Ultrazvuk X Infrazvuk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracoval Mgr. Radomír Rais
Advertisements

Ultrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Zvukové jevy-akustika
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
Infrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Akustika.
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
ZVUK.
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
VLASTNOSTI ZVUKU.
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Ultrazvuk a Dopplerův jev
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektromagnetické vlny
Ultrazvuk Zdenka Suchánková 2.u.
nastává při vzájemném pohybu zdroje zvuku a pozorovatele pozorovatel slyší jinou frekvenci než zdroj vydává CHRISTIAN JOHANN DOPPLER ( ) –rakouský.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
Smyslové orgány.
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhZvukové jevy.
FY_083_Zvuk_ Detekce zvuku
Zvuk.
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Audio Josefína Čadská 4.A.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Rychlost a šíření zvuku
Slyší neslyšitelné - Zvířata používají sonary
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
VY_32_INOVACE_PSYPS12460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zvukové jevy.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Zvukové jevy (8. ročník)
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Směrové ultrazvukové reproduktory
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 19.
Studium ultrazvukových vln
ULTRAzvuk Lia Roubínková I.A.
Smyslové vnímání Sluch
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Odraz zvuku (Učebnice strana 176 – 177) Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří.
INFRAZVUK Martin Soukup septima. Infrazvuk je zvuk o tak nízkém kmitočtu, že ho lidské ucho není schopné zaznamenat Přesná hranice mezi slyšitelným zvukem.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Ultrazvuk Mario Šalanský SEPTIMA 2009/2010. Obecné informace o ultrazvuku Jako ultrazvuk označujeme jakýkoli zvuk s frekvencí vyšší než 20 kHz Pro člověka.
ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Člověk a příroda Okruh dle RVP:Fyzika Tematická oblast:Fyzika Název vzdělávacího.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Zvuk a jeho vnímání Roman 2009, SPGŠ Futurum s.r.o.
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
Měření rychlosti zvuku
Ultrazvuk a Infrazvuk.
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
Zvukové jevy.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Rozdělení zvuků VY_32_INOVACE_12_225
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09 Zvukové jevy –opakování A
Druh učebního materiálu Pro koho je materiál určen
Transkript prezentace:

Ultrazvuk X Infrazvuk

Třídění mechanického vlnění podle frekvence Zvuk (slyšitelný lidským uchem) Ultrazvuk Infrazvuk 20 20 000

Odraz mechanického vlnění K odrazu dochází na překážkách, které jsou větší než vlnová délka vlnění Vlnová délka klesá s rostoucí frekvencí Pro orientaci na základě odrazu zvuku je výhodnější ultrazvuk. - princip echolokace Pro komunikaci na velké vzdálenosti se hodí naopak infrazvuk. K odrazu dochází všude, kde se skokově mění rychlost šíření vlnění – kost, vzduchová mezera, tepna, …

Echolokace Zjišťování polohy podle ozvěny (ultrazvuku) t je doba, která uplyne mezi vysláním a přijetím signálu d

Kdo echolokaci využívá? Zvířata Netopýři Kytovci Lidé Sonar (SOund Navigation And Ranging) Sonograf - lékařství Sonar – zvuková navigace a zaměřování

Co ještě umí ultrazvuk? Čistí Léčí ultrazvukové čističky rozbíjí ledvinové a žlučové kameny rozbíjí výrůstky na kloubních hlavicích

A co Infrazvuk? Dorozumívání na velké vzdálenosti Sloni, nosorožci, okapi, velcí kytovci, Traumatizace kořisti - zvukové dělo Někteří kytovci, člověk Nebezpečné jsou především frekvence blízké vlastním frekvencím orgánů K dalekodosahovému dorozumívání je nutné mít k dispozici klidné prostředí

Kde se s infrazvukem setkáme? Bouřky Přechod frontálního systému Aerodynamický infrazvuk – pokud v jedoucím dopravním prostředku otevřeme jedno okno, pocítíme nepříjemné nízkofrekvenční kmity – zkuste to třeba v autě