HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Advertisements

Systém bank v ČR.
Ekonomická gramotnost
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100301_Bankovnictvi_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
VY_32_INOVACE_51_11 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
Název dokumentu: Česká národní banka Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Bankovní soustava Autor: Jaroslav Kvapil kód.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
NEZAMĚSTNANOST – 3. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Tato prezentace byla vytvořena
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
PLATEBNÍ BILANCE – 5. ukazatel úrovně ekonomiky
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
VNĚJŠÍ MĚNOVÁ POLITIKA – 4. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 5. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Finanční a rozpočtové právo
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Exekutiva a justice VkO 9.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Bankovnictví.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_88 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SOUSTAVA, FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Hospodářská politika státu
Výchova k občanství Moc výkonná
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: 20. 07. 2013 Klíčová slova: subjekty hospodářské politiky, parlament, vláda, centrální banka. Anotace: prezentace je určena na získání základních znalostí o úloze státu v rámci hospodářské politiky. Jestliže se nacházíme v době, kdy je naše ekonomika tržní, je intenzita intervence státu v tržní ekonomice vždy předmětem mnoha diskusí. Ve zpracovaném materiálu jsou také cvičení k procvičení.

Způsob využití: určeno pro výklad a procvičení tématu hospodářská politika – úloha státu. Číslo šablony: VY_32_INOVACE_EKO_49

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU Ekonomika a politika spolu úzce souvisí Hospodářská politika je významně ovlivňována tím, která z politických stran se při volbách dostane k moci (jinou hospodářskou politiku prosazuje levice, jinou pravice). Ani během volebního období není hospodářská politika neměnná – musí reagovat na vývoj našeho i světového hospodářství. Pokud vláda a její hospodářská politika nedostatečně ekonomický vývoj předvídá a reflektuje, může to vést dokonce k jejímu pádu a předčasným volbám.

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Parlament parlament vykonává moc zákonodárnou je tvořen 2 komorami – poslaneckou sněmovnou a senátem poslanecká sněmovna – má 200 poslanců. Jsou voleni na dobu 4 let, tedy volby do poslanecké sněmovny se konají po 4 letech, volí je občané. senát – má 81 senátorů. Jsou voleni na 6 let. Každé 2 roky se volí 1/3 senátorů.

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Parlament Hlavní činností parlamentu je legislativní činnost = navrhování, projednávání a přijímání zákonů. Další činnost parlamentu – je kontrolní činnost vlády. Zákony pak vytváří základní mantinely pro fungování společnosti, tedy i ekonomiky. Vliv parlamentu na hospodářskou politiku je velmi významný.

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Vláda Vláda je vrcholný orgán výkonné moci. Jednotliví členové vlády jsou ministři jednotlivých ministerstev. Vláda často sama iniciuje zpracování návrhů zákonů a předkládá je ke schválení parlamentem, významně se proto podílí i na legislativním procesu. K dosažení svých hospodářských cílů vláda potřebuje peníze, které získává prostřednictvím státního rozpočtu.

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Vláda Vláda proto každoročně připravuje návrh rozpočtu na další rok a předkládá ho ke schválení poslanecké sněmovně a senátu. Hlasování o státním rozpočtu je každoročně vyjádřením důvěry (či nedůvěry) poslanců ve správnost navrhované hospodářské politiky a důvěry (či nedůvěry) vládě samotné.

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Vláda Vládu tvoří: Předseda vlády 2 místopředsedové vlády ministři: momentálně 13 ministrů Vláda rozhoduje ve sboru. K přijetí usnesení vlády je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech jejích členů.

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Centrální banka – v ČR je to ČNB Česká národní banka jako státní instituce, nepodnikatelský subjekt (její existence je dána ústavou ČR) Nejvyšším orgánem ČNB je bankovní rada. Bankovní radu tvoří: 1 guvernér, 2 viceguvernéři a 4 další členové bankovní rady.

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 3. Centrální banka Úkoly ČNB: emise peněz – bankovek a mincí; banka bank - poskytuje bankám úvěry; reguluje výši povinných minim.rezerv u CB; vede účty obchodních bank u CB; banka vlády - zastupuje ČR ve vybraných mezinárodních finančních institucí např. v MMF a vede účty státního rozpočtu; spravuje státní dluh; může poskytnout státu úvěry ; je správcem měnové rezervy ve zlatě a devizách, obchoduje s CP zejména státními; bankovní dozor – povoluje zakládání obchodních bank; monitoruje hospodaření obchodních bank; provádí vnitřní (reguluje množství peněz v ekonomice) a vnější měnovou politiku (směřuje k zabezpečení stability měnového kursu).

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU CVIČENÍ 1. Poslanecká sněmovna má………. členů: 100 b) 150 c) 200 d) 250 2. Senát má ………. členů: 71 b) 81 c) 91 d) 101 Poslanci jsou voleni na: 3 roky 4 roky 5 let 6 let Senátoři jsou voleni na: 7 let

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU CVIČENÍ Doplňte tvrzení informacemi se správným skloňováním z diagramu tak, aby tvrzení byla správné. Některé informace nevyužijete. Vláda je vrcholný orgán ……….. . Jednotliví členové vlády jsou ……… jednotlivých ministerstev. Vláda se skládá z ……… a ………… místopředsedů vlády. Centrální banka emituje ………. a ………. . Centrální banka provádí ……….. a ……….. měnovou politiku. bankovky prezident vnitřní legislativní moci poslanci prezidenta vnější mince výkonné moci předsedy vlády ministři doplňkovou

Zpracoval: Ing. Vladimír Havlík Bibliografie: KLÍNSKÝ,P. a MÜNCH, O.Ekonomika 4 pro OA a SŠ, 2003. Praha, Fortuna. ISBN 80-7168-862-2 ŠVARCOVÁ,J. a kol.Ekonomie-stručný přehled,2011/2012. Zlín, CEED 2011. ISBN 978-80-87301-01-2