Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008 Ing. Marek Bumbálek Krnov 27. 10. 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
KROK ZA KROKEM K MODERNÍ ŠKOLE Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.08/
Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt „Další vzdělávání pedagogických pracovníků v environmentálním vzdělávání, výchovy a osvětě (EVVO )“ CZ.1.07/1.3.45/
CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL. Cíle projektu Vytvořit v Uherském Brodě regionální centrum pro další vzdělávání pedagogů - oblast strojírenství.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – 2013 „Rozvoj lidských zdrojů česko-polského Slezska“ Program Operacyjny.
Vykazování věcných aktivit v rámci MZ Datum: Zpracovala: Mgr. Mária Borovská „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Umění motivace, komunikace a prezentace ZAHÁJENÍ PILOTNÍHO OVĚŘOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU UMĚNÍ MOTIVACE, KOMUNIKACE A PREZENTACE LITOMĚŘICE 26. BŘEZNA.
Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji Uherský Brod, Mgr. Petra Pilčíková Projektová manažerka.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
KONFERENCE k zahájení projektu Centrum vzdělávání pedagogů Klatovy Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Klatovy.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Představení projektu Rozvoj kompetencí managementu a pracovníků VŠ MSK (s podporou ICT), CZ.1.07/2.2.00/ Prezentace projektu na společném.
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Environmentální výchova a
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA KRNOV
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Krátce bez práce Závěrečná krajská konference Projekt Krátce bez práce, reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Název projektu: Ve škole po škole
Cesta rozvoje středních škol v Jihomoravském kraji
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Název operačního programu:
Hlavní manažér SP Kvalita I
Rozvoj vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě CZ /0. 0/0
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Transkript prezentace:

Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Ing. Marek Bumbálek Krnov

POPIS PROJEKTU Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Zkrácený název: E-learning v DVPP Rozpočet: ,2 Kč Zdroj financování:OP VK, Grantové schéma Moravskoslezského kraje – 1. kolo výzvy GP Oblast podpory:1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Realizující subjekt:Slezská univerzita v Opavě – Vzdělávácí centrum v Krnově Partneři projektu:Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola v Krnově Obchodní akademie a Střední zemědělská škola, Bruntál Základní škola Krnov (Smetanův okruh, Krnov) Základní škola Dvořákův okruh Krnov Trvání projektu:26,5 měsíce ( – )

CÍLE PROJEKTU Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Hlavním cílem projektu bylo vytvoření a využití nového systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Dílčí cíle: analýza vzdělávacích potřeb pedag. pracovníků ZŠ a SŠ v MSK vytvoření 20 nových e-learningových kurzů akreditovaných MŠMT pilotní ověření nově vytvořených e-kurzů Podstatou projektu bylo: zvýšení nabídky e-learningového vzdělávání jako prostředku pro odstranění nejčastějších překážek v přístupu pedagogů k dalšímu vzdělávání (zejm. omezení osobní účasti při vzdělávací akci, problém zastupitelnosti pedagogů při výuce ve škole apod.) vytvoření e-kurzů zaměřených na aktuální potřeby pedagogů, zavádění nových poznatků do výuky zvýšení nabídky vzdělávacích kurzů v oblasti ICT, životního prostředí, jazykového vzdělávání a v oblasti práce s žáky se speciálními vzdělávacími potřebami

KLÍČOVÉ AKTIVITY Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Příprava projektu, organizace jednotlivých aktivit 2.Analýza vzdělávacích potřeb a jejich vyhodnocení 3.Tvorba e-learningových kurzů – I. etapa 4.Oslovení cílové skupiny a výběr posluchačů e-kurzů 5.Tvorba e-learningových kurzů – II. etapa 6.Pilotní ověření vytvořených e-learningových kurzů 7.Příprava a realizace závěrečné konference 8.Závěrečné vyhodnocení projektu

HARMONOGRAM PROJEKTU Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/

ORGANIZACE PROJEKTU Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Úspěšnou organizaci projektu zajišťoval: administrativní tým složený ze 4 pracovníků Slezské univerzity odborný tým složený ze specialisty na e-learning, metodika e-kurzů a autorů studijních opor (17 autorů/lektorů) členové pracovní skupiny projektu (zástupci 4 partnerů projektu) další pracovníci partnerů projektu

VÝSTUPY Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/

VÝSTUPY PROJEKTU Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Stanovené monitorovací indikátory byly dosaženy, v řadě případů překročeny Všechny vytvářené e-kurzy byly úspěšně akreditovány ze strany MŠMT na dobu 3 let Bylo vytvořeno 23 e-kurzů, tj. o 3 více oproti plánu V rámci pilotního ověřování se ukázalo, že očekávaný odhad nižšího zájmu ze strany pedagogů – mužů byl v porovnání se skutečností příliš optimistický (52 podpořených oproti 80 plánovaným)

PODPOŘENÉ OSOBY I. ETAPA Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/

PODPOŘENÉ OSOBY Ii. ETAPA Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/

PROBLÉMY PŘI REALIZACI Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Jako v každém projektu, se i v projektu objevily „drobné provozní problémy“, včetně personální změny na pozici projektového manažera Hlavním problémem při realizaci projektu se ukázal nízký zájem o e-kurzy ze strany pedagogů v rámci II. etapy pilotního ověřování (červen – říjen 2010). Důvodem nižšího zájmu bylo: - zpoždění při akreditaci některých e-kurzů (část kurzů vrácena z MŠMT k přepracování, opravy studijních opor, požadavek na navyšování podílu prezenční výuky) - navyšování počtu hodin tutoriálů – týkalo se zejména kurzů: Použití asertivity v komunikaci s problémovými žáky, Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol, Řešení šikany u dětí a studentů. V tomto případě MŠMT požadovalo velmi výrazné navýšení počtu hodin tutoriálu na téměř 50 % časové dotace - účastníky bylo toto hodnoceno negativně, protože šlo svým způsobem proti hlavnímu principu e-learningového studia - méně šťastné načasování běhu kurzů na prázdniny a začátek školního roku - kumulace s jinými akcemi (zejména školení ke státním maturitám), určitá přesycenost cílové skupiny nabídkou vzdělávání Při zajišťování cílové skupiny sehrály partneři velmi významnou roli

ZHODNOCENÍ PROJEKTU Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ V závěrečné fázi projektu ještě ve spolupráci s partnery proběhne celková evaluace průběhu a dopadu projektu Průběžně jsou zpracovávány připomínky a poznatky účastníků k jednotlivým e-kurzů, které budou využity v rámci další výuky lektorů Vytvořené e-kurzy budou zařazeny do standardní nabídky vzdělávacích akcí v rámci nabídky Vzdělávacího centra v Krnově Většina zúčastněných pedagogů hodnotí přínosy a kvalitu absolvovaných kurzů pozitivně

METODIKA KURZŮ Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Velké poděkování za vznik a realizaci projektu patří bývalé vedoucí VCK a projektové manažerce – paní Ing. Monice Sedláčkové Prostor pro diskuzi Děkuji za pozornost