METODICKÝ LIST ÚVOD- žáci si přečtou pohádku, která není ukončená. Před koncem se objeví úkol, aby žáci přemýšleli, jak může příběh dopadnout. Po dalším.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁZDNINY Pozorně si přečtěte povídku a najděte 5 věcí, které se nemohly stát.
Advertisements

METODICKÝ LIST Tato prezentace je zaměřená na pravopis vlastních jmen.
METODICKÝ NÁVOD SLOVNÍ HRÁTKY- žáci hádají popletená jména, mění ve slovech písmena tak, aby vzniklo jméno. Slova jsou celkem 4. PŘIROVNÁNÍ- postupně se.
METODICKÝ LIST Tato prezentace navazuje na výuku vlastivědy, proto
Nejprve si Přečtěte pozorně text
METODICKÝ LIST Prezentace je určena k opakování a proto je vhodné, zařadit ji na začátek školního roku. Předcházejí jí další dvě: měkké slabiky a tvrdé.
METODICKÝ LIST MEDARDOVÁ-Žáci si čtou pohádku z tabule, doporučuji předem natisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU..- úkolem je.
METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
METODICKÝ LIST Žáci si přečtou text- společně, po jednotlivcích, samostatně… Doporučuji text vytisknout předem každému. Žáci zaškrtávají v textu slova,
POUŤ Jana bydlí v malé vesnici, kde se většinou nic mimořádného neděje. Dnes je ale všechno jinak. Je sobota a přijela pouť. Maringotky zaparkovaly.
METODICKÝ LIST Předem natiskneme a rozdáme text pohádky. Žáci čtou z tabule nebo z listu. Do textu jsou vložena slova, která tam nepatří a nedávají smysl.
PROCVIČOVÁNÍ SLOVNÍCH DRUHŮ Spojte slovesa s podstatnými jmény ZPÍVAT SKLÍZET PSÁT VOLAT ZALÉVAT  MOBIL  ZAHRADA  KAREL GOT  POZNÁMKA  BRAMBORY.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VY_32_INOVACE_12_Číslice 11 – 20 (SADA ČÍSLO 5)
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_
METODICKÝ LIST OZVĚNA- žáci čtou motivační básničku, na kterou navazuje další úkol. V něm žákům připomeneme, že ozvěna opakuje vždy konec slov. Můžeme.
METODICKÝ LIST DOPLŇ VĚTY- žákům vytiskneme PL a doplňují vhodná slova do vět. Někdo píše n tabuli, ostatní do listu. Po kliknutí se objeví řešení. UHODNI.
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Přečtěte si text a najděte 5 věcí, které se nemohly stát NÁVŠTĚVA.
ZŠ a MŠ Olšovec, p ř ísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … PTÁCI VY_32_INOVACE_10.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/ Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň,
Metodický list HRAJEME SI SE SLOVÍČKY- postupně se objevuje povídání o kočce, čteme a žáci vhodně doplňují zdůrazněnou slabiku-3 okna, můžeme natisknout.
HRÁTKY A HŘÍČKY. HRÁTKY A HŘÍČKY METODICKÝ LIST ZLOBIVÁ PÍSMENKA- motivační básnička, po kliknutí úkol k textu na další stránce. Žáci vypisují chybějící.
VY_32_INOVACE_13_ Čtení slov s porozuměním 2 (SADA ČÍSLO 1)
Jenda jezdí moc rád k tetě a strýčkovi na návštěvu do malé vesnice, která se jmenuje Lhota. Je to nedaleko od jeho domova. Pěšky tam ale dojít nejde,
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
Opakování slovních druhů. Opakování slovních druhů.
METODICKÝ LIST V úvodu se postupně objevují měkké slabiky.
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
O Budulínkovi O Budulínkovi Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
O KOHOUTKOVI A SLEPIČCE Práce s pohádkou. Realizace –
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov AUTOR: Marcela Schmiedhamerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Vyjmen. slova a stavba slova TEMA: Souvětí. ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 3. a 4. ročníku. Patří do vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Žáci procvičují pádové otázky a doplňují.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-L VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Části roku Mgr. Lenka Stará
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
O Budulínkovi O Budulínkovi Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Digitální učební materiál
Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice
Metodický list: Slovní druhy – 2. část
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346,příspěvková org.
SKUPINOVÁ PRÁCE – SLOVNÍ DRUHY
AUTOR: Mgr. Erika Hovorková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
HRAJEME SI S PÍSMENKY D
Téma (název prezentace)
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Metodický list: Slovní druhy 1. část
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346,příspěvková org.
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_13
Transkript prezentace:

METODICKÝ LIST ÚVOD- žáci si přečtou pohádku, která není ukončená. Před koncem se objeví úkol, aby žáci přemýšleli, jak může příběh dopadnout. Po dalším kliknutí se objeví pokračování příběhu. Poté další úkol, žáci mají opět hádat, jak se bude situace dál vyvíjet, po dalším kliknutí dočtou žáci až do konce. Je dobré dětem nakopírovat text do lavice- někdo čte z tabule, jiný v lavici. ZAHRAJTE SI NA DETEKTIVY:- 4 otázky pro vyhledávání v textu, po kliknutí se vždy objeví řešení. ZPŘEHÁZENÉ VĚTY- žáci mají za úkol vyhledat v textu přeházenou větu a přečíst- napsat ji správně. Pokud mají žáci v lavici text, mohou ji podtrhnout (nebo na tabuli). NAJDĚTE DRUHOU VĚTU….- žáci postupně hledají druhou, devátou a jedenáctou větu v textu (mohou barevně označit) a k nim je vždy, po kliknutí, doplňující úkol a po dalším kliknutí řešení.

PUTOVÁNÍ SE VČELÍMI MEDVÍDKY KULI Č KOVÁ

„ Mami, podívej, co jsme našli,“ ukazovali čme- láčci. Brumda držel v ruce červenou a Čmelda modrou kuličku. „To jsou cvrnkací kuličky,“ řekla maminka. „A co se s nimi dělá?“ ptal se Brumda. „Cvrnká,“ položila maminka kuličku na zem a cvrnkla do ní palcem. „Jé, ta se kutálí,“ divil se Čmelda. Maminka jim poradila, jak si mají udělat v zemi důlek, a vysvětlila jim pravidla hry. „To je lehký,“ povídá Brumda, „tomu rozumím“ a šli si hrát. Klacíkem vyvrtali jamku a cvrnkali.

Brumda cvrnkl palcem, ale kulička důlek minula. Pak Čmelda. Ten cvrnkl prostředníkem a už si na něj foukal: „Jauvajs auvajs, to to bolí!“ „Dívej se na mě“, povídá Brumda, „já tě to naučím. To nic není. Takhle se cvrnká správně.“ Postavil si kuličku, chvilku zaměřoval, mhouřil oči a cvrnk! Kulička vyletěla do výšky, zatočila se a zapadla do vysoké trávy. „Hm, umíš pěkně cvrnkat,“ pokýval hlavou Čmelda a šli hledat. Lezli v trávě a rozhrnovali stonky. „Jsme v pralese,“ řekl Brumda, „musíme dát pozor na tygry.“

„Slyšíš?“ povídá Čmelda. „Slyším,“ šeptal Brumda, „jako když tu někdo chrápe.“ Potichoučku šli dál a narazili na dvě nohy. „Pučmeloud!“ chytil se za pusu Čmelda,aby nevykřikl. „Jů, ten má nohy! Co uděláme?“ ptal se tiše Brumda.

VYMYSLETE, CO ASI ČMELÁCI PUČMELOUDOVI PROVEDLI?

„No, prima,“ zaradoval se Čmelda, „prima.“ A už oba letěli domů pro provázek. Tím svázali Pučmeloudovi nohy k sobě na dva uzlíky. Vyletěli na nejvyšší trávu a ze všech sil křičeli: „Pučmeloud je darebák! A strašidlo!“

CO MYSLÍTE, ŽE JIM ZA TO PUČMELOUD UDĚLAL?

Pučmeloud vyskočil a hned zase padl do trávy. Ležel jako sud a cukal sebou. „A opovaž se nám chodit do chaloupky! Nebo ti svážeme i hlavu!“ kroužili nad ním kluci a smáli se.

ZAHRAJTE SI NA DETEKTIVY Jakou kuli č ku držel v ruce Brumda? ČERVENOU

Jakou kuli č ku držel v ruce Č melda? MODROU

Kam spadla kuli č ka? DO VYSOKÉ TRÁVY

Na co si museli dát č meláci pozor? NA TYGRY

VĚTA SE NÁM ZPŘEHÁZELA, DEJTE JI DOHROMADY. na list Usedli a jahodový vymýšleli. Usedli na jahodový list a vymýšleli.

NAJDĚTE DRUHOU VĚTU A VYBERTE PODSTATNÁ JMÉNA Brumda držel v ruce červenou a Čmelda modrou kuličku. ruce Brumda Čmelda kuličku

NAJDĚTE DEVÁTOU VĚTU A VYBERTE SLOVESA Klacíkem vyvrtali jamku a cvrnkali. vyvrtali cvrnkali

NAJDĚTE JEDENÁCTOU VĚTU A VYBERTE VLASTNÍ JMÉNO. Pak Čmelda. Čmelda KONEC

CITACE Kahoun Ji ř í, P ř íhody v č elích medvídk ů, Praha 2005, str. 60 Obrázky: Dostupné z otev ř ené galerie [ dne