VY_32_INOVACE_10_GAS_577_Dos Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_577_Dos Druh učebního materiálu Prezentace Autor Bc. Vlasta Dolejší
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 29-54-H/01 Cukrář Předmět Cukrářská technologie Ročník 1. Název tematické oblasti (sady) Náplně a polevy Název vzdělávacího materiálu Polevy rosolové Anotace Tato prezentace seznamuje žáky 1. ročníku obor Cukrář s rosolovými polevami. Uvádí charakteristiky a výrobní postupy těchto polev. Učivo bude dále procvičováno v pracovním listu pod názvem Polevy čokoládové a rosolové – pracovní list. Zhotoveno, (datum/období) 31. 1. 2013 Ověřeno 13. 11. 2013
Polevy rosolové Druhy polev: Agarová poleva Poleva z danagaru Dolejší Vlasta 2008 OAHSHB Polevy rosolové Druhy polev: Agarová poleva Poleva z danagaru Dolejší Vlasta 2008
Dolejší Vlasta 2008 OAHSHB 1. Agarová poleva Vyrábí se z agar-agaru (mořské řasy), vody, cukru a škrobového sirupu. Jako barvivo se používá potravinářská barva. Ochucuje se kyselinou citrónovou. Foto autor Dolejší Vlasta 2008
je to polotovar čirý, průhledný, rosolovité konzistence, chuť sladká, Charakteristika: je to polotovar čirý, průhledný, rosolovité konzistence, chuť sladká, bez další úpravy se používá zřídka. Foto autor
Výrobní postup: Agar se máčí a nechá se nabobtnat. Nabobtnalý agar se svaří na koloidní roztok. Po dokonalém rozvaření se přidá cukr. Po sejmutí s ohněm se přidává škrobový sirup. Roztok se zchladí se na teplotu 60°C. Přidá se barvivo a kyselina citrónová. Po zchlazení agarové polevy na teplotu 35°C se cukrářské výrobky zalévají.
2. Poleva z danagaru Danagar se vyskytuje v moři kolem Dánska. Danagar se liší od tichomořského agar-agarů průběhem rosolovatěním. Danagar tuhne při teplotě značně vyšší (70 až 72°C). To se nepříznivě projeví při potahování výrobků.
danagar agar-agar http://trawick.edublogs.org/
Agar – mořské řasy http://www.google.cz/imgres?q=agar+agar&num=10&hl=cs&biw=994&bih=636&tbm=isch&tbnid=SDTVNea0YJMaJM:&imgrefurl=http://findmeacure.com/ http://vitainfo.cz/eshop/detail.php?idzb=44
Agarová poleva jako polotovar http://www.google.cz/imgres?q=agar+agar&num=10&hl=cs&biw=994&bih=636&tbm=isch&tbnid=5X4y4XZXf37ftM:&imgrefurl=http://themodernge
Příprava ovocného dortu s rosolovou polevou Foto autor
Použitá literatura: Použité zdroje: BLÁHA, Ludvík, Věra CONKOVÁ a František KADLEC. Cukrářská výroba I. 2001. vyd. Praha 4: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-85-8. BLÁHA, Ludvík, Věra CONKOVÁ a František KADLEC. Cukrářská výroba II. 2001. vyd. Praha 4: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-85-8. PŮLPÁNOVÁ, Alena. Cukrářská technologie. 2001. vyd. Hradec Králové: Radek Runšták - R plus, 2001. ISBN 80-902492-2-1. SKOUPIL, Jan. Cukrářská výroba 1. I. Praha: Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, 1997. Použité zdroje: Agar. [online]. [cit. 2012-12-30]. Dostupné z: http://www.google.cz/imgres?q=agar+agar&num=10&hl=cs&biw=994&bih=636&tbm=isch&tbnid=5X4y4XZXf37ftM Agar: Mořské řasy. [online]. [cit. 2012-12-30]. Dostupné z: http://www.google.cz/imgres?q=agar+agar&num=10&hl=cs&biw=994&bih=636&tbm=isch&tbnid=SDTVNea0YJMaJM:&imgrefurl=http://findmeacure.com/ VitaInfo: agar - agar. [online]. [cit. 2012-12-30]. Dostupné z: http://vitainfo.cz/eshop/detail.php?idzb=44 The Word. [online]. [cit. 2013-01-31]. Dostupné z: http://go.hrw.com/atlas/norm_htm/world.htm Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.