečných hustot), kterou má díra ve svém středu.

Vznik černé díry Kolabující hvězda vytvoří tzv. studnu z níž se světlu stále hůře uniká. Nakonec se světlo ocitne zcela v pasti a hvězda se stává“černou dírou“ Samostatná černá díra je neviditelná, ale může nastat případ, kdy se ocitne v blízkosti jiné hvězdy a rotuje s ní v tzv.“ spirále smrti“ Černé díry jsou možná i v centru většiny galaxii a vytvářejí hrob pro mnoho hvězd starších generací