Kompozice a obsah literárního díla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematická a kompoziční složka literárního díla
Advertisements

STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA
Příroda a zvířata v zimě
Literární věda.
Autor: Andrea Bartoníková
Osnova rozboru uměleckého textu
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Rozbor uměleckého textu
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Podnebí Afriky.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Volba nového českého krále po vymření Přemyslovců
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_11
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Umberto Eco – Jméno růže
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_10.
PRÓZA, EPIKA Mgr. Michal Oblouk. Próza Z latiny prosa oratio = řeč přímá, stále postupující Přirozená, běžná forma vyjádření psaná volně (ne ve verších)
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
Proč se říká Zemi „MODRÁ PLANETA“?
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_01_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
FANTASTICKÁ LITERATURA
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
Vítězslav Hálek Májovci
Elektrické vlastnosti látek
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA Mgr. Michal Oblouk
Žánry literatury 1) Lyrika - slovo řeckého původu - popisuje spisovatelovy prožitky, - popisuje spisovatelovy prožitky, pocity, dojmy a myšlenky pocity,
Výukový prográmek pro děti 2.třídy ZŠ Roční období
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Otázky a úkoly k četbě balady Štědrý den – K. J. Erben.
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_15 TÉMA:
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
KALIGRAMY Tematická oblast
Škola Název projektu Číslo projektu Šablona Autor DUM Název DUM
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
TÉMA: VLADISLAV VANČURA AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název Česká literatura Název projektu: OP VK
Výprava za kronikou Autor: Mgr. Ivana Tesařová
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
DOMÁCÍ SLOHOVÁ PRÁCE ZADÁNÍ PROJEKTU.
Tematická a kompoziční složka literárního díla
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

Kompozice a obsah literárního díla

Obsah literárního díla Věcný obsah Ideový – myšlenkový obsah

Literární látka Prvotní autorův zdroj a podklad pro práci na daném díle. Literární námět Mimoliterární skutečnost, o které dílo vypovídá a je jedním z důvodů k napsání díla. Literární předloha Ustálený obsahový celek, který můžeme najít v mnoha dílech – skutečnost, podle které bylo dílo vytvořeno. Literární typ Typ postavy, jehož vlastnosti nesou i další postavy v jiných dílech.

Fabule Z lat. fabula = vyprávění. Jedná se o užší obsahový prvek – vlastní příběh prózy – řada událostí, které se v příběhu rozvíjí prostřednictvím syžetu. Syžet Posloupnost děje, celková stavba díla a jeho průběh, rozvoj událostí. Vztah mezi fabulí a syžetem je vzájemný a překrývá se. Syžet je děj, ze kterého vyvozujeme fabuli – příběh. Motiv Nejjednodušší prvek výstavby textu. Je to takový prvek, který nese vlastní tematický obsah. Pojmu motiv se užívá i ve významovém smyslu: motiv zla, motiv pomsty, motiv sněhu, motiv lásky. Pokud je pro děj určující, nazývá se LEITMOTIV.

Úkol: najdi motivy a pojmenuj je Babí léto lítá, už je podzimek. Zima vítá první bílá vlákna do svých peřinek. Pavouk jí je přede, vítr navije a na šedé lučině je pošije mráz perličkami z ledu. Jinovatka utká režné povlaky, a potom do nich z nenadání vsypou oblaky sněžné peří. Babí léto lítá, už je podzimek, pole i luh je vítají a těší se, až si oddechnou v kupě sněžných peřinek!  

Odpověz na otázky: Co je literární látkou textu? Co mohlo být námětem pro napsání textu? Co je syžetem v textu? Co je fabulí v textu?

Odpověz na otázky: Co je literární látkou textu? Dění v určitém ročním období. Co mohlo být námětem pro napsání textu? Láska k babímu létu – obliba ročního období. Co je syžetem v textu? Poletování babího léta a činnost jednotlivých částí přírody. Co je fabulí v textu? Tkaní peřiny, pod kterou si příroda odpočine.

Domácí úkol Přečtěte si texty ze stran 86 – 92 v Literatuře od Kostečky a pokuste se charakterizovat hlavní postavy – svoje postřehy zapište do sešitu.