Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moučníky z tvarohového těsta
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Moučníky z kynutého těsta
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Pokrmy z brambor.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.10 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.13 SOU Obořiště
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Moučníky z litého těsta
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
NákypyNákypy Jednoduché restaurační moučníky. Jablková žemlovka Nakrájené žemle na plátky, zvlhčíme mlékem s rozšlehanými žloutky Očištěná jablka nakrájíme.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Recept na vánočku POTŘEBNÉ PŘÍSADY 600 g hladké mouky, 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120.
Vložky a zavářky do polévek
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Kynutý koláč se švestkami
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v ročníku. Příprava kynutých knedlíků s ovocem Autorem materiálu.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Tvarohové knedlíky Vlastní kalkulace. 2 Tvarohové knedlíky Vlastní kalkulace Hmotnost v g Použité suroviny:10 porcí3 porce tvaroh měkký strouhanka20060.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Babiččiny Slíváky aneb švestkové kynuté buchty
Přílohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
TVAROHOVÉ TĚSTO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, tvarohové, příprava, žemlovka, knedlíky.
Příprava drůbeže vařením, dušením
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_19 Název DUMu: Přílohy z mouky Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01, 65-51-E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum: 03.03.2013

Přílohy z mouky Kynuté knedlíky Připravíme si kvásek – droždí, vlažné mléko, trochu cukru, hrubá mouka. Necháme na teplém místě nakynout. Do mísy prosijeme hrubou mouku, přidáme sůl, vejce, nakynutý kvásek, vlažné mléko a vypracujeme ve vláčné těsto. Těsto necháme na teple kynout asi 1 hodinu. Z těsta nakrájíme stejné díly, vyválíme bochánky a necháme opět kynout asi 5 minut. Z bochánků vyválíme šišky, které necháme kynout asi 10 minut. Šišky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 18 - 20 minut ( po 10 minutách otáčíme). Po vyjmutí ihned propícháme vidličkou, aby vyšla pára a knedlík se nesrazil, pomastíme olejem a krájíme nití nebo nožem na plátky.

Příprava kvásku Vlažné mléko Droždí, mouka, cukr Vykynutý kvásek

Kynutý knedlík

Přílohy z mouky Houskové knedlíky Příprava je stejná jako u kynutých knedlíků, jen na konci při zpracování těsta, vmícháme krájenou žemli.

Přílohy z mouky Houskový knedlík s pečivovým práškem Hrubou mouku s práškem do pečiva prosijeme do mísy, přidáme sůl, vejce a mléko. Vypracujeme vláčné těsto, do kterého přidáme na kostičky krájenou žemli. Tvarujeme stejně velké knedlíky, které vkládáme do osolené vroucí vody. Během vaření knedlíky odlepujeme ode dna. Vaříme 18 - 20 minut ( po 10 minutách otáčíme). Po vyjmutí ihned propícháme vidličkou, aby vyšla pára a knedlík se nesrazil, pomastíme olejem a krájíme nití nebo nožem na plátky.

Přílohy ze žemle a mouky Karlovarský knedlík Žemli nakrájíme na malé kostičky, zvlhčíme mlékem, přidáme sůl, krájenou zelenou petrželku, rozehřáté máslo, rozmíchané žloutky v mléce, hrubou mouku a zlehka zpracujeme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků a soli. Vaříme ve vlhkém, tukem namazaném ubrousku, upevněným motouzem. Můžeme vařit i v potravinářské folii namazané tukem. Knedlíky vkládáme do vroucí vody. Vaříme 20 minut. Po uvaření knedlík rozbalíme, potřeme olejem a krájíme nožem na plátky.

Příprava karlovarského knedlíku Mléko, máslo,žloutky Sníh z bílků Hrubá mouka, petrželka

Halušky Hrubou mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme rozšlehaná vejce s mlékem, solí a promícháme. Těsto protlačujeme přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Uvařené halušky přecedíme, propláchneme studenou vodou a pomastíme sádlem. Síto na halušky

Odpalované těsto Noky mléko svaříme s máslem, muškátovým květem a opatrně přisypáváme hrubou mouku, odpalujeme na plotně dokud se nepřestane lepit necháme vystydnout, pak postupně přimícháme vejce navlhčenými polévkovými lžícemi tvoříme noky a vaříme v mírně osolené vařící vodě hotové noky zchladíme ve studené vodě

Odpalované těsto Krupicové noky postup stejný jako u noků ale používáme mouku krupici

Vyber správné suroviny Na přípravu kvásku použijeme: Hrubou mouku Vlažné mléko Sůl Vejce Studené mléko Cukr Máslo Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Droždí

Vyber správné suroviny Na přípravu kynutých knedlíků použijeme: Vejce Polohrubou mouku Vlažné mléko Studené mléko Hrubou mouku Sůl Máslo Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Žemli Hladkou mouku Kvásek

Vyber správné suroviny Na přípravu karlovarských knedlíků použijeme: Polohrubou mouku Mléko Krájenou žemli Hrubou mouku Žloutky Sůl Máslo Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Sníh z bílků Hladkou mouku Kvásek Krájenou zelenou petrželku

Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN 80-7320-052-X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.