Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_19 Název DUMu: Přílohy z mouky Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01, 65-51-E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum: 03.03.2013
Přílohy z mouky Kynuté knedlíky Připravíme si kvásek – droždí, vlažné mléko, trochu cukru, hrubá mouka. Necháme na teplém místě nakynout. Do mísy prosijeme hrubou mouku, přidáme sůl, vejce, nakynutý kvásek, vlažné mléko a vypracujeme ve vláčné těsto. Těsto necháme na teple kynout asi 1 hodinu. Z těsta nakrájíme stejné díly, vyválíme bochánky a necháme opět kynout asi 5 minut. Z bochánků vyválíme šišky, které necháme kynout asi 10 minut. Šišky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 18 - 20 minut ( po 10 minutách otáčíme). Po vyjmutí ihned propícháme vidličkou, aby vyšla pára a knedlík se nesrazil, pomastíme olejem a krájíme nití nebo nožem na plátky.
Příprava kvásku Vlažné mléko Droždí, mouka, cukr Vykynutý kvásek
Kynutý knedlík
Přílohy z mouky Houskové knedlíky Příprava je stejná jako u kynutých knedlíků, jen na konci při zpracování těsta, vmícháme krájenou žemli.
Přílohy z mouky Houskový knedlík s pečivovým práškem Hrubou mouku s práškem do pečiva prosijeme do mísy, přidáme sůl, vejce a mléko. Vypracujeme vláčné těsto, do kterého přidáme na kostičky krájenou žemli. Tvarujeme stejně velké knedlíky, které vkládáme do osolené vroucí vody. Během vaření knedlíky odlepujeme ode dna. Vaříme 18 - 20 minut ( po 10 minutách otáčíme). Po vyjmutí ihned propícháme vidličkou, aby vyšla pára a knedlík se nesrazil, pomastíme olejem a krájíme nití nebo nožem na plátky.
Přílohy ze žemle a mouky Karlovarský knedlík Žemli nakrájíme na malé kostičky, zvlhčíme mlékem, přidáme sůl, krájenou zelenou petrželku, rozehřáté máslo, rozmíchané žloutky v mléce, hrubou mouku a zlehka zpracujeme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků a soli. Vaříme ve vlhkém, tukem namazaném ubrousku, upevněným motouzem. Můžeme vařit i v potravinářské folii namazané tukem. Knedlíky vkládáme do vroucí vody. Vaříme 20 minut. Po uvaření knedlík rozbalíme, potřeme olejem a krájíme nožem na plátky.
Příprava karlovarského knedlíku Mléko, máslo,žloutky Sníh z bílků Hrubá mouka, petrželka
Halušky Hrubou mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme rozšlehaná vejce s mlékem, solí a promícháme. Těsto protlačujeme přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Uvařené halušky přecedíme, propláchneme studenou vodou a pomastíme sádlem. Síto na halušky
Odpalované těsto Noky mléko svaříme s máslem, muškátovým květem a opatrně přisypáváme hrubou mouku, odpalujeme na plotně dokud se nepřestane lepit necháme vystydnout, pak postupně přimícháme vejce navlhčenými polévkovými lžícemi tvoříme noky a vaříme v mírně osolené vařící vodě hotové noky zchladíme ve studené vodě
Odpalované těsto Krupicové noky postup stejný jako u noků ale používáme mouku krupici
Vyber správné suroviny Na přípravu kvásku použijeme: Hrubou mouku Vlažné mléko Sůl Vejce Studené mléko Cukr Máslo Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Droždí
Vyber správné suroviny Na přípravu kynutých knedlíků použijeme: Vejce Polohrubou mouku Vlažné mléko Studené mléko Hrubou mouku Sůl Máslo Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Žemli Hladkou mouku Kvásek
Vyber správné suroviny Na přípravu karlovarských knedlíků použijeme: Polohrubou mouku Mléko Krájenou žemli Hrubou mouku Žloutky Sůl Máslo Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Sníh z bílků Hladkou mouku Kvásek Krájenou zelenou petrželku
Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN 80-7320-052-X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.